Languedoc-Roussillon


In het landschap van de Gard, Hérault en Aude, het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk, zijn de wijngaarden alomtegenwoordig. Niet zo lang geleden produceerde men in de Hérault plompe rode wijnen in de bekende met sterren versierde fles. Maar sedert een dertigtal jaren heeft deze streek een fameuze bocht genomen en heeft ze de uitdaging aangegaan om kwaliteitsproducten te maken. Nu produceren de wijnboeren en -bouwers van de Languedoc, wijnen die tot de meest interessante van de regio behoren, waarbij terroir en een uitzonderlijk klimaat centraal staan, ook wel ooit “Frans Californië” genoemd. Binnen de AOP hebben we de “basis-appellatie” Languedoc en tevens de appellaties Saint-Chinian, Corbières, Minervois, Faugères, Cabardès en Picpoul de Pinet.

Bepaalde appellaties zoals Minervois La Livinière, Corbières Boutenac, Grès de Montpellier, Pic Saint Loup, Saint Chinian-Roquebrun, Pézenas, Terrasses du Larzac, La Clape en de stille wijnen van Limoux zijn te beschouwen als crus.

De Languedoc wijnen worden erg gewaardeerd door liefhebbers die op zoek zijn naar karakterwijnen en die vaak willen breken met een bepaalde eentonigheid van de klassieke appellaties.
Maar de Languedoc produceert zowel landwijnen gemaakt van internationale druivensoorten zoals sauvignon, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, als van lokale variëteiten (grenache, syrah, marsanne).

In het departement Roussillon “Frans Catalonië”, in de Pyrénées Orientales, blijft de klassieke specialiteit het produceren van "natuurlijke zoete wijnen" waarbij de fermentatie gestopt wordt door het toevoegen van alcohol. Dit zijn de Banyuls, Maury, Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes. In rood Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon Villages en Cru Collioure, die zowel in wit, rood als rosé te verkrijgen zijn.

Terre Dieu Rosé, IGP Pays d'Oc, Grenache & Syrah

In de regio van Béziers vindt men de beste grenache en syrah druiven om deze rosé wijn van te maken. Een mooie kleur en een aangename neus met geuren van kers, framboos en kruiden.

Prijs vanaf €6,95

Terre Dieu Rouge, IGP Pays d'Oc, Merlot, Syrah & Cabernet

De combinatie van cabernet en syrah, voornamelijk afkomstig van wijngaarden tussen Narbonne en Carcassonne, geven deze wijn zijn diepe kleur en zijn aroma's van rijp fruit en kruiden.

Prijs vanaf €6,95

Terre Dieu Blanc, IGP Pays d'Oc, Sauvignon Blanc

Deze 100% sauvignon, grotendeels afkomstig uit de Minervois, heeft een mooi fruitig karakter van limoen en rijpe vruchten zoals perzik en peer. Hij is fris en vol.

Prijs vanaf €6,95

Les Croisières Sauvignon Blanc, IGP Pays d'Oc

Deze 100% sauvignon, grotendeels afkomstig van de hellingen en uitlopers van de montagne noire in de Minervois, heeft een mooi fruitig karakter van limoen en rijpe vruchten zoals perzik en peer.

Prijs vanaf €6,95

Les Croisières Rouge, IGP Pays d'Oc, Merlot, Syrah & Cabernet Sauvignon

De harmonieuze blend van merlot, cabernet sauvignon en syrah afkomstig van wijngaarden gelegen tussen Narbonne en Carcassonne, geven de wijn zijn diep rode kleur en aroma's van rijp fruit en specerijen.

Prijs vanaf €6,95

Les Croisières Rosé, IGP Pays d'Oc, Grenache & Syrah

In de regio van Béziers vindt men de beste grenache en syrah druiven om deze rosé wijn van te maken. Aroma's van kruisbes, kers, framboos en een vleugje kruiden.

Prijs vanaf €6,95

Rosé de la Chevalière, IGP d'Oc, Laroche

De grenache, syrah en merlot druiven geven deze wijn een mooie koraalkleurige schijn. Een fruitige en heerlijke rosé met geuren van aardbeien en verse rozen.

Prijs vanaf €8,35

Chardonnay & Terret, IGP d'Oc, Laroche

De terret druif zorgt voor een frisse lichte toets, terwijl chardonnay rondheid en typische smaken van linde en citrusvruchten geeft. Een gestructureerde, frisse, fruitige en delicate witte wijn.

Prijs vanaf €8,35

Merlot & Grenache, IGP d'Oc, Laroche

Blend met gelijke verhoudingen merlot, die zachtheid en rondheid geeft, en grenache, die de wijn fruitig en kruidig maakt. Een makkelijk drinkbare wijn met een elegante neus van rood fruit.

Prijs vanaf €8,35