Portugal


Het is vanzelfsprekend dat de Porto - een der grootste "gemuteerde" wijnen ter wereld – gezorgd heeft voor de faam van dit wijnland dat net geen 225.000 hectare wijngaarden telt. Porto werd door de Engelsen gelanceerd in de 18de eeuw en wordt daar nog steeds erg gewaardeerd. Engeland is een grote verbruiker van Porto’s uit het hoogste kwaliteitsgamma, hetgeen (nog?) niet het geval is voor Frankrijk en België, nochtans de twee belangrijkste invoerders van Porto ter wereld. Bij ons (zoals in Frankrijk) wordt Porto gewaardeerd als aperitief daar waar hij in zijn geboorteland veeleer genoten wordt op het einde van de maaltijd, o.a. bij kaas. Een trend die ook zijn weg begint te vinden in België … waar men meer en meer de "LBV", de "10 jaar", de "Colheita" en andere "Vintage" Porto’s lijkt te appreciëren.
Buiten deze grote gemuteerde wijn, waarvan zijn gisting wordt onderbroken door toevoeging van alcohol op basis van wijn, produceert men in Portugal tevens witte en rode wijnen die een duidelijke kwalitatieve vooruitgang hebben geboekt. Dit is o.a. het geval voor de streek van de Douro waar krachtige, stevige en vaak interessante rode wijnen gemaakt worden. In Alentejo, deze mooie streek gelegen ten zuidoosten van Lissabon, wordt eveneens wit en rood geproduceerd die bijdragen tot de vernieuwing van de Portugese wijnproductie

Douro Branco DOC, "850"

De naam van deze droge witte wijn verwijst naar de Douro die op enkele kilometer van Porto in de Atlantische Oceaan uitmondt. Hij wordt gekenmerkt door zijn prachtige neus van fruitige en bloemige aroma's en zijn frisse en lange afdronk.

Prijs vanaf €5,80

Douro Tinto DOC, "850"

"850" is een knipoog naar de 850 km lange Douro die zijn oorsprong vindt in Spanje en van oost naat west door Portugal stroomt om in Porto uit te monden in de Atlantische Oceaan.

Prijs vanaf €5,80

Portal da Calçada, Vinho Verde Reserva DOC

Het is in de kelders van Casa da Calçada, een majestueus gebouw uit de zestiende eeuw dat omgebouwd werd tot hotel en nu deel uit maakt van de beroemde keten "Relais & Châteaux", dat men in 1917 gestart is met de productie van deze Vinho Verde van uitstekende kwaliteit. Het is een witte wijn met fruitige en florale aroma's. In de mond is hij fris, droog en licht.

Prijs vanaf €8,35

Portal da Calçada, Douro DOC

Portal da Calçada is de huiswijn van het door Michelin sterrenrestaurant en Relais & Châteaux met dezelfde naam. De wijngaarden staan er vlak naast.

Prijs vanaf €9,80

Porto Skeffington Tawny

Dit Porto-huis werd opgericht in de XIXe eeuw door Charles Neville Skeffington. Deze Porto heeft de kwaliteit van een "Tawny" (het type Porto dat bij ons het meest verkocht wordt) en valt op door zijn frisheid (minder dan 100gr. suiker per liter) en door zijn aroma's van kruiden, hout en gekonfijt fruit.

Prijs vanaf €9,85

Porto Skeffington White

Dit huis, dat werd opgericht in XIXe eeuw door Charles Neville Skeffington, produceert onder andere deze zeldzame witte Porto. Door het relatief lage suikergehalte (100gr/l) behoudt hij zijn frisse fruitigheid en zijn onweerstaanbare nootachtig toetsen.

Prijs vanaf €9,85

Porto Barros Tawny

Dit is het type porto dat wereldwijd het meest verkocht wordt. Na een vatrijping van 3 tot 5 jaar (in pipas), onthult hij aroma's van gedroogde vruchten en steenfruit. Evenwichtige balans tussen suiker, alcohol en zuurtegraad.

Prijs vanaf €11,45

Porto Barros White

Een witte Porto met fruitige en bloemige aroma's, als aperitief te serveren op zo'n 10°C.

Prijs vanaf €11,45

Porto Barros Ruby

De Ruby is een porto die gemaakt wordt van een blend van jonge wijnen die minimum 3 jaar op houten vaten gerijpt worden (pipas). Tijdens zijn jeugd heeft hij een granaatrode kleur en aroma's van intens zwart fruit.

Prijs vanaf €11,45