Sicilia


Sicilië is een apart land, ze bezit 140.000 hectare wijngaarden (een beetje meer dan in Bordeaux) waarvan de meeste rond de Etna liggen, die 25% van het landoppervlakte inneemt. In de Romeinse Tijd was Sicilië bekend om zijn vruchtbare grond, het was de graanschuur voor Rome. Daarna werd het land langzamerhand verlaten maar rond de jaren '50 werd de landbouw (olijven, citrusvruchten, amandelen, ...) en de wijnbouw hernomen. Er was toen enkel tafelwijn, Marsala en Moscato te krijgen. Het klimaat is nochtans gunstig voor de wijnbouw, het regent heel weinig tijdens het rijpen van de druiven, waardoor er minder pesticiden gebruikt moeten worden dan elders.
De inheemse variëteiten voor de witte wijnen bestaan o.a. uit grillo,  catarratto, muscat en natuurlijk malvasia. Voor de rode wijnen zijn de wijngaarden beplant met inzolia, malescese, nerello en de topper uit het rijtje, nero d'avola. Deze laatste variëteit gedijt hier zeer goed. Ze geeft een fruitig karakter aan de wijn, veel finesse, typiciteit en natuurlijk veel alcohol. Sinds de jaren tachtig is heel Sicilië eveneens aangeplant geworden met de onafwendbare internationale variëteiten zoals chardonnay, cabernet sauvignon en syrah.

COSI È Rosso, Nero d'Avola Bio, IGP Sicilia

COSI È Rosso, Nero d'Avola Bio, IGP Sicilia Retablo Feudi di Castellazzo, Sicilia

Cosi É betekent "zoals u wilt". De nero d'avola druif is wijdverspreid in Sicilië maar is eigenlijk afkomstig uit de regio Trapani.

Prijs vanaf € 8,35

Sarenas, Grillo Bio, DOC Erice, Feudi di Castellazzo Retablo Feudi di Castellazzo, Sicilia

In Siciliaanse legenden komen de Sarena's (Sirenen) met hun verleidelijke charme uit het water om mannen te verleiden en hun toekomst te voorspellen.

Prijs vanaf € 9,95

Sollazzo, Nero d'Avola, IGP Sicilia Bio, Feudi di Castellazzo Retablo Feudi di Castellazzo, Sicilia

Sollazzo komt uit het Latijn en verwijst naar de tuinen van verfijnde Siciliaanse paleizen, met hun overvloedige vegetatie, citrusvruchten, bloemen en palmbomen, waar het geluid van fonteinen te horen is.

-15,00 %

Floriant, Cabernet & Syrah Bio, IGP Sicilia, Feudi di Castellazzo Retablo Feudi di Castellazzo, Sicilia

De naam Floriant is die van de Siciliaanse held die een Byzantijnse prinses kidnapte om later met haar te trouwen en daarmee voor vrede zorgde tussen de twee beschavingen.

Prijs vanaf € 12,55