Vallée du Rhône

Ferraton Père & Fils

Ferraton Père & Fils is een historisch landgoed dat gelegen is in Tain-l’Hermitage, in het hart van de wijngaarden van de noordelijke Rhônevallei, binnen de appellaties crozes-hermitage, hermitage en saint joseph. In 1998 steunt Michel Chapoutier, een goede vriend, de familie Ferraton na een tragische gebeurtenis. De geschiedenis van Ferraton Père & Fils is er ook een van een veeleisende keuze. Al in 1988 stapt men over op biologische wijnbouw om vervolgens te worden gecertificeerd. Sindsdien wordt de biodynamica toegepast op geselecteerde, uitzonderlijke percelen. De druiven worden er volgens dit beginsel gecultiveerd door de œnoloog Damien Brisset, dit in nauwe samenwerking met Michel Chapoutier.. Het domein Ferraton behoudt haar volledige autonomie met eigen productiefaciliteiten, eigen wijngaarden en een eigen onthaalgelegenheid. De gebruikte druivensoorten zijn karakteristiek voor de noordelijke Rhônevallei: de marsanne voor de witte wijnen en de syrah voor de rode. De wijnen zijn zeer elegant, vol fruitige finesse. Fris en soepel met een minutieus gedoseerde rijping.

Le souffle du Géant

De wijngaarden liggen in een biosfeerreservaat op de Mont Ventoux. De hele streek heeft hard gewerkt om dit Unesco-werelderfgoed te verkrijgen, door overredingskracht, technische investeringen in de kelders en inspanningen in de wijngaarden. De naam "Souffle du Géant" verwijst naar de frisse luchtstromen die neerdalen vanaf de top van de Monts Ventoux, deze wind creëert een microklimaat en staat uiteindelijk garant voor frisheid in de mond.

Ogier, Châteauneuf-du-Pape (sinds 1859)

Ogier is een beroemd wijnhuis in de Rhônevallei, dat sinds 1859 gevestigd is in Châteauneuf-du-Pape. Dit wijndomein heeft een breed scala aan appellatiewijnen, van een eenvoudige Côtes du Rhône, tot de meest prestigieuze wijn van de zuidelijke Rhônevallei, een Châteauneuf-du-Pape. Elk van deze wijnen wordt gekenmerkt door een stijl en een onberispelijke typiciteit. De ervaring en de verdieping van kennis van de druivenrassen, de bodem en het terroir, bepalen de stijl van vinificatie en rijping die geschikt is voor elke wijn. Deze metamorfose vindt plaats in zijn eeuwenoude kelders waar houten vaten, kuipen, kleine, conische en betonnen vaten door elkaar liggen... een bezoek aan het dorp Châteauneuf-du-Pape is verrassend.

Vignerons Ardéchois

De Ardèche, omgeven door natuurlijke grenzen tussen de Rhône en de Cevennen, bestaat uit landschappen waar grotten, rivieren, bergen en pittoreske dorpjes elkaar ontmoeten. De wijnstokken groeien op gemiddelde hoogte tussen een mediterrane hemel en een zeer gevarieerde bodem op het punt van het geologische leven. Zo zijn de terroirs Gravettes, Grès de Trias en Buis d'Aps in symbiose met hun eigen druivenrassen; chardonnay, viognier, pinot noir … Elk druivenras heeft zo zijn eigen terroir. De productie beperkt zich tot 45 hl/ha en meer bepaald voor de viognierdruif tot 35 hl/ha. Daarnaast draagt de lang bestudeerde vinificatie bij tot de kwaliteit van deze wijn en staan de wijnboeren in de Ardèche hiermee bovenaan de lijst van wijnproducenten van dit druivenras.