Oostenrijk


Een te ontdekken parel

Oostenrijk vertegenwoordigt in totaal 46.500 ha wijnstokken, dit is iets minder dan de helft van de wijngaarden in Bordeaux. Slechts een kwart van de totale productie wordt geëxporteerd en 80% van de geproduceerde wijnen zijn wit. We vinden veel kleine familiedomeinen waarvan de wijnen worden gekenmerkt door een of meer bijzonderheden, zoals: cultuur, terroir, blootstelling, vinificatie, rijping en karakteristieke druivenrassen.
De Oostenrijkse wijnwetgeving behoort tot de strengste ter wereld, na het di-ethyleenglycol wijnschandaal in 1985. Vandaag, een generatie later, staat de kwaliteit van de Oostenrijkse wijn op het niveau van die van de mooiste wijngebieden van Europa en de rest van de wereld.

Er zijn 4 wijnregio's:

- Neder-Oostenrijk (Niederösterreich), is de grootste regio en ligt in het noordoosten van het land. Het is een terroir voor wit en in het bijzonder voor grüner veltliner, bekend om zijn mineraliteit, frisheid en zijn kruidige toets. Deze druif alleen is goed voor meer dan een derde van de Oostenrijkse productie. Met noemenswaardige appellaties zoals Donauland, Weinviertel en Kamptal. Deze laatste dankt zijn naam aan de rivier de Kamp, die uitmondt in de Donau.
- Burgenland, ten zuiden van Wenen, is een warmere regio waar zoete rode en witte wijnen worden geproduceerd.
- Wenen, is een zeer klein wijngebied, gelegen rond de stad zelf (700 ha).
- Steiermark, die door zijn hoge ligging uitermate geschikt is voor de productie van witte wijn (3500 ha).

Zoals overal in Europa zijn de wijnen ingedeeld in verschillende categorieën:
- Wein (Oostenrijkse wijn) / - Landwein = IGP / - Qualitätswein = AOP / - Prädikatswein = Cru.

Grüner Veltliner "Ried Stangl", Weingut Weixelbaum

Grüner Veltliner "Ried Stangl", Weingut Weixelbaum Weingut Weixelbaum

Dit domein ligt ten noorden van de Donau, op zo’n 50 km van Wenen, langs de Kamp. Deze grüner veltliner, afkomstig van het perceel "Ried Stangl", wordt op een zeer natuurlijke manier geteeld.

Prijs vanaf € 14,70

Zweigelt "Ried Eichberg", Weingut Weixelbaum Weingut Weixelbaum

Zweigelt is de meest aangeplante rode druif in Oostenrijk. Hij ontstond in de jaren 1920 door een kruising van blaufrankisch en St-Laurent. Heinz Weixelbaum cultiveert zijn wijnstokken op de zuidelijke hellingen van de Eichberg op een zeer natuurlijke manier, waardoor de kenmerken van de druif volledig tot uiting komen in de wijn.

Prijs vanaf € 16,79