Bourgogne

Van het departement van de Yonne tot dit van de Rhône, van Auxerre tot aan de poorten van Lyon, hier bevinden we ons in wat men "groot Bourgogne" noemt. Het omvat de regio’s Chablis, Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune) Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais. Alle witte wijnen worden hier gemaakt van chardonnay (met uitzondering van de aligoté druif, die erg verspreid aangeplant is in Bourgogne en sauvignon blanc in Saint-Bris, dichtbij Chablis). De rode wijnen wordt gemaakt van pinot noir, behalve de passe-tout-grains, waarin min. 1/3 pinot noir en gamay moet verwerkt zijn en de wijnen van de Mâcon en de Beaujolais waarvoor uitsluitend gamay gebruikt wordt.

De subdivisies

Ze zijn onderverdeeld in Auxerrois wijnen (waaronder Chablis), wijnen van de Côtes (Nuits, Beaune, Chalonnaise), Mâconnais en Beaujolais. Als men over de grote Franse wijnen spreekt, wordt nogal eens een parallel getrokken tussen die van Bourgogne en die van Bordeaux. Men moet echter weten dat het "Grote" Bourgogne (Beaujolais inbegrepen) met zo’n 45.000 ha wijngaarden, aanzienlijk kleiner is dan de Bordeaux streek die maar liefst 155.000 ha groot is. Afgezien van de noordelijke wijnregio Chablis, strekken de wijngaarden in het historische hart van de Bourgogne, die van de Côtes, zich uit over een smalle strook van een paar honderd meter breed en over een lengte van een 50-tal km.

101 Appellaties
De wijnstreek Bourgogne is ingewikkeld om te begrijpen. Omwille van een complexe en gevarieerde geologie is de wijnregio erg verbrokkeld en zijn de appellaties er talrijk. In de Côte d'Or (die de Côtes de Nuits en de Côte de Beaune omvat) tellen we 101 AOC’s "appelations d'origine controlées" van de ongeveer 400 AOC’s van heel Frankrijk!

Bourgognewijnen kunnen in vier categorieën ondergebracht worden:

  1. De "generieke appellaties": hier verschijnt slechts de naam "Bourgogne" op het etiket gevolgd door ofwel de naam van de druivensoort, bijvoorbeeld Bourgogne aligoté, ofwel een geografische omschrijving, zoals Bourgogne Hautes Côtes de Nuits. Generieke wijnen komen uit heel de Bourgognestreek.
  2. De "gemeentelijke appellaties": eenvoudig te onthouden. Hier verwijst de benaming gewoonweg naar de gemeente, bijvoorbeeld: Beaune, Meursault, Nuits St. Georges of Chablis.
  3. De "Premiers Crus": deze wijnen zijn gemaakt met druiven van specifieke percelen of "lieux-dits". In Bourgogne wordt dit een "climat " genoemd en liggen binnen een gemeente. De naam van de gemeente wordt gevolgd door de "lieux-dit", zoals in Beaune Cent Vignes.
  4. De "Grands Crus": specifieke percelen in bepaalde dorpen hebben het recht een eigen appellatie te voeren. In dat geval wordt de naam van het dorp niet meer vermeld op het etiket en maakt deze plaats voor die van de “Grand Cru”, enkele voorbeelden: Corton-Charlemagne, Bonnes Mares of Chambertin.
Beaujolais Les Pierres Dorées, Louis Bourisset

Beaujolais Les Pierres Dorées, Louis Bourisset Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

"Deze wijn is ideaal bij de lunch." aldus Louis Bourisset, een accountant die nadien zijn eigen wijnbedrijf oprichtte. Gamay noir, afkomstig van de "Pierres Dorées" regio in het zuiden van Beaujolais, zorgt zowel voor vlezige en kruidige wijnen, als ronde en fruitige met een frisse en smakelijke afdronk.

Prijs vanaf € 10,50

Coteaux Bourguignons, Bouchard Aîné & Fils Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Deze 101ste appellatie uit de Bourgogne, opgericht in 2011, benadrukt de waarde van de terroir, de know-how en biedt iedereen op eenvoudige en leuke manier toegang tot de wijnen uit de Bourgogne. Het moet de wijnamateur de vreugde van de ontdekking, het subtiele genot van de vergelijking en leerplezier bieden.

Prijs vanaf € 13,35

Bourgogne Aligoté, Bouchard Aîné & Fils Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Aligoté is zowel een druivenras als een appellation, met 1400 hectare verspreid over de hele Bourgogne. Het is altijd een groot succes bij Bouchard Aîné & Fils.

Prijs vanaf € 13,35

Bourgogne Chardonnay "Kimmeridgien", Jean-Marc Brocard Jean-Marc Brocard, Chablis

Zijn naam doet denken aan het terroir dat gevormd werd uit gefossiliseerde schelpen, typerend voor chablis. De chardonnay wijngaarden bevinden zich echter in Saint-Bris-le Vineux.

Prijs vanaf € 15,45

Sauvignon, Saint-Bris, Jean-Marc Brocard Jean-Marc Brocard, Chablis

Een saint-bris die gemaakt wordt van de sauvignon druif, vormt de uitzondering in Bourgogne.

Prijs vanaf € 15,50

Brouilly, Château de la Terrière Château de la Terrière (Sinds 1535)

Dit prachtige kasteel dateert uit de XIVe eeuw en wordt omringd door 14 ha wijngaarden gelegen aan de voet van de berg Brouilly, in Cercié. De manager, Gregory Barbet, is eveneens eigenaar van Domaine Pirolette in Saint-Amour. De granietachtige en zanderige bodem leent zich uitstekend voor de gamay druif van de Beaujolais. Aangepaste groeitechnieken, handmatig oogsten en een vinificatie van 15 dagen resulteert in een neus van heerlijk lentefruit.

-15,00 %

Vin sauvage à Poil, Régnié, Château de la Terrière Château de la Terrière (Sinds 1535)

"La Sibérie" is de mythische plek waar deze 50 jaar oude gamay-stokken groeien op arme roze granietbodems. Het doel van Fréderic Maignet, wijnmaker van dienst, is om de wijn zijn tijd te geven zodat hij zich volledig kan ontwikkelen en de complexiteit van het terroir kan weerspiegelen. De wijn bevat geen additieven en dus ook geen toegevoegde sulfiet.

Prijs vanaf € 16,20

Morgon Côte du Py, l'Authentique, Vieilles Vignes, Collin Bourisset Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

Côte du Py is de bekendste plaats van Morgon. Het dankt zijn naam aan een oude vulkaan (puy). Het graniet van de vulkaan en de prachtige locatie op de helling maken van deze Gamay een unieke en uitzonderlijke cru.

Prijs vanaf € 16,95

Bourgogne Chardonnay, Bouchard Aîné & Fils Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Al meer dan 250 jaar maakt Maison Bouchard Aîné wijnen op zoek naar perfectie. Deze Bourgogne Chardonnay is afkomstig van enkele van de 1.000 hectare van de regionale appellation, maar deze rijpt 6 maanden in eikenhouten vaten.

Prijs vanaf € 17,55