Medoc & Haut-Medoc

Château Bellegrave, Médoc Cru Bourgeois

Het chateau ligt bijna aan het einde van de Médoc in de gemeente Valeyrac. Het domein heeft de Hoge Milieuwaarde certificering verkregen en de wijn is geklasseerd als Cru Bourgeois, wat een kwalitatieve specificatie inhoudt. Deze specificaties impliceren verplichtingen in de wijngaard, in de kelder en wat betreft de rijping in vaten tot aan de botteling. De vierde generatie van dit familiebedrijf wordt verzekerd door Michel die net zijn diploma oenoloog heeft behaald en momenteel werkzaam is in een adviserend laboratorium in Pauillac.

Château Chasse Spleen, Moulis, Cru Bourgeois Exceptionnel

Chasse-Spleen is een wijngaard van 80 ha gelegen op de hoogste heuvel van Grand Poujeaux. Dit wijngoed werd steeds door vrouwen beheerd. Weduwe Castaing richtte het kasteel op na een nalatenschap. Ruime tijd na het klassement van 1855 suggereerde de bevriende dichter Baudelaire de naam van het kasteel. Heden wordt het eigendom beheerd door Céline Villars, eveneens eigenaar van Camensac. Een onafhankelijk perceel van 30 ha wordt apart gevinifieerd als Château Gressier Grand Poujeaux en 2 ha worden voorbehouden voor de productie van de witte wijn van Chasse-Spleen. De tweede wijn: L’Oratoire de Chasse-Spleen is een lichtere moulis die vlugger op dronk is.

Château Desmirail, derde grand cru classé, Margaux

Domaine Château Desmirail, 3e Grand Cru Classé Margaux, is een prachtig kartuizerklooster uit de achttiende eeuw en is tevens kenmerkend voor het architectonische erfgoed van die tijd. Het huisvest een van de eerste vaten die gebruik maken van de zwaartekrachttechnologie. Dit vermijdt het wervelen en dus ook het veranderen van de wijn door te pompen, zoals bij het overhevelen en vullen van vaten. De 40 ha wijngaarden, beplant met 60% cabernet sauvignon, 29% merlot en 1% petit verdot, liggen allemaal op grindbodems verspreid over Cantenac, Arsac en Soussans. De eigenaar, Denis Lurton, hecht veel belang aan de verzorging van zijn wijnstokken, die al meer dan 10 jaar op een duurzame manier worden bewerkt. Na de manuele oogst en een grondige sortering, worden de druiven in kleine vaten gefermenteerd voor een betere controle van de percelen. De veroudering gebeurt op eiken vaten gedurende 12 maanden. "L’Origine de Desmirail", hun tweede wijn, krijgt dezelfde zorg als zijn grote broer.

Château Domeyne, Saint-Estèphe, Cru Bourgeois

Château Domeyne, dat op een prachtig grind-perceel ligt, niet ver van de grands crus classés van Saint-Estèphe (Château Calon-Ségur), bevestigde in 2003 zijn classificatie daterend van 1932 als cru bourgeois en valt elk jaar opnieuw in de prijzen. Met behulp van de meest geavanceerde faciliteiten wordt er een cru geproduceerd boordevol nuances en persoonlijkheid. In 2006 werd het kasteel gekocht door Claire Villars-Lurton, tevens eigenaar van Château Haut-Bages Libéral, grand cru classé in Pauillac, en haar man Gonzague Lurton, eigenaar van de 2e grand cru classé in Margaux, Château Durfort-Vivens. Ze wendden al hun kennis aan om een van de beste cru’s te produceren van deze appellatie. Terroir : de wijngaard is geplant op stroken en plateaus van grind met een zeer goede drainage, wat typerend is voor de beste terroirs van Saint-Estèphe. De bodem wordt eveneens gekenmerkt door een ondergrond van klei en kalksteen die de wijn een bijzonder karakter geeft. Dit is een wijn met ronde, vlezige tannines en een mooie donkerrode kleur, een krachtige structuur met grote aromatische finesse. Het is een bewaarwijn die kan verouderen en na een paar jaar nog meer aromatische complexiteit en karakter vertoont. Eenmaal de tannines verzacht, krijgen we een zeer harmonieuze wijn.

Château Durfort-Vivens, Margaux, 2ème Grand Cru Classé

Château Durfort-Vivens is vernoemd naar Durfort de Duras, een machtige familie uit het zuidwesten. In 1824, voegde de burggraaf de Vivens zijn naam toe aan die van Durfort. De classificatie van 1855 kende aan Château Durfort-Vivens de rang toe van tweede cru classé. In 1937 werd de cru overgenomen door de vennootschap Château Margaux, waarvan de familie Lurton de belangrijkste aandeelhouder was. In 1961 verwierf en restaureerde Lucien Lurton, een groot aanhanger van terroir-wijnen, deze uitzonderlijke wijngaard. En in 1992, erfde zijn zoon Gonzague dit domein en moderniseerde het om de unieke kwaliteiten van dit terroir optimaal te benutten. De wijngaarden van Durfort-Vivens werden aangeplant op een diepe en arme ondergrond van grind, in de gemeenten Margaux, Cantenac en Soussans, op de rivierbedding van de Garonne in het kwartaire tijdperk. Dit terroir van grote kwaliteit, zorgt voor een vroege en optimale rijpheid van de cabernet sauvignon druif, waardoor zijn finesse en zijdezachte tannines volledig tot uiting komen, typerend voor het frisse en elegante karakter van de grote Margaux wijnen. De constante zoektocht naar een natuurlijk evenwicht tussen wijnstok en terroir, wordt vertaald in traditionele wijnbouw praktijken.

Château Graves de Pez, Saint-Estèphe

Deze kleine eigendom van 3,5 ha in St Estèphe, is gelegen in de herkomstbenaming "Pez", in de buurt van de kastelen Montrose en Cos d'Estournel. Het is zeldzaam geworden om een betaalbare Saint Estèphe te vinden te midden van de grands crus. Zijn jonge eigenaar, Maxime St-Martin, kleinzoon van de regiseur van Château Lafon Rochet, streeft ernaar om de reputatie van zijn kasteel te verhogen, met de hulp van Eric Boissenot (consultant-oenoloog van o.a. Château Latour, Lafite, Margaux en Léoville Las Cases). De wijn is zeer elegant en goed uitgebalanceerd dankzij een perfect gecontroleerde vatrijping. Hij kan reeds vrij jong gedronken worden.

Château Gruaud Larose, Saint-Julien, 2ème Gd Cru Classé

L’abbé Gruaud, waardig vertegenwoordiger van de "noblesse de robe" die het prerevolutionaire Ancien Régime van Frankrijk symboliseerde, heeft in 1725 de geschiedenis geschreven van dit kasteel. Met dank aan de familie van Joseph Sebastian Larose, zoon en erfgenaam van abbé Gruaud, heeft de wijn niet alleen zijn reputatie verworven, maar eveneens zijn naam: Gruaud Larose. In 1997, nam de familie Merlaut de teugels van deze cru over, momenteel in handen van Jean Merlaut. Château Gruaud Larose, dat steeds zijn oorspronkelijke grootte heeft behouden, maakt deel uit van de weinige historische cru’s van de Médoc en is meer dan ooit zijn rang van tweede cru classé in 1855 waard. Jaar na jaar bevestigt elke vintage weer opnieuw dat Gruaud de bodem, de tannines en het terroir onthult en dat Larose de ultieme expressie is van aroma’s en boeket. De terroir van Gruaud Larose is echt opmerkelijk en uniek, de locatie van de wijngaarden (80 ha) is nagenoeg onveranderd sinds 1725. De bodem is gevormd door grind uit de Gironde, op sommige plaatsen is deze grindlaag meer dan 5 meter dik. Deze arme en zanderige grond laat een opmerkelijk goede drainage toe, een factor die zeer belangrijk is voor Gruaud Larose die reeds vanaf het begin van de 19de eeuw performante technieken introduceerde.

Château Haut-Bages Libéral, Pauillac, 5ème Gd Cru Classé

De familie Libéral beheerde het domein aan het begin van de XVIIIe eeuw. Ze verkochten het grootste deel van de oogst in België en Nederland. Deze kenners verzamelden 30 ha van de beste terroirs van Pauillac. De helft van deze vijfde cru classé in 1855 grenst aan Château Latour en de andere helft ligt achter Château Pichon Baron, gelegen op de hoogten van de veldnaam «Bages», groot plateau in het zuiden van Pauillac. De percelen van het domein bevinden zich op twee bodemsoorten, een bestaande uit diepgelegen kiezel en de andere op kalkhoudende klei- en krijtbodem, liggend op een fundament van kalksteen, een gunstige factor voor de natuurlijke afwatering. De uitzonderlijke terroir in Pauillac, zo gul aangeboden door de natuur, laat toe zulke mooie wijnen te maken. Met de komst van de familie Villars in 1983 hervond Château Haut-Bages Libéral haar glans van weleer. Ze herzag volledig de installaties voor de vinificatie en adopteerde een nieuwe, natuurlijke benadering van de wijnbouw. Sinds 2009 worden op het domein biologische en biodynamische ervaringen opgedaan. Volgens Claire Villars wordt niet minder dan 90% van het werk gedaan in de wijngaard. Het idee is om het voortreffelijke terroir van Château Haut-Bages Libéral tot zijn recht te laten komen in haar wijnen. Aldus, produceert ze genereuze wijnen, zowel krachtig als elegant.

Château La Gurgue, Margaux

Het domein bestaat uit 5 ha wijngaarden van de vroegere priorij van de gemeente en uit 5 ha gelegen op een uitstekend plateau of lieu-dit ‘Curton’, omringd door de wijngaarden van Château Margaux. De aanplanting op een enorm tapijt van grind, geeft de wijnen van Margaux hun typerende smaak, zoals de proevers en wijnexperts kunnen ondervinden tijdens de degustatie " l’essai sur le style de Margaux". Dit domein is echt het niveau van een cru classé waardig. Claire Villard, ook eigenares van Château Haut-Bages Libéral, is in de uitdaging geslaagd om wijnen te produceren met zowel finesse, delicatesse als een vrouwelijk, elegant karakter, waarvoor Margaux-wijnen nu eenmaal bekend staan. De wijn bestaat uit 60% cabernet sauvignon, 35% merlot en 5% petit verdot. Een klassieke vinificatie met een lange gisting, wat typerend is voor Médoc-wijnen, gaat een veroudering van 12 md op eik vooraf, waarvan 25% nieuwe eiken vaten.

Château Lafite-Rothschild, Pauillac 1er Grand Cru Classé

Is het nog nodig om Château Lafite voor te stellen dat sinds 1815 door Abraham Lawton aan de top werd geplaatst: «Ik heb het gerangschikt als wijn met de grootste elegantie, finesse en fijner dan de drie andere crus» Dit werd bevestigd in 1855. Gedurende tientallen jaren bleef het schitteren ondanks de grillen van crisissen, oorlogen, overnames en doorverkopen. In de jaren '90 kocht Baron Eric de Rothschild Château Lafite en blies hij het nieuw leven in zoals enkel hij dat kan: modern en dynamisch. De jaargangen rond het magische jaar 2000 waren grandioos en de successen volgden zich op. Kenners zullen de ongeduldigen aanraden Lafite altijd even te laten rusten zodat zijn oneindig palet aan smaken, complexiteit en textuur kan worden benadrukt door een lange afdronk.

Château Lagrange, Saint-Julien, 3ième Grand Cru Classé

Een van de mooiste eigendommen in Saint-Julien en sinds 1983 (reeds meer dan 30 jaar) in handen van Japanse eigenaars. De wijngaard is uitgestrekt over twee grindstroken van het type «gunziennes» aangevuld met zand en ijzerhoudende klei. Met een hoogte van 24 meter ligt het centrum van het domein op het hoogste punt van Saint-Julien. De totale oppervlakte van het domein telt 157 hectare waarvan 115 hectare beplant zijn met wijnstokken die voor het grootste gedeelte worden gedraineerd. De druivensoorten bestaan uit 65% cabernet sauvignon voor de structuur, 28% merlot voor de rondheid en 7% petit verdot voor het fruit en de complexiteit.

Château Maucamps, Haut-Médoc Cru Bourgeois

In 1932 werd Château Maucamps als Cru Bourgeois Supérieur geclassificeerd. Het perceel bestaat uit één stuk van 20 Ha gelegen in Macau op heuvels bestaand uit kiezels. De wijngaard is zeer karakteristiek voor de Médoc : 60 % cabernet sauvignon, 35 % merlot en 5 % petit verdot. Deze wijn ondergaat een klassieke vinificatie met een langdurige weking gaande van 3 tot 4 weken, gevolgd door een lagering van 16 maanden in eiken vaten waarvan 40 % nieuw.

Château Montgrand Milon, Pauillac

Château Montgrand Milon ligt op een uitzonderlijk terroir, met meerdere percelen die tegen de Grands Crus van Pauillac aanliggen: Latour, Mouton, Lynch-Bages en Pichon-Baron... wat een belangrijke rol speelt in de complexiteit van de wijn. Château Montgrand Milon behoort toe aan de familie Peyronie (Château Fonbadet) die zich sinds 1950 met de exploitatie van de wijngaard bezighoudt. Pascale is de huidige manager sinds zij na een DESS in de rechten haar studies heeft voortgezet met een DNO in de oenologie.

Château Petit Bocq et Château Bellevue, Saint-Estèphe

Petit Bocq en Chateau Bellevue behoren aan de familie Lagneaux, Belgen van oorsprong. Château Bellevue wordt geteeld volgens traditionele methoden met respect voor het milieu en gecertifieerd Terra Vitis. De grond wordt mechanisch bewerkt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, de bladeren worden handmatig uitgedund...

Château Poujeaux, Moulis-en-Médoc

Philippe Cuvelier en zijn zoon Matthew hebben veel energie en ambitie en laten een frisse wind waaien door dit domein dat juist 100 ha groot is. De wijngaard strekt zich uit over het noordoosten van Moulis, op de heuvels van Grand Poujeaux. De wijnstokken bestaan uit 50% cabernet sauvignon, 40% merlot en 5% petit verdot en cabernet franc en zijn geplant aan 10.000 stokken/ha, wat zeer dicht op elkaar is. Dit wordt gedaan om minder, maar meer geconcentreerde druiven te produceren. Sinds de overname laten de eigenaars zich omringen door de beste professionals en de modernste technologie. Deze investeringen worden vandaag beloond met harmonieuze en krachtige wijnen die u ongetwijfeld zullen bekoren.

Château Rauzan-Ségla Margaux, 2ième grand Cru Classé

Dit prachtige landgoed van 66 ha, gelegen te Margaux, werd in 1855 geclassificeerd als Tweede Grand Cru Classé, onmiddellijk na Mouton Rothschild. In 1994 werd het kasteel aangekocht door de familie Wertheimer (huis van Chanel) die er omvangrijke investeringen deed. De wijngaarden zijn verspreid over Margaux op fijne en diepe grindbodems. De koelere terroires produceren Ségla, de tweede wijn van het pand, hij lijkt op de eerste wijn en heeft bijna evenveel verouderingspotentieel.

Château Sociando-Mallet, Haut Médoc

We kunnen niet spreken over dit kasteel van 85 ha in Saint-Seurin de Cadourne, ten noorden van Saint-Estèphe, zonder eerst de oprichter ervan te vermelden : Jean Gautreau. Een opmerkelijk man met wie we intensief samengewerkt hebben in het verleden. In 1969 verwierf hij dit domein waarvan de wijngaarden op vrij arme, kalkhoudende kleigrond liggen en aangeplant zijn met 55% cabernet sauvignon, 40% merlot en 5% cabernet franc. Het kasteel produceert een tweede wijn, de Demoiselle de Sociando-Mallet. Jean is in 2019 gestorven en het zit nu in de handen van zijn dochter Sylvie.

Château Talbot, Saint-Julien, 4ième Grand Cru Classé

Een indrukwekkend domein van106 ha en een van de beroemdste cru’s van de Médoc. Het eigendom is al meer dan een eeuw in handen van de familie Cordier en dankt zijn naam aan de rijkswachter Talbot, de man van de Engelse oorlog die de slag van Castillon verloor. Het kasteel ligt aan de rand van de riviermonding van de Gironde, omringd door zanderige grindstroken waarop de wijnstokken (66% cabernet sauvignon, 31% merlot en 3% petit verdot van gemiddeld zo’n 45 jaar oud) zijn geplant. Talbot staat voor de alliantie van mens en natuur en de sinds generaties verworven kennis van het uitzonderlijk terroir dat elk jaar geboorte geeft aan een andere wijn, maar steeds harmonieus en complex.

Château Teynac, Saint-Julien

Een kwalitatief hoogstaand wijngoed van 11,50 ha, juist naast Château Lagrange, Camensac en Gruaud-Larose.De samenstelling, bestaande uit 78% cabernet sauvignon, 20% merlot en tenslotte 2 % petit verdot, geeft u een wijn met een mooie diepgang, vol finesse.

Château Vieux Moulin, Listrac, Cru Bourgeois

Listrac is de jongste appellatie van de Médoc en geniet van een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding met karaktervolle, volle, fruitige en moderne wijnen. Hun reputatie als rustieke wijn behoort tot het verleden. Wij nodigen u uit om dit landgoed van 10 hectare gelegen op de mooiste terroirs van de Graves te ontdekken. Het domein profiteert van het advies van Eric Boissenot, een getalenteerde en discrete oenoloog uit de Médoc, die betrokken is bij de wijnbouw en de vinificatie. Dit weerspiegelt zich in de nauwkeurigheid en kwaliteit van de wijnen. Perfect beheerste kracht en concentratie in elegante, goed te bewaren wijnen. Een juweeltje!

Clos de May, Haut-Médoc

Dit kleine wijngoed van 2 ha is gelegen in Macau, naast Giscours en Cantemerle. Deze wijn bevat alleen merlot. In 1932 werd hij als cru bourgeois geklasseerd, maar omwille van de te kleine oppervlakte verloor hij zijn klassering in 2003. Sinds 2009 is de reglementering van de cru bourgeois weer veranderd door o.m. het minimum van 8 ha productieoppervlakte te schorsen. Hierdoor verdiende Clos de May zijn klassering terug. De duiventil gelegen in het midden van het domein is zeer herkenbaar en staat tevens op het etiket.