Portugal


Het is vanzelfsprekend dat de Porto - een der grootste "gemuteerde" wijnen ter wereld – gezorgd heeft voor de faam van dit wijnland dat net geen 225.000 hectare wijngaarden telt. Porto werd door de Engelsen gelanceerd in de 18de eeuw en wordt daar nog steeds erg gewaardeerd. Engeland is een grote verbruiker van Porto’s uit het hoogste kwaliteitsgamma, hetgeen (nog?) niet het geval is voor Frankrijk en België, nochtans de twee belangrijkste invoerders van Porto ter wereld. Bij ons (zoals in Frankrijk) wordt Porto gewaardeerd als aperitief daar waar hij in zijn geboorteland veeleer genoten wordt op het einde van de maaltijd, o.a. bij kaas. Een trend die ook zijn weg begint te vinden in België … waar men meer en meer de "LBV", de "10 jaar", de "Colheita" en andere "Vintage" Porto’s lijkt te appreciëren.
Buiten deze grote gemuteerde wijn, waarvan zijn gisting wordt onderbroken door toevoeging van alcohol op basis van wijn, produceert men in Portugal tevens witte en rode wijnen die een duidelijke kwalitatieve vooruitgang hebben geboekt. Dit is o.a. het geval voor de streek van de Douro waar krachtige, stevige en vaak interessante rode wijnen gemaakt worden. In Alentejo, deze mooie streek gelegen ten zuidoosten van Lissabon, wordt eveneens wit en rood geproduceerd die bijdragen tot de vernieuwing van de Portugese wijnproductie

Tavedo Vinho Branco, DOC Douro, Burmester

Tavedo Vinho Branco, DOC Douro, Burmester Burmester (since 1750)

De wijngaarden liggen hoog in de regio's Baixo, Corgo en Cima Corgo in de Douro, waar verschillende variëteiten zoals malvasia fina, gouveia, rabigato … persoonlijkheid brengen.

Prijs vanaf € 6,30

Tavedo Vinho Tinto, DOC Douro, Burmester Burmester (since 1750)

TAVEDO is een samentrekking en een eerbetoon aan de twee zijrivieren van de Douro: Távora en Tedo. De wijngaarden liggen hoog in de regio's Cima Corgo en Douro Superior waar een mozaïek van druivenrassen zoals touriga franca, tinta roriz, tinto cão, malvasia fina, gouveia en rabigato, karakter brengen.

Prijs vanaf € 6,30

Portal da Calçada, Vinho Verde DOC Calçada, Vinho Verde & Douro

Het is in de kelders van Casa da Calçada, een majestueus gebouw uit de zestiende eeuw dat omgebouwd werd tot hotel en nu deel uit maakt van de beroemde keten "Relais & Châteaux", dat men in 1917 gestart is met de productie van deze Vinho Verde van uitstekende kwaliteit.

Prijs vanaf € 8,65

Portal da Calçada, Douro DOC Calçada, Vinho Verde & Douro

Portal da Calçada is de huiswijn van het door Michelin sterrenrestaurant en Relais & Châteaux met dezelfde naam. De wijngaarden staan er vlak naast.

Prijs vanaf € 9,90

Porto Skeffington Tawny Porto Skeffington

Dit Porto-huis werd opgericht in de XIXe eeuw door Charles Neville Skeffington. Deze Porto heeft de kwaliteit van een "Tawny" (het type Porto dat bij ons het meest verkocht wordt) en valt op door zijn frisheid (minder dan 100gr. suiker per liter) en door zijn aroma's van kruiden, hout en gekonfijt fruit.

Prijs vanaf € 10,55

Porto Skeffington White Porto Skeffington

Dit huis, dat werd opgericht in XIXe eeuw door Charles Neville Skeffington, produceert onder andere deze zeldzame witte Porto. Door het relatief lage suikergehalte (100gr/l) behoudt hij zijn frisse fruitigheid en zijn onweerstaanbare nootachtig toetsen.

Prijs vanaf € 10,55

Art Terra Tinto, Alentejano Art Terra van Casa Relvas

In deze wijn vinden we een mooie terroirexpressie terug, de typiciteit van o.a. touriga nacional en syrah, en de kenmerken van een leisteen- en kleibodem, in een warm klimaat. De traditionele vinificatie in amfora, zonder hout, resulteert in een echte karakterwijn.

Prijs vanaf € 10,90

Art Terra Branco, Alentejano Art Terra van Casa Relvas

Afkomstig van biologische wijngaarden die in vergelijking met traditionele wijnbouw, veel aandacht en zorg vragen. De frisheid van de wijn wordt gegarandeerd door druivenrassen zoals antão vaz, encruzado, verdelho, en anderen, die met de hand geplukt worden en vervolgens een schilweking, een vinificatie op lage temperatuur en een rijping op droesem ondergaan voor een optimaal resultaat.

Prijs vanaf € 10,90

Caminos Cruzados Branco, Dao DOP Caminos Cruzados

Het is een domein dat moderniteit en traditie combineert. Moderniteit door de in 2017 gebouwde en ecologisch en duurzaam ontworpen kelder. De apparatuur maakt de vinificatie van frisse, harmonieuze en gastronomische wijnen mogelijk. Deze witte wijn is samengesteld uit drie traditionele druivensoorten om een evenwicht te bereiken dat kenmerkend is voor de goede witte wijnen van deze streek.

Prijs vanaf € 11,40