Australië


De eerste druivenplanten, meegebracht door kolonisten, werden in dit reusachtige land op het einde van de 18de eeuw aangeplant. De beplanting op grote schaal is begonnen door toedoen van de gazet van Melbourne, die aankondigde hoe men rijk kon worden door het planten van wijnstokken. Honderden kolonisten volgden dag na dag de raadgevingen van de wijnrubriek op, een soort kalender van alle activiteiten in de wijngaard.
Maar de Australiërs dronken zelf bijna geen wijn en export was zeldzaam, waardoor er op een bepaald moment een overproductie aan wijn was. deze werd dan gedistilleerd en als ruilmiddel gebruikt om de Europese dwangarbeiders, die de grond bewerkten, te vergoeden. Het was pas in het midden van de 20e eeuw dat men het echte potentieel van de Australische wijngaard ontdekte.
Vandaag is de wijnbouw geconcentreerd in het zuiden van Australië en beslaat een beetje minder dan 80.000 hectare. Alle grote universele druivensoorten worden hier aangeplant waarvan 75% witte wijnen worden geproduceerd en 25% rode: cabernet sauvignon (dikwijls gemengd met shiraz), merlot, pinot noir, chardonnay, sémillon, riesling …. en tarrango een inheemse druivensoort die zorgt voor een fruitige rode wijn die licht gekoeld geserveerd wordt. Tevens is Australië een belangrijke producent van zoete “late harvest” wijnen.

Everton White, "Limited Release" Brown Brothers Australië

Een subtiele assemblage gecreëerd door één van de oudste wijnhuizen van Australië gerenommeerd voor hun innoverende werkwijze op het gebied van druivensoorten. De meerderheid aan chardonnay geeft kracht en wit fruit, sauvignon blanc voegt daar het frisse karakter en een vleugje citrus aan toe en de 15% pinot gris geeft rondheid, exotische toetsen en een ondertoon van honing. Alles is harmonieus en mooi evenwichtig in de mond.

Prijs vanaf €10,90

Everton Red, "Limited Release" Brown Brothers, Australië

Deze blend van cabernet sauvignon, malbec en shiraz resulteert in een mooie ronde wijn, met aroma's van rood en zwart fruit met zijdeachtig en rijpe tannines.

-15%
Nu aan €9,27

Tarrango, "Explorer Series" Brown Brothers, , Victoria, Australië

Een unieke druivensoort waarvan heerlijke, lichte en zeer fruitige rode wijn worden gemaakt. Deze Tarrango wordt fris geschonken en is een vlotte drinker.

Prijs vanaf €11,20

Zibibbo Rosa "Sparkling", Brown Brothers, Australie

Deze Australishe mousserende wijn is bijzonder heerlijk door zijn lage alcoholpercentage en zijn uitgesproken aroma van muskaatdruif, aardbei en zomervruchten.

Prijs vanaf €12,95

Chardonnay "1889", King Valley, Brown Brothers Australië

Het koele klimaat van de "King Valley" in de staat Victoria (tussen Melbourne en Sydney), is gunstig voor de chardonnay druif. Doordat deze wijn enkele maanden op eikenhouten vaten gerijpt werd, ontwikkelde hij subtiele houtachtige toetsen, aroma's van steenfruit en perzik met een verfrissende afdronk.

Prijs vanaf €13,95

Shiraz "1889", Heathcote, Brown Brothers, Australië

Deze shiraz, afkomstig van de staat Victoria (Millawa) heeft een boeket van rood fruit en kruiden (peper), rijk en soepel metmooie fijne tannines.

Prijs vanaf €13,95

Shiraz Winemaker Series, Brown Brothers

Zelfs de wijnmakers van Brown Brothers hebben hun favorieten. Deze wijngaard van Shiraz in Heathcote is een hartendiefje door de vrij unieke smaak. Krachtig en gul, rijk aan aroma’s van zwart fruit, goed kruidig en de fijne tannines zorgen voor een zachte finish. Een waar genoegen.

Prijs vanaf €16,75