Champagne


Champagne
De gunstige noordelijke ligging en de krijtbodem dragen ertoe bij dat in de Champagne de beroemdste schuimwijn van de wereld wordt geproduceerd. En dit op basis van slechts drie druivensoorten: chardonnay die voor volume en expressie zorgt bij het verouderen, pinot noir die structuur brengt en pinot meunier die gebruikt wordt om een fruitige en lichtere stijl van Champagne te bekomen. De bekende techniek van Dom Pérignon, verbeterd door zijn weduwe Ponsardin, heeft tot de "Méthode traditionelle” geleid, waarbij de vergisting op fles gebeurt.

Champagne wordt eerst als een normale droge witte wijn gevinifieerd. De noordelijke ligging van de Champagnestreek zorgt voor wijnen met een laag alcoholgehalte. Na vinificatie wordt de wijn bewaard om voldoende voorraad op te bouwen voor de aanmaak van de basiswijn. De basiswijn van een bepaald merk moet steeds dezelfde stijl hebben. Uit de bewaarde voorraden van verschillende jaren worden wijnen samengesteld tot basiswijn, waaraan men vervolgens een “liqueur de tirage” toevoegt, een mengsel van vergistbare suikers. Dit geheel wordt in een stevige en goed afgesloten fles ondergebracht. Deze wijn rust gedurende maanden tot jaren en ontwikkelt ondertussen koolzuurgas. De kunst bestaat erin om nadien de resten van de dode gistcellen te verwijderen, die onder druk in de fles gevangen zitten. Men plaatst de flessen op een pupiter met de stop naar beneden en de flessen worden vervolgens elke dag een beetje geschud en gedraaid zodat de gistcellen geleidelijk naar de hals van de fles glijden. Meestal gebeurt dit machinaal met “Gyropalettes” om sneller en gerichter te kunnen werken. Als alle resten in de hals gezakt zijn, gaat men heel voorzichtig “degorgeren”, m.a.w. men gaat de hals van de fles bevriezen en van zodra de fles geopend wordt, schiet de prop gistcellen naar buiten (zonder daarbij teveel champagne te verliezen). Eenmaal de fles geopend gaat men een "dosage of liqueur d’expedition" toevoegen, dit is een mengsel van wijn en suiker (ieder huis heeft zijn eigen recept) om hem zijn finale smaaktoets te geven. Tenslotte wordt de fles nog van een kurk, een capsule en een etiket voorzien.

Champagne Madame de Maintenon, Brut

Madame de Maintenon is een champagne die uitstekend smaakt bij verfijnde hapjes en kwalitatieve gerechten. Zijn subtiele balans en elegantie, maken van hem de ideale begeleider van voorgerechten met vis en gevogelte.

Prijs vanaf €19,60

Champagne Taittinger Brut Réserve

Champagne Taittinger is er trots op om, zonder enige uitzondering, elk jaar opnieuw een brut te produceren met een groot deel chardonnay en met een minimum van 3 jaar veroudering in de kelder. De bubbels zijn fijn en het schuim is aanhoudend. De zeer expressieve en open neus is zowel fruitig als getoast. Hij heeft aroma's van perzik, witte bloemen (meidoorn, acacia) en vanille.

Prijs vanaf €52,30

Champagne Taittinger Nocturne "City Lights"

Champagne Taittinger "Nocturne" is een uitzonderlijke champagne, samengesteld uit de drie champagnedruiven (chardonnay, pinot noir en pinot meunier) met een uitzonderlijke rijping van 4 jaar in wijnkelders. Taittinger Nocturne laat zich het beste genieten in de loop van de namiddag of laat in de avond. Het bijzondere ontwerp van deze fles draagt bij tot zijn uitzonderlijke karakter.

-15%
Nu aan €45,86

Champagne Taittinger Brut Prestige Rosé

Deze rosé champagne bestaat uit een selectie van de beste pinot noirs en een groot gedeelte chardonnay. Hij geeft perfect de elegante en delicate stijl van het champagnehuis Taittinger weer. Uitbundig van kleur, fris in de neus. Levendig, fris, fruitig en knapperig op de tong. Een grootse rosé champagne.

Prijs vanaf €64,95

Champagne Taittinger Rosé "City Lights"

Deze champagne is de verleider van de avond, sprankelend, schitterend en bekoorlijk.

-15%
Nu aan €57,76

Champagne Taittinger Prélude Grands Crus

Een "grand cru" blend van 50% chardonnay en 50% pinot noir. Deze champagne verbindt finesse met complexiteit en heeft een zeer goede verhouding tussen frisheid en aromatische expressie.

Prijs vanaf €68,80

Champagne Taittinger Les Folies de la Marquetterie

De champagne "van het domein" is samengesteld uit 45% chardonnay en 55% pinot noir. Beiden zijn uitsluitend afkomstig van de wijngaarden rond de Château de la Marquetterie. Het volle en harmonieuze karakter borrelt naar boven in deze krachtige gestructureerde cuvée.

Prijs vanaf €70,95

Champagne Taittinger Brut Millésimé

Deze grote gastronomische champagne werd gemaakt van "grand cru" percelen, waarvan 50% chardonnay, afkomstig van de Côte des Blancs, en 50% pinot noir van de Montagne de Reims. Hij wordt enkel gemaakt bij uitzonderlijke oogst van superieure kwaliteit. Goudgele kleur, geuren van compote fruit, soepel en vol in de mond.

Prijs vanaf €72,30