Champagne


Champagne
De gunstige noordelijke ligging en de krijtbodem dragen ertoe bij dat in de Champagne de beroemdste schuimwijn van de wereld wordt geproduceerd. En dit op basis van slechts drie druivensoorten: chardonnay die voor volume en expressie zorgt bij het verouderen, pinot noir die structuur brengt en pinot meunier die gebruikt wordt om een fruitige en lichtere stijl van Champagne te bekomen. De bekende techniek van Dom Pérignon, verbeterd door zijn weduwe Ponsardin, heeft tot de "Méthode traditionelle” geleid, waarbij de vergisting op fles gebeurt.

Champagne wordt eerst als een normale droge witte wijn gevinifieerd. De noordelijke ligging van de Champagnestreek zorgt voor wijnen met een laag alcoholgehalte. Na vinificatie wordt de wijn bewaard om voldoende voorraad op te bouwen voor de aanmaak van de basiswijn. De basiswijn van een bepaald merk moet steeds dezelfde stijl hebben. Uit de bewaarde voorraden van verschillende jaren worden wijnen samengesteld tot basiswijn, waaraan men vervolgens een “liqueur de tirage” toevoegt, een mengsel van vergistbare suikers. Dit geheel wordt in een stevige en goed afgesloten fles ondergebracht. Deze wijn rust gedurende maanden tot jaren en ontwikkelt ondertussen koolzuurgas. De kunst bestaat erin om nadien de resten van de dode gistcellen te verwijderen, die onder druk in de fles gevangen zitten. Men plaatst de flessen op een pupiter met de stop naar beneden en de flessen worden vervolgens elke dag een beetje geschud en gedraaid zodat de gistcellen geleidelijk naar de hals van de fles glijden. Meestal gebeurt dit machinaal met “Gyropalettes” om sneller en gerichter te kunnen werken. Als alle resten in de hals gezakt zijn, gaat men heel voorzichtig “degorgeren”, m.a.w. men gaat de hals van de fles bevriezen en van zodra de fles geopend wordt, schiet de prop gistcellen naar buiten (zonder daarbij teveel champagne te verliezen). Eenmaal de fles geopend gaat men een "dosage of liqueur d’expedition" toevoegen, dit is een mengsel van wijn en suiker (ieder huis heeft zijn eigen recept) om hem zijn finale smaaktoets te geven. Tenslotte wordt de fles nog van een kurk, een capsule en een etiket voorzien.

Champagne Haton, Blanc de Noirs Brut

Champagne Haton, Blanc de Noirs Brut Champagne Jean-Noël Haton

Deze cuvée Blanc de Noir is de uitdrukking van het huis van Jean-Noël Haton dat sinds 1928 zijn onafhankelijkheid en vakkennis beheerst, van de wijnstok tot het verzenden. Het huis ligt in Damery, op 6 km van Épernay en op een steenworp afstand van de abdij van Hautvillers.

Prijs vanaf € 24,25

Champagne Madame de Maintenon, Brut Madame de Maintenon, Champagne

Madame de Maintenon is een champagne die uitstekend smaakt bij verfijnde hapjes en kwalitatieve gerechten. Zijn subtiele balans en elegantie, maken van hem de ideale begeleider van voorgerechten met vis en gevogelte.

Prijs vanaf € 24,35

Champagne Jean-Noël Haton Réserve Brut Champagne Jean-Noël Haton

Deze cuvée weerspiegelt de knowhow van het familiehuis in Damery, grezend aan de Valée de la Marne, de Côte des Blancs en de Montagne de Reims. "Réserve" is een blend van de beste voorgaande oogsten gevolgd door minimaal 3 jaar flesrijping.

Prijs vanaf € 33,95

Champagne Jean-Noël Haton Rosé Brut Champagne Jean-Noël Haton

Deze smakelijke rosé heeft een hoog aandeel reservewijnen en 10% rode wijn die door Sébastien apart wordt gevinifieerd.

Prijs vanaf € 36,95

Champagne Jean-Noël Haton, Blanc de Blancs Champagne Jean-Noël Haton

Op basis van chardonnay van de beste jaargangen, gemaakt door dit schitterende familiehuis in het hart van de Champagnestreek. Deze delicate en elegante wijn is een groot succes dankzij de speciale transparante fles.

Prijs vanaf € 42,85

Champagne Jean-Noël Haton, Extra Intense Grand Cru Champagne Jean-Noël Haton

Deze uitzonderlijke cuvée combineert kracht en elegantie. Hij wordt gemaakt van een selectie grands crus percelen uit Bouzy, Ambonnay, Avize en Mesnil-sur-Oger, waarvan een deel op hout wordt gevinifieerd. Vervolgens rijpt hij minimaal 6 jaar op fles voordat hij wordt gedegorgeerd.

Prijs vanaf € 46,65

Champagne Taittinger Brut Réserve Champagne Taittinger (sinds 1734)

Champagne Taittinger is er trots op om, zonder enige uitzondering, elk jaar opnieuw een brut te produceren met een groot deel chardonnay en met een minimum van 3 jaar veroudering in de kelder.

Prijs vanaf € 47,95

Champagne Taittinger Nocturne "City Lights" Champagne Taittinger (sinds 1734)

Champagne Taittinger "Nocturne" is een uitzonderlijke champagne, samengesteld uit de drie champagnedruiven (chardonnay, pinot noir en pinot meunier) met een uitzonderlijke rijping van 4 jaar in wijnkelders.

Prijs vanaf € 53,95

Champagne Taittinger Nocturne sec Champagne Taittinger (sinds 1734)

Een droge dosering (17,5 g/l rietsuiker) in combinatie met de rijpheid van een langzame kelderrijping geeft deze wijn de rondheid en zachtheid die nodig zijn voor een "nachtelijke" champagne.

Prijs vanaf € 55,90