Languedoc-Roussillon


In het landschap van de Gard, Hérault en Aude, het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk, zijn de wijngaarden alomtegenwoordig. Niet zo lang geleden produceerde men in de Hérault plompe rode wijnen in de bekende met sterren versierde fles. Maar sedert een dertigtal jaren heeft deze streek een fameuze bocht genomen en heeft ze de uitdaging aangegaan om kwaliteitsproducten te maken. Nu produceren de wijnboeren en -bouwers van de Languedoc, wijnen die tot de meest interessante van de regio behoren, waarbij terroir en een uitzonderlijk klimaat centraal staan, ook wel ooit “Frans Californië” genoemd. Binnen de AOP hebben we de “basis-appellatie” Languedoc en tevens de appellaties Saint-Chinian, Corbières, Minervois, Faugères, Cabardès en Picpoul de Pinet.

Bepaalde appellaties zoals Minervois La Livinière, Corbières Boutenac, Grès de Montpellier, Pic Saint Loup, Saint Chinian-Roquebrun, Pézenas, Terrasses du Larzac, La Clape en de stille wijnen van Limoux zijn te beschouwen als crus.

De Languedoc wijnen worden erg gewaardeerd door liefhebbers die op zoek zijn naar karakterwijnen en die vaak willen breken met een bepaalde eentonigheid van de klassieke appellaties.
Maar de Languedoc produceert zowel landwijnen gemaakt van internationale druivensoorten zoals sauvignon, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, als van lokale variëteiten (grenache, syrah, marsanne).

In het departement Roussillon “Frans Catalonië”, in de Pyrénées Orientales, blijft de klassieke specialiteit het produceren van "natuurlijke zoete wijnen" waarbij de fermentatie gestopt wordt door het toevoegen van alcohol. Dit zijn de Banyuls, Maury, Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes. In rood Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon Villages en Cru Collioure, die zowel in wit, rood als rosé te verkrijgen zijn.

Terre Dieu Blanc, IGP Pays d'Oc, Sauvignon Blanc

Terre Dieu Blanc, IGP Pays d'Oc, Sauvignon Blanc Terre Dieu, IGP d'Oc

Deze 100% Sauvignon wordt voornamelijk geproduceerd aan de voet van de Minervois in het dorp Puicheric. Hij heeft een heerlijk frisse, evenwichtige expressie.

Prijs vanaf € 6,95

Terre Dieu Rosé, IGP Pays d'Oc, Grenache & Syrah Terre Dieu, IGP d'Oc

In de regio van Béziers vindt men de beste grenache en syrah druiven om deze rosé wijn van te maken.

Prijs vanaf € 6,95

Terre Dieu Rouge, IGP Pays d'Oc, Merlot, Syrah & Cabernet Terre Dieu, IGP d'Oc

De combinatie van merlot, syrah en cabernet, voornamelijk afkomstig van wijngaarden in Puicheric, ten oosten van Carcassonne, geeft deze wijn een diepe kleur en kracht.

Prijs vanaf € 6,95

Les Croisières Sauvignon Blanc, IGP Pays d'Oc Les Croisières, IGP d'Oc

Les Croisières neem je mee naar het hart van de magie van de Zuid-Franse wijnen. Je ontdekt een legendarisch terroir, via een gastronomische reis die charme, plezier, eenvoud en authenticiteit combineert.

Prijs vanaf € 6,95

Les Croisières Rouge, IGP Pays d'Oc, Merlot, Syrah & Cabernet Sauvignon Les Croisières, IGP d'Oc

De Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon wijnstokken komen van wijngaarden tussen Narbonne en Carcassonne, in het departement Aude in het dorpje Puicheric, ten oosten van Carcassonne.

Prijs vanaf € 6,95

Les Croisières Rosé, IGP Pays d'Oc, Grenache & Syrah Les Croisières, IGP d'Oc

In de regio van Béziers vindt men de beste grenache en syrah druiven om deze rosé wijn van te maken. Aroma's van kruisbes, kers, framboos en een vleugje kruiden.

Prijs vanaf € 6,95

Rosé de la Chevalière, IGP d'Oc, Laroche Mas la Chevalière, Laroche

Net als deze fles ontdek je sprankelende aroma's en smaken. Dit is een selectie van terroirs uit de Orbvallei boven Béziers, waar al sinds de Oudheid wijn wordt bereid. Het is een omgeving die al lang gevormd en gecultiveerd wordt op het veranderende ritme van de landschappen. Dankzij het microklimaat kunnen de druiven volledig rijpen zonder hun frisheid te verliezen.

Prijs vanaf € 8,35

Chardonnay & Terret, IGP d'Oc, Laroche Mas la Chevalière, Laroche

De Orbvallei heeft een microklimaat waardoor de druiven volledig kunnen rijpen zonder aan frisheid in te boeten. Het is een uitstekend terroir voor Chardonnay. Terret, een typische Languedoc variëteit die gewaardeerd wordt om zijn delicatesse, komt uit het Bassin de Thau.

Prijs vanaf € 8,35

Merlot & Grenache, IGP d'Oc, Laroche Mas la Chevalière, Laroche

De druiven die gevinifieerd worden in La Chevalière komen uit de Orb-vallei, waar het microklimaat ervoor zorgt dat de druiven volledig kunnen rijpen zonder hun frisheid te verliezen. De rode wijnen zijn altijd soepel en dicht. Tijdens de vinificatie wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de wijn resoluut zacht en fruitig is.

Prijs vanaf € 8,35