Graves Pessac-Leognan
De streek van de Graves, ten zuiden van de stad Bordeaux ontleent haar naam aan haar bodem die bestaat uit kleine keitjes die men "graves" noemt. De streek brengt rode en opmerkelijke droge witte wijnen voort en is mede daarom de favoriete appellatie van de Bordelezen.
Net aan de rand van de stad, tussen de gemeenten Pessac en Léognan, werd er in 1987 een soort van onderverdeling van de Graves gecreëerd met als naam Pessac-Léognan, dit is waar de meest gereputeerde kastelen liggen.
Michel Boyer verwierf Château Haut Mayne in Cérons ten zuiden van Bordeaux, omwille van zijn uitzonderlijke bodem bestaande uit grind en gepolijste stenen door de Garonne. Hun "Réserve" wijn, is een samenstelling van verschillende cuvées, die voldoen aan de specifieke eisen van de gastronomie.
Michel Boyer verwierf Château Haut Mayne in Cérons ten zuiden van Bordeaux, omwille van zijn uitzonderlijke bodem bestaande uit grind en gepolijste stenen door de Garonne. Hun "Réserve" wijn, is een samenstelling van verschillende cuvées, die voldoen aan de specifieke eisen van de gastronomie.
De naam verwijst naar de voornamen van de stichters: Denis en Florence Dubourdieu. Dankzij opeenvolgende aankopen van percelen heeft het domein nu in totaal 40 hectare wijnstokken. Na 36 jaar hard werken door wijlen de decaan van de oenologische faculteit van Bordeaux is het domein nu wereldberoemd. De rode wijn van het Château is goed voor 40% van de productie en wordt, hoewel zijdeachtig, gemaakt met een meerderheid van 65% Cabernet Sauvignon.
We zijn in Cadaujac, in de appellation Pessac-Léognan, dat dankzij zijn unieke terroir deel uitmaakt van de prestigieuze Graves-regio. Alleen in de gemeenten van de appellation Pessac-Léognan worden de Crus Classés des Graves gemaakt. Château Lamothe Bouscaut, vaak verward met de tweede wijn van Château Bouscaut, is in feite een onafhankelijk domein. Dit domein van 9 hectare werd in 1999 aangekocht door Laurent en Sophie Cogombles-Lurton, die ook Château Bouscaut bezitten. Slechts 1 hectare van het land is gewijd aan de productie van witte wijn, goed voor ongeveer 5.300 flessen per jaar.
We zijn in Cadaujac, vlakbij de Garonne, ten zuiden van Bordeaux, in de appellation Pessac-Léognan, de favoriete wijn van de oorspronkelijke Bordelais. De Pessac-Léognan-appellation verschilt van de Graves-appellation doordat de gemeenten wijnen bevatten die in 1855 zijn geclassificeerd. Château Lamothe Bouscaut, vaak verward met de tweede wijn van Château Bouscaut, is in feite een onafhankelijk domein dat in 1999 werd aangekocht door Laurent en Sophie Cogombles-Lurton, die ook Château Bouscaut bezitten. De 8 hectare rode wijn worden echter geleid door het team van Château Bouscaut.
Een grand cru classé uit de Pessac-Léognan, samengesteld uit een klein gedeelte merlot, aangevuld met cabernet sauvignon en een beetje malbec. Sappige, vlezige wijn die zowel krachtig als harmonieus is, een sterk karakter bezit en nog aantrekkelijker wordt na tien jaar bewaring.
Dit château is een van de oudste en grootste domeinen in de Bordeauxstreek, gelegen op de top van een prachtige heuvel met 100ha wijngaarden, waarvan de helft gereserveerd is voor rode wijnen. We waren onder de indruk van de kelder met 1000 vaten.
Blend met gelijke verdeling sémillon en sauvignon (50/50). Hij onderging een houtlagering van 1 jaar waarvan 50% in nieuwe eiken vaten. De aroma's van rijp wit fruit en houtachtige toetsen, geven hem soepelheid en een mooie lange afdronk.
De 45 hectare sauvignon en semillon wijngaarden liggen op de hellingen van de gemeente Pessac, nabij Bordeaux. Na de handmatige oogst wordt de wijn geperst en koud bezonken. De wijn wordt vervolgens gefermenteerd en 10 maanden gerijpt in eiken vaten, waarvan 25% nieuw, waar regelmatig geroerd wordt.