Aragon


De appellatie Somontano werd gesticht in 1984 waardoor ze nog niet zo gekend is in België. Nochtans zijn de wijnen die er geproduceerd worden interessant en origineel. Somontano (So-montano = onder de berg) ligt aan de voet van de Pyreneeën en is de Spaanse verlenging van de zuidwestelijke Franse departementen ten zuiden van Pau, Tarbes en Lourdes.
Er bestaat in deze streek een natuurlijk evenwicht tussen regen en zonneschijn, tussen warme temperaturen en vochtigheid, allemaal elementen die gunstig zijn voor de productie van kwaliteitswijnen. De wijngaarden van Somontano, ten noorden van de hoofdstad Barbastro, zijn gelegen tussen 350 en 650 meter hoogte met een gemiddelde temperatuur van 11°C en een jaarlijkse regenval van 500 ml. Deze regio is dus minder onderhevig aan te hoge temperaturen en daarom een waar paradijs voor de wijnstok.

Paniza Blanco, Viura, DO Cariñena

Paniza Blanco, Viura, DO Cariñena Bodegas Paniza, DO Cariñena

De viura is de lokale naam van de druivensoort macabeu. In Paniza, dorpje gelegen tussen Madrid en Barcelona, cultiveert men al meer dan 2000 jaar wijngaarden. De kelder heeft alle moderniteit om deze frisse, jonge wijn te maken, gekenmerkt door een zeer aangename neus van appel, tropisch fruit en citrusvruchten.

Prijs vanaf € 5,60

Paniza Rosado, Granacha, DO Cariñena Bodegas Paniza, DO Cariñena

Een ware rosé, mooi van kleur, afkomstig van Paniza, naam van het kleine dorp in de regio Cariñena ten noordoosten van Madrid.

Prijs vanaf € 5,60

Paniza Tinto, Granache-Tempranillo, DO Cariñena Bodegas Paniza, DO Cariñena

Paniza is een klein dorp dat 280 zielen telt en waar wijn wordt gemaakt sinds het Romeinse tijdperk. Alle dorpelingen werken er in de wijnbouw. De wijn wordt gemaakt van 60% tempranillo en 40% grenache.

Prijs vanaf € 5,60

Enate "Tapas", Tempranillo, Somontano Enate, Viños Privilegiados del Somontano

Als hij fruitig en licht is, dan is dat te danken aan de blend die gekozen werd voor zijn soepelheid en vooral aan de houtvrije rijping. Het is een instapwijn gemaakt voor onmiddellijk genot en om tapas te begeleiden als achtergrondmuziek.

Prijs vanaf € 8,55

Enate Tinto, Cabernet-sauvignon & Merlot, Somontano Enate, Viños Privilegiados del Somontano

Deze wijn heeft een kosmopolitisch karakter en is heel gemakkelijk te drinken. Het is de allereerste rode wijn van Enate. De "Tinto" wordt gemaakt van twee Bordeaux druivenrassen die zijn aangeplant in de prachtige Somontano regio ten zuiden van de Pyreneeën. De jonge wijn rijpt vervolgens gedurende zes maanden in Amerikaanse eiken vaten voor het ultieme genot.

Prijs vanaf € 10,35

Enate Rosado, Cabernet-sauvignon, Somontano Enate, Viños Privilegiados del Somontano

"De ziel van een witte wijn, het lichaam van een rode". Een klassieker met intense kleur en smaak die lang in je herinnering zal blijven. Hij werd gecreëerd om de Champions League te winnen.

Prijs vanaf € 11,85

Enate Crianza, Tempranillo & Cabernet-sauvignon, Somontano Enate, Viños Privilegiados del Somontano

Een blend van tempranillo met cabernet sauvignon om hem wat meer structuur te geven. Dit is de wijn met het meest uitgesproken Iberische karakter uit ons gamma.

Prijs vanaf € 12,35

Enate Chardonnay "234", Somontano Enate, Viños Privilegiados del Somontano

Deze Chardonnay komt van percelen 2, 3 en 4 in de Enate vallei, het gelijknamige dorp. Hij zal liefhebbers van elegante, fruitige, moderne witte wijnen aanspreken. Hij wordt gevinifieerd op lage temperatuur voor een optimaal behoud van de gistingsaroma's.

Prijs vanaf € 13,30

Enate Gewurztraminer, Somontano Enate, Viños Privilegiados del Somontano

De gewürztraminer is een aromatische druif uit Centraal-Europa, past zich al zo'n dertig jaar perfect aan de Enate-wijngaard op een hoogte van 600 meter aan.

Prijs vanaf € 15,80