HOTLINE : 02 / 583 57 51 van maandag tot vrijdag van 8:30 tot 12:30 en van 13:30 tot 16:45

Frankrijk

A. Ogier & Fils, Châteauneuf-du-Pape (sinds 1859)

Sinds 1859 straalt het huis Ogier binnen de appellatie châteauneuf-du-pape in het Rhônedal. De oorspronkelijke activiteit van tonnellerie heeft aan het huis Ogier een exceptionele site gegeven voor de veroudering van de wijnen uit de regio. Uitzonderlijke percelen in eigendom bieden de opportuniteit om grote wijnen te maken van de appellatie châteauneuf-du-pape. De missie van producent-negociant-eleveur laat Ogier toe een breed assortiment aan te bieden, vooral wijnen uit de zuidelijke Rhône-vallei. Vastgelegd sinds vele jaren, bieden de partnerschappen met de beste wijnboeren in de regio de gelegenheid om uitmuntende cuvées te maken, afkomstig van de beste terroirs van de verschillende appellaties in het Rhônedal. Dit kwaliteitswerk is mogelijk dankzij het talent en de passie van de œnoloog van Ogier en zijn teams. Prachtige cuvées om van te genieten en te delen op momenten van plezier en echte emotie.

Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Gerenommeerd huis dat sinds 1750 wereldwijd bekend staat als ambassadeur van de Bourgognewijnen. De Bourgognes Bouchard Aîné & Fils hebben, door de verfijnde vinificatie van de verschillende cuvées, een unieke stijl en zijn van een onberispelijke kwaliteit. Meermaals werden de wijnen. Bouchard Aîné & Fils bekroond door de Tastevinage en door de Guide Hachette .

Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

Al meer dan 250 jaar maakt Bouchard Aîné & Fils wijnen met een constante zoektocht naar perfectie. Deze kennis past de eigenaar eveneens toe voor eenvoudige wijnen, afkomstig uit Frankrijk, het land van zon, wind en karakter. De familie Boisset, eigenaar van Bouchard Aîné & Fils, heeft geïnvesteerd in een bottelarij in het centrum van Quincié in Beaujolais om zeker te zijn van een perfecte botteling. Om de kwaliteit van de bevoorrading te waarborgen namen ze het huis Skalli & Fortant de France over en daarmee haalden ze meteen ook alle expertise in huis van de uitvinder van de cépage-wijnen in Frankrijk.

Champagne Taittinger (sinds 1734)

De standvastige excellentie van de cuvées en reputatie van het wereldvermaarde champagnehuis Taittinger hoeft geen verder betoog. Zij is een van de laatste grote huizen die met trots de naam draagt van zowel haar oprichters in 1734 als van de huidige beheerders. Met een oppervlakte van ruim 288 ha, verspreid over 37 verschillende crus, waaronder de beste van de appellatie, vertegenwoordigt Taittinger de tweede grootste wijngaard in Champagne. Het was Pierre-Emmanuel Taittinger, bijgestaan door zijn twee kinderen Vitalie (Marketing directeur) en Clovis (Export directeur), die in 2007 besliste om het champagnehuis zijn familiale dimensie terug te geven. Chardonnay is het handelsmerk in alle Taittinger cuvées, die hun unieke, flatterende en gulle stijl feestelijk bestempelt. Het Taittinger moment onderga je en deel je op het ritme van zijn verschillende cuvées.

Château Bel Evêque, Corbières, Pierre Richard

Pierre Richard vertelt ons graag dat zijn passie voor wijn is ontstaan uit bewondering voor het landschap van de Corbières. Een landschap bedekt met geërodeerde keien en gevangen tussen twee oververhitte vijvers. Met de neus in dit geurige land, met de neus tussen druiventrossen gevuld met zon, met de neus in fusten vol van houttoetsen en tenslotte met als beloning, een wijnglas gevuld met alles dat er in opgenomen kan worden : de terroir, de wind en de zon. Wat een mooi beroep wijnbouwer!

Château Bel-Air Perponcher, Vignobles Despagne, Bordeaux

Dit prachtige kasteel ligt in Entre-Deux-Mers op een steenworp van Saint-Émilion en is eigendom van de familie Despagne. Een familie die bekend staat om haar dynamiek, expertise en zorg voor het milieu. "Alles wat de familie Despagne doet is altijd, maar dan ook altijd, ruim boven categorie" aldus Robert Parker. Het begint allemaal met een nauwgezette wijnbouw met respect voor het milieu: zowel op gebied van onkruidbestrijding, de secundaire scheuten, het machinaal strippen op het einde van juni als het manuele werk begin augustus. Vervolgens maakt men gebruik van de allernieuwste vinificatietechnieken om moderne wijnen te produceren die fruitig, helder, zuiver, nauwkeurig en aromatisch zijn en bovendien gemakkelijk toegankelijk en flexibel.

Château Bouscaut, Pessac-Léognan, Grand Cru Classé

Chateau Lamothe-Bouscaut, vesting daterend uit de XIIe eeuw, ligt in Cadaujac op 200 m van Chateau Bouscaut, is vandaag eigendom van Sophie Lurton. Vroeger stond het domein op de kaart van Belleym onder de naam Lamothe, waaraan in 1881 de naam Bouscaut werd toegevoegd. In de XIXe eeuw bereikt de reputatie van de wijnen van Lamothe een hoogtepunt. Het domein bestaat uit een doorlopend geheel van 12 ha. Daarvan is 9 ha beplant met voornamelijk cabernet sauvignon, een druivensoort die zich uitstekend thuis voelt op de zanderige bodem, vermengd met diepliggende kiezels.

Château Chasse Spleen, Moulis, Cru Bourgeois Exceptionnel

Chasse-Spleen is een wijngaard van 80 ha gelegen op de hoogste heuvel van Grand Poujeaux. Dit wijngoed werd steeds door vrouwen beheerd. Weduwe Castaing richtte het kasteel op na een nalatenschap. Ruime tijd na het klassement van 1855 suggereerde de bevriende dichter Baudelaire de naam van het kasteel. Heden wordt het eigendom beheerd door Céline Villars, eveneens eigenaar van Camensac. Een onafhankelijk perceel van 30 ha wordt apart gevinifieerd als Château Gressier Grand Poujeaux en 2 ha worden voorbehouden voor de productie van de witte wijn van Chasse-Spleen. De tweede wijn: L’Oratoire de Chasse-Spleen is een lichtere moulis die vlugger op dronk is.

Château de la Roulerie

Dit 19e-eeuwse kasteel, omgeven door 42 hectare wijngaarden op de noordelijke oever van de Layon, wordt bewoond door Philippe en Marie Germain. Hier wordt alles biologisch geteeld en gevinifieerd met respect voor het land, de geschiedenis en de mensen.

Château de la Terrière (Sinds 1535)

Château de la Terrière dateert uit de XIVe eeuw en bevindt zich in Cercié in de AOP brouilly: het behoort vandaag tot een van de oudste domeinen in de regio. De 14ha wijngaarden liggen op 1 plot naast het kasteel en zijn gemiddeld 50 jaar oud. De wijngaarden strekken zich volledig uit naar het zuiden over een heuvel van droge, diep roze graniet, in de appellatie brouilly. In de wijngaard worden gecontroleerde en aangepaste groeitechnieken toegepast en de bodem wordt mechanisch bewerkt met minimale interventies. Kortom, alles wordt precies en nauwkeurig uitgevoerd om een optimale expressie van het terroir te bekomen en de wijngaard te respecteren. Grégory Barbet behoort tot de 9de generatie wijnmakers en runt vandaag de dag het kasteel. Hij is eveneens eigenaar van Domaine de la Pirolette, samen met zijn vrouw Virginie.

Château des Eyssards, Bergerac

Château des Eyssards, een prachtig wijndomein met 55 hectare wijngaarden, wordt geëxploiteerd door Pascal Cuisset, één van de meest getalenteerde wijnmakers in de regio. Hoewel Pascal de meest moderne vinificatie technieken gebruikt, blijft zijn diepe overtuiging: «goede druiven maken goede wijn, en het werk gebeurt voornamelijk in de wijngaard ». Dat deze overtuiging in de praktijk wordt toegepast is duidelijk herkenbaar in zijn wijnen, gul en goed gemaakt: « steeds een glas vol druiven ». Flavie Cuisset staat tegenwoordig haar vader met raad en daad bij op de exploitatie.

Château Desmirail, derde grand cru classé, Margaux

Domaine Château Desmirail, 3e Grand Cru Classé Margaux, is een prachtig kartuizerklooster uit de achttiende eeuw en is tevens kenmerkend voor het architectonische erfgoed van die tijd. Het huisvest een van de eerste vaten die gebruik maken van de zwaartekrachttechnologie. Dit vermijdt het wervelen en dus ook het veranderen van de wijn door te pompen, zoals bij het overhevelen en vullen van vaten. De 40 ha wijngaarden, beplant met 60% cabernet sauvignon, 29% merlot en 1% petit verdot, liggen allemaal op grindbodems verspreid over Cantenac, Arsac en Soussans. De eigenaar, Denis Lurton, hecht veel belang aan de verzorging van zijn wijnstokken, die al meer dan 10 jaar op een duurzame manier worden bewerkt. Na de manuele oogst en een grondige sortering, worden de druiven in kleine vaten gefermenteerd voor een betere controle van de percelen. De veroudering gebeurt op eiken vaten gedurende 12 maanden. "L’Origine de Desmirail", hun tweede wijn, krijgt dezelfde zorg als zijn grote broer.

Château Domeyne, Saint-Estèphe, Cru Bourgeois

Château Domeyne, dat op een prachtig grind-perceel ligt, niet ver van de grands crus classés van Saint-Estèphe (Château Calon-Ségur), bevestigde in 2003 zijn classificatie daterend van 1932 als cru bourgeois en valt elk jaar opnieuw in de prijzen. Met behulp van de meest geavanceerde faciliteiten wordt er een cru geproduceerd boordevol nuances en persoonlijkheid. In 2006 werd het kasteel gekocht door Claire Villars-Lurton, tevens eigenaar van Château Haut-Bages Libéral, grand cru classé in Pauillac, en haar man Gonzague Lurton, eigenaar van de 2e grand cru classé in Margaux, Château Durfort-Vivens. Ze wendden al hun kennis aan om een van de beste cru’s te produceren van deze appellatie. Terroir : de wijngaard is geplant op stroken en plateaus van grind met een zeer goede drainage, wat typerend is voor de beste terroirs van Saint-Estèphe. De bodem wordt eveneens gekenmerkt door een ondergrond van klei en kalksteen die de wijn een bijzonder karakter geeft. Dit is een wijn met ronde, vlezige tannines en een mooie donkerrode kleur, een krachtige structuur met grote aromatische finesse. Het is een bewaarwijn die kan verouderen en na een paar jaar nog meer aromatische complexiteit en karakter vertoont. Eenmaal de tannines verzacht, krijgen we een zeer harmonieuze wijn.

Château Duhart-Milon, Pauillac 4ième Grand Cru Classé

Op het moment van de classificatie van 1855 werd Duhart-Milon, eigendom van de Castéja familie, erkend als een kwaliteitsterroir en geklasseerd als een 4e Grand Cru Classé in Pauillac. Vanaf 1935 zonk het Château Duhart-Milon zachtjes aan weg, tot in 1962 buurman Lafite Rothschild het goed kocht. Met man en macht werd er gerooid, gedraineerd, aangeplant en werden er aangrenzende percelen aan toegevoegd. De wijngaard groeide tussen 1975 en 2001 met 30 hectaren en de kwaliteit ging er jaar na jaar terug de hoogte in tot op het niveau van zijn 4e Grand Cru Classé status. Vanaf 2003 is iedereen het eens over het grote potentieel van Duhart-Milon.

Château Durfort-Vivens, Margaux, 2ème Grand Cru Classé

Château Durfort-Vivens is vernoemd naar Durfort de Duras, een machtige familie uit het zuidwesten. In 1824, voegde de burggraaf de Vivens zijn naam toe aan die van Durfort. De classificatie van 1855 kende aan Château Durfort-Vivens de rang toe van tweede cru classé. In 1937 werd de cru overgenomen door de vennootschap Château Margaux, waarvan de familie Lurton de belangrijkste aandeelhouder was. In 1961 verwierf en restaureerde Lucien Lurton, een groot aanhanger van terroir-wijnen, deze uitzonderlijke wijngaard. En in 1992, erfde zijn zoon Gonzague dit domein en moderniseerde het om de unieke kwaliteiten van dit terroir optimaal te benutten. De wijngaarden van Durfort-Vivens werden aangeplant op een diepe en arme ondergrond van grind, in de gemeenten Margaux, Cantenac en Soussans, op de rivierbedding van de Garonne in het kwartaire tijdperk. Dit terroir van grote kwaliteit, zorgt voor een vroege en optimale rijpheid van de cabernet sauvignon druif, waardoor zijn finesse en zijdezachte tannines volledig tot uiting komen, typerend voor het frisse en elegante karakter van de grote Margaux wijnen. De constante zoektocht naar een natuurlijk evenwicht tussen wijnstok en terroir, wordt vertaald in traditionele wijnbouw praktijken.

Château Fleur Lartigue, Saint-Émilion Grand Cru

Het Château Fleur Lartigue is sinds meer dan 40 jaar eigendom van de familie Freyneau. De inspanningen in de wijngaard gedurende de afgelopen jaren werpen nu hun vruchten af. De wijngaarden liggen in het verlengde van die van het beroemde Château Monbousquet.

Château Franc-Maillet, Pomerol

Na zijn terugkeer uit de Eerste Wereldoorlog, kocht Jean-Baptiste Arpin als lijfrente een hectare in Pomerol. Dit was meteen het begin van een prachtige familiegeschiedenis die reeds vier generaties lang duurt. Door hard te werken heeft hij het domein kunnen uitbouwen tot 5 hectare. Vandaag de dag is het zijn kleinzoon, Gérard, die aan het roer staat. Hij besliste om zich te concentreren op de kwaliteit van de productie en investeerde in ultramoderne apparatuur: thermo-gereguleerde wijnkelders, pneumatische pers, microbullage..... Sinds 1999 heeft zijn zoon Gaël hem vervoegd en dankzij hun complementariteit kunnen ze zich samen volledig toeleggen op de wijngaard en kelder. Ze sturen voortdurend bij om topkwaliteit na te streven en om van elk oogstjaar een succes te maken. Het is zo dat hun gemeenschappelijke passie gewaarborgd blijft. Het domein ligt op twee kilometer van het dorp Pomerol, in de lieu-dit "Maillet" (op minder dan 400 meter van het gerenommeerde wijnhuis Pétrus).

Château Grand Bouquey, Saint-Émilion

Deze wijngaarden, 4,5 ha groot, met wijnstokken die minstens 40 jaar oud zijn (60% merlot wijnstokken en 40% cabernet sauvignon), zijn gelegen op een warme bodem bedekt met keien en zand. Deze wijn rijpt op eiken fusten, die jaarlijks voor één derde worden vernieuwd. Aldus bekomt men hier een mooie wijn, elegant en vol finesse.

Château Graves de Pez, Saint-Estèphe

Deze kleine eigendom van 3,5 ha in St Estèphe, is gelegen in de herkomstbenaming "Pez", in de buurt van de kastelen Montrose en Cos d'Estournel. Zijn jonge eigenaar, Maxime St-Martin, kleinzoon van de eigenaar van Château Lafon Rochet, streeft ernaar om de reputatie van zijn kasteel te verhogen, met de hulp van Eric Boissenot (consultant-oenoloog van o.a. Château Latour, Lafite, Margaux en Léoville Las Cases). De wijn is zeer elegant en goed uitgebalanceerd dankzij een perfect gecontroleerde vatrijping. Hij kan reeds vrij jong gedronken worden.

Château Gruaud Larose, Saint-Julien, 2ème Gd Cru Classé

L’abbé Gruaud, waardig vertegenwoordiger van de "noblesse de robe" die het prerevolutionaire Ancien Régime van Frankrijk symboliseerde, heeft in 1725 de geschiedenis geschreven van dit kasteel. Met dank aan de familie van Joseph Sebastian Larose, zoon en erfgenaam van abbé Gruaud, heeft de wijn niet alleen zijn reputatie verworven, maar eveneens zijn naam: Gruaud Larose. In 1997, nam de familie Merlaut de teugels van deze cru over, momenteel in handen van Jean Merlaut. Château Gruaud Larose, dat steeds zijn oorspronkelijke grootte heeft behouden, maakt deel uit van de weinige historische cru’s van de Médoc en is meer dan ooit zijn rang van tweede cru classé in 1855 waard. Jaar na jaar bevestigt elke vintage weer opnieuw dat Gruaud de bodem, de tannines en het terroir onthult en dat Larose de ultieme expressie is van aroma’s en boeket. De terroir van Gruaud Larose is echt opmerkelijk en uniek, de locatie van de wijngaarden (80 ha) is nagenoeg onveranderd sinds 1725. De bodem is gevormd door grind uit de Gironde, op sommige plaatsen is deze grindlaag meer dan 5 meter dik. Deze arme en zanderige grond laat een opmerkelijk goede drainage toe, een factor die zeer belangrijk is voor Gruaud Larose die reeds vanaf het begin van de 19de eeuw performante technieken introduceerde.

Château Haut Mayne, Vignobles Boyer

Michel Boyer verwierf Château Haut-Mayne in Cérons ten zuiden van Bordeaux, omwille van zijn uitzonderlijke bodem bestaande uit grind en door de Garonne gepolijste stenen. Hun wijn «Réserve de Famille» is een samenstelling van verschillende cuvées die voldoen aan de specifieke eisen van de gastronomie.

Château Haut-Bages Libéral, Pauillac, 5ème Gd Cru Classé

De familie Libéral beheerde het domein aan het begin van de XVIIIe eeuw. Ze verkochten het grootste deel van de oogst in België en Nederland. Deze kenners verzamelden 30 ha van de beste terroirs van Pauillac. De helft van deze vijfde cru classé in 1855 grenst aan Château Latour en de andere helft ligt achter Château Pichon Baron, gelegen op de hoogten van de veldnaam «Bages», groot plateau in het zuiden van Pauillac. De percelen van het domein bevinden zich op twee bodemsoorten, een bestaande uit diepgelegen kiezel en de andere op kalkhoudende klei- en krijtbodem, liggend op een fundament van kalksteen, een gunstige factor voor de natuurlijke afwatering. De uitzonderlijke terroir in Pauillac, zo gul aangeboden door de natuur, laat toe zulke mooie wijnen te maken. Met de komst van de familie Villars in 1983 hervond Château Haut-Bages Libéral haar glans van weleer. Ze herzag volledig de installaties voor de vinificatie en adopteerde een nieuwe, natuurlijke benadering van de wijnbouw. Sinds 2009 worden op het domein biologische en biodynamische ervaringen opgedaan. Volgens Claire Villars wordt niet minder dan 90% van het werk gedaan in de wijngaard. Het idee is om het voortreffelijke terroir van Château Haut-Bages Libéral tot zijn recht te laten komen in haar wijnen. Aldus, produceert ze genereuze wijnen, zowel krachtig als elegant.

Château Haut-Moulin, Bordeaux

Een goede uitvoering van een constante organische oogst, is een kunst die veel inspanning vergt. Maar de kwalitatieve erkenning geeft betekenis aan het werk van Christophe Chapron. Dit 13,5 ha groot landgoed ten noorden van Blaye bestaat voor 98% uit merlot, diep geworteld in goed gedraineerde gronden die voornamelijk uit grind en zand zijn samengesteld. De oogst wordt gesorteerd, ontrist, gekneusd en koud gemacereerd gedurende twee dagen voor de fermentatie. De jonge wijn wordt vervolgens gedurende 18 maanden in ondergrondse tanks geplaatst waar hij regelmatig wordt gerekt.

Château La Croix Saint Jacques, Blaye, Côtes de Bordeaux

Château La Croix Saint Jacques, dat zich bevindt in de Blayais, heeft zich altijd gehouden aan een toegangkelijke kwaliteit. Het samenspel van hun merlot, cabernet sauvignon en franc geeft hen wijnen met structuur en volume, eigen aan het terroir.

Château La Forêt, Lalande-de-Pomerol

De vinificatie van Château La Forêt staat onder de deskundige leiding van Stéphane Derenoncourt. Zo geniet deze wijn van zijn vakkennis en ervaring opgedaan bij verscheidene Grands Crus Classés van Bordeaux. Dankzij de toepassing van nauwkeurige vinificatiemethodes verkrijgt men hier een fijn evenwicht tussen het hout en het fruit. Een vaste waarde!

Château La Grolet, Côtes de Bordeaux, Bourg, Biodynamisch

Onze familie, die sinds 1895 bordeaux wijnen produceert, beschouwt de geschiedenis, het leven van de wijngaard, en het domein in zijn geheel, als essentiële onderdelen van de wijn. La Grolet, gevestigd op de rechteroever van de Gironde, in het hart van de appellatie Côtes de Bourg, tussen Blaye in het noorden en Fronsac in het zuiden, recht tegenover Margaux op de linkeroever, produceert een uitstekende rode wijn onder de appellatie Côtes de Bourg. Château La Grolet is genesteld in een landschap dat men ook wel «Klein Zwitserland van de Gironde» noemt. Het landhuis wordt omringd door 35 hectare wijngaarden, aangeplant op steile hellingen, soms in terrasvorm naar het zuiden gericht voor een optimale rijping. Om in harmonie te zijn met de omgeving, hebben we ons als doel gesteld om de biodiversiteit te behouden door enkel met natuurlijke producten te werken, om zo de vruchtbaarheid van de bodem te verhogen en om de wijngaard te beschermen. Het resultaat is een zijdezachte wijn, de perfecte uitdrukking van onze terroir mede dankzij de biodynamische werkwijze die sinds 2000 wordt toegepast. Het is een subtiele en elegante wijn met een mooie, evenwichtige structuur, rijk met complexe aroma’s.

Château La Gurgue, Margaux

Het domein bestaat uit 5 ha wijngaarden van de vroegere priorij van de gemeente en uit 5 ha gelegen op een uitstekend plateau of lieu-dit ‘Curton’, omringd door de wijngaarden van Château Margaux. De aanplanting op een enorm tapijt van grind, geeft de wijnen van Margaux hun typerende smaak, zoals de proevers en wijnexperts kunnen ondervinden tijdens de degustatie " l’essai sur le style de Margaux". Dit domein is echt het niveau van een cru classé waardig. Claire Villard, ook eigenares van Château Haut-Bages Libéral, is in de uitdaging geslaagd om wijnen te produceren met zowel finesse, delicatesse als een vrouwelijk, elegant karakter, waarvoor Margaux-wijnen nu eenmaal bekend staan. De wijn bestaat uit 60% cabernet sauvignon, 35% merlot en 5% petit verdot. Een klassieke vinificatie met een lange gisting, wat typerend is voor Médoc-wijnen, gaat een veroudering van 12 md op eik vooraf, waarvan 25% nieuwe eiken vaten.

Château la Soujeole, Malpère, Biodynamie

Sinds zijn overname heeft Gérard Bertrand het landgoed omgebouwd tot een biologisch-dynamisch wijndomein, introduceerde hij opnieuw paard en ploeg om de grond te bewerken en investeerde hij in wijngaarden en kelders om de kwintessens van dit terroir te onthullen. La Soujeole, de toegangspoort tot twee werelden, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, is ideaal gelegen in de Malepère-appellatie. Het landgoed ontleent het beste van beide klimatologische invloeden en de wijnstokken zijn samengesteld uit cabernet franc, aangevuld met merlot en malbec. De wijnen van La Soujeole uit de Languedoc, delen het Occitaanse accent van zuidwestelijke wijnen, waarvan ze de diepe kleur en rijke tannine hebben.

Château Ladouys, Saint-Estèphe Cru Bourgeois

Château Ladouys, waarvan «La Déesse» afkomstig is, is reeds gekend sinds 1694 en eigendom van de familie Guyonnaud sinds 1972. Het perceel van 9,5 hectaren ligt naast de groten uit Saint-Estèphe en Pauillac, zoals Cos d’Estournel en Château Lafite Rothschild. Château Ladouys werd geklasseerd als Cru Bourgeois in 1934.

Château Lafite-Rothschild, Pauillac 1er Grand Cru Classé

Is het nog nodig om Château Lafite voor te stellen dat sinds 1815 door Abraham Lawton aan de top werd geplaatst: «Ik heb het gerangschikt als wijn met de grootste elegantie, finesse en fijner dan de drie andere crus» Dit werd bevestigd in 1855. Gedurende tientallen jaren bleef het schitteren ondanks de grillen van crisissen, oorlogen, overnames en doorverkopen. In de jaren '90 kocht Baron Eric de Rothschild Château Lafite en blies hij het nieuw leven in zoals enkel hij dat kan: modern en dynamisch. De jaargangen rond het magische jaar 2000 waren grandioos en de successen volgden zich op. Kenners zullen de ongeduldigen aanraden Lafite altijd even te laten rusten zodat zijn oneindig palet aan smaken, complexiteit en textuur kan worden benadrukt door een lange afdronk.

Château Lagrange, Saint-Julien, 3ième Grand Cru Classé

Een van de mooiste eigendommen in Saint-Julien en sinds 1983 (reeds meer dan 30 jaar) in handen van Japanse eigenaars. De wijngaard is uitgestrekt over twee grindstroken van het type «gunziennes» aangevuld met zand en ijzerhoudende klei. Met een hoogte van 24 meter ligt het centrum van het domein op het hoogste punt van Saint-Julien. De totale oppervlakte van het domein telt 157 hectare waarvan 115 hectare beplant zijn met wijnstokken die voor het grootste gedeelte worden gedraineerd. De druivensoorten bestaan uit 65% cabernet sauvignon voor de structuur, 28% merlot voor de rondheid en 7% petit verdot voor het fruit en de complexiteit.

Château Larrivet Haut-Brion

Sinds de overname van het eigendom door de familie Gervoson in 1987, is het kasteel van 17 naar 75 hectare wijngaarden gegroeid. Maar het is sinds de komst van Bruno Lemoine, technisch directeur, dat de reputatie van dit kasteel blijft toenemen. Tenslotte is er ook nog Emilie Gervoson, die de nieuwe generatie "levensgenieters" vertegenwoordigt en die het idee had om een meer toegankelijke bordeaux wijn te maken voor een jonger publiek maar wel met respect voor traditie en kwaliteit. «Le Bordeaux» wordt aldus door het domein gemaakt, in dezelfde huisstijl, zonder dat de druiven afkomstig zijn van het domein.

Château Laville Bertrou, Minervois La Livinière

Dit domein van 70 ha bevindt zich in het dorp La Livinière, een dorp waar sinds 1988 de AOP Minervois La Livinière ontstaan is. Deze wijnen zijn gekend voor hun aroma’s van zwarte vruchten met hun fluweel zachte smaak. Le Viala is het meest kwalitatieve perceel van de wijngaard.

Château les Aublines, Côtes de Bordeaux, Blaye

De oude gemeente Sainte-Luce, verbonden aan Blaye, wordt in verschillende wijn gerelateerde werken daterend van begin negentiende eeuw vermeld als een van de gemeenten van de Blayais waar de beste wijnen geproduceerd werden. Château Les Aublines is gevestigd op een gedeelte van het plateau en op de hellingen van dit oude dorp. Het domein beslaat een oppervlakte van 18 ha met rode wijnstokken. De bodem van de wijngaard bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen rustend op een ondergrond van steenachtige mergel en is aangeplant met cabernet sauvignon (25%) en merlot noir (75%). Dit levert een robuuste en zeer fruitige wijn op die tijdens zijn veroudering aan finesse wint en een mooi boeket ontwikkelt. De familie Raynaud is reeds sinds 50 jaar eigenaar van Château Les Aublines.

Château Les Carrégades, Médoc

Deze echte médoc afkomstig van Bégadan, helemaal ten noorden van de Médoc, wordt sterk beïnvloed door de blootstelling aan het Atlantische klimaat. Het domein van 8 ha ligt aan de monding van de Gironde en wordt aan de westkant door een dennenbos beschermd tegen de wind van de oceaan. De goed gedraineerde bodem bestaat hoofdzakelijk uit zand. Deze wijn is gemaakt van de klassieke druivensoorten: 45% merlot, 45% cabernet sauvignon, 5% petit verdot en 5% cabernet franc. Een gedeeltelijke veroudering in eiken vaten geeft deze eenvoudige, bescheiden, maar heerlijke wijn zijn typiciteit en de nodige balans.

Château Lescalle, Macau - Margaux

De Tessandier familie vind je door de eeuwen heen terug. Zij hadden een bijzondere band met Château Lescalle waarvan de wijngaarden altijd met passie en respect werden onderhouden. Het kasteel huisvestte veel feesten en bijeenkomsten in de late XIXe eeuw en verwelkomde veel persoonlijkheden alsook de mooiste vrouwen uit de streek. Vandaag strekt de 34 ha wijngaard zich gedeeltelijk uit over de gemeente Macau-en-Médoc (Margaux). Het is een klassieke wijn die nooit afweek van de Bordelese traditie van merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon en petit verdot, 12 maanden gerijpt in eiken vaten.

Château l'Évangile, Pomerol

In 1990 koopt Lafite Rothschild het beroemde Chateau L’Evangile over van de familie Ducasse. De wijngaard ligt op een uitzonderlijke bodem in Pomerol, namelijk een heuvel van kiezelsteen waarvan drie domeinen genieten: Petrus, Cheval Blanc en l’Evangile. Het overgrote deel merlot ontbolstert een rijkdom aan fruit en een gulle vrijgevigheid in het algemeen. De cabernet franc (ook bouchet genoemd in deze regio) onderlijnt de finesse, structuur en het soepele karakter van deze legendarische wijn.

Château L'Hospitalet, Languedoc "La Clape"

Gevestigd op een oud eiland tussen Narbonne en de Middellandse Zee, bestrijkt het Château l’Hospitalet, maatschappelijke zetel van de vennootschap Gérard Bertrand, 1000 ha mediterraan gebied en 82 ha wijngaarden op een bijzonder stuk grond in het hart van La Clape in Coteaux du Languedoc. De situatie van l’Hospitalet verschaft de natuurlijke omstandigheden die de perfecte voedingsbodem vormen voor de productie van uitstekende wijnen. Le Château de l’Hospitalet is een bekend wijnbouwgebied, maar ook een plaats met veel wijntoerisme en een kelder voor wijnproeverijen. Het is een uniek hotelconcept bestaande uit 38 luxe kamers met uitzicht op de wijngaarden. Er is een restaurant met een eenvoudige doch verfijnde keuken met een groot assortiment wijnen in een moderne bistrotomgeving. In de zomer is er een jazzfestival met bekende artiesten, worden er artiesten- en ambachtsliedenateliers georganiseerd met afwisselende optredens en een schildersgalerie. Daarnaast worden er het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd om alle bezoekers kennis te laten maken met de mediterrane levenskunst.

Château Maucamps, Haut-Médoc Cru Bourgeois

In 1932 werd Château Maucamps als Cru Bourgeois Supérieur geclassificeerd. Het perceel bestaat uit één stuk van 20 Ha gelegen in Macau op heuvels bestaand uit kiezels. De wijngaard is zeer karakteristiek voor de Médoc : 60 % cabernet sauvignon, 35 % merlot en 5 % petit verdot. Deze wijn ondergaat een klassieke vinificatie met een langdurige weking gaande van 3 tot 4 weken, gevolgd door een lagering van 16 maanden in eiken vaten waarvan 40 % nieuw.

Château Peyre-Lebade, Haut-Médoc, Barons de Rothschild

Château Peyre-Lebade heeft dankzij de cisterciënzer monniken een rijke geschiedenis daterend van de middeleeuwen. Het kasteel raakte in de vergetelheid maar werd herboren in de vroege jaren '80 onder leiding van Baron Edmond de Rothschild. De wijngaard werd herplant, gedraineerd en de gebouwen werden vergroot. De merlot neemt een prominente plaats in, wat eerder zeldzaam is in de Médoc, land van de cabernet sauvignon. Château Peyre-Lebade biedt alle kenmerkende vlezige fruitigheid van de Haut-Médoc maar met de soepelheid eigen aan de merlot.

Château Poujeaux, Moulis-en-Médoc

Philippe Cuvelier en zijn zoon Matthew hebben veel energie en ambitie en laten een frisse wind waaien door dit domein dat juist 100 ha groot is. De wijngaard strekt zich uit over het noordoosten van Moulis, op de heuvels van Grand Poujeaux. De wijnstokken bestaan uit 50% cabernet sauvignon, 40% merlot en 5% petit verdot en cabernet franc en zijn geplant aan 10.000 stokken/ha, wat zeer dicht op elkaar is. Dit wordt gedaan om minder, maar meer geconcentreerde druiven te produceren. Sinds de overname laten de eigenaars zich omringen door de beste professionals en de modernste technologie. Deze investeringen worden vandaag beloond met harmonieuze en krachtige wijnen die u ongetwijfeld zullen bekoren.

Château Rieussec, Sauternes, 1er Grand Cru Classé

De wijngaarden van Château Rieussec, 1er grand cru classé, strekken zich uit tot het kruispunt van Fargues en van Sauternes, het domein grenst aan Château d’Yquem. Rieussec is één van de grootste domeinen van Sauternes en Barsac, de wijngaarden strekken zich uit over 93 ha kiezelbodem gemengd met zacht veen. De karakteristieke druivensoort van de Sauternes, de sémillon domineert (90%), aangevuld met sauvignon (7%) en muscadelle (3%). De gebruikte technieken zijn traditioneel voor de Sauternes, oogst in verschillende etappes, afhankelijk van de toestand van de rijping van de druiven en de evolutie van de botrytis cinerea (edele rotting). Ze variëren van 6 tot 8 weken, van september tot november. Elke jaargang rijpt in eiken vaten voornamelijk afkomstig van de eigen tonnellerie van domaines Barons de Rothschild (Lafite) die jaarlijks voor de helft worden vervangen. De lengte van het rijpingsproces op vat varieert van 16 tot 26 maanden, afhankelijk van de jaargang. De wijnen van Château Rieussec behoren tot de elegantste liquoreuze wijnen. Steeds met een elegante goudgele kleur, rijke aroma’s met een frisse toets van citrusvruchten en een uniek voluptueus karakter.

Château Sociando-Mallet, Haut Médoc

We kunnen niet spreken over dit kasteel van 85 ha in Saint-Seurin de Cadourne, ten noorden van Saint-Estèphe, zonder eerst de oprichter ervan te vermelden : Jean Gautreau. Een opmerkelijk man met wie we intensief samengewerkt hebben in het verleden. In 1969 verwierf hij dit domein waarvan de wijngaarden op vrij arme, kalkhoudende kleigrond liggen en aangeplant zijn met 55% cabernet sauvignon, 40% merlot en 5% cabernet franc. Het kasteel produceert een tweede wijn, de Demoiselle de Sociando-Mallet.

Château Talbot, Saint-Julien, 4ième Grand Cru Classé

Een indrukwekkend domein van106 ha en een van de beroemdste cru’s van de Médoc. Het eigendom is al meer dan een eeuw in handen van de familie Cordier en dankt zijn naam aan de rijkswachter Talbot, de man van de Engelse oorlog die de slag van Castillon verloor. Het kasteel ligt aan de rand van de riviermonding van de Gironde, omringd door zanderige grindstroken waarop de wijnstokken (66% cabernet sauvignon, 31% merlot en 3% petit verdot van gemiddeld zo’n 45 jaar oud) zijn geplant. Talbot staat voor de alliantie van mens en natuur en de sinds generaties verworven kennis van het uitzonderlijk terroir dat elk jaar geboorte geeft aan een andere wijn, maar steeds harmonieus en complex.

Château Teynac, Saint-Julien

Een kwalitatief hoogstaand wijngoed van 11,50 ha, juist naast Château Lagrange, Camensac en Gruaud-Larose.De samenstelling, bestaande uit 78% cabernet sauvignon, 20% merlot en tenslotte 2 % petit verdot, geeft u een wijn met een mooie diepgang, vol finesse.

Château Tourteau, Montagne Saint-Émilion

André Benoist en zijn zoon Camille namen Château Tourteau in 1998 over. De veranderingen zijn enorm, hun kennis van het land en hun passie voor grote wijnen doen het kasteel terug opleven. Niets wordt aan het toeval overgelaten, de wijnstokken worden goed verzorgd (handmatig strippen en ontristen) en de druiven worden manueel geoogst. De percelen op 2 km ten noorden van het dorp Saint-Émilion zijn naar het zuiden gericht. Elk perceel apart wordt op klassieke, zachte en geduldige wijze gevinifieerd en dat vertaalt zich helemaal in de wijn. Hij is lichter, maar subtiel en daardoor wordt hij door sommige journalisten ook wel de « Bourgogne van Bordeaux » genoemd.

Château Vieux Moulin, Listrac, Cru Bourgeois

Dit domein van 10 ha bevindt zich op de mooiste kiezelterroirs in Listrac en geniet van de raadgevingen van Eric Boissenot. Hij is een bijzonder getalenteerde en discrete œnoloog uit de Medoc die zijn zeg doet over zowel de werken in de wijngaard als die in de kelders. Dit weerspiegelt zich in de nauwkeurigheid en kwaliteit van de wijnen. Perfect beheerste kracht en concentratie in elegante, goed te bewaren wijnen. Een juweeltje!

Château Yon-Figeac, Saint-Émilion Grand Cru Classé

In 2005 besloot de industrieel Alain Château een bladzijde om te slaan en een nieuwe uitdaging aan te gaan met een activiteit die dichter bij zijn passies staat. Vervolgens kocht hij het prestigieuze Château Yon-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru Classé. Een domein van 24 ha in een stuk beplant met 80% merlot en 20% cabernet franc. De ligging is ideaal, in het beste terroir van Saint-Emilion (dat van Figeac en Cheval Blanc). Een extra bewijs van kwaliteit : de tweede wijn is geclassificeerd als saint-émilion grand cru. Cécile Pitois' werk heet "(++-)" omdat het assembleren van wijnen voor haar een compositie van evenwicht is tussen het optellen en aftrekken van componenten. De kunstenaar geeft hier vorm aan door middel van twee silhouetten : Madame soleil en Monsieur pluie, die de complementariteit van de ingrediënten van de wijnproductie symboliseren.

Cigalus, Gérard Bertrand, Biodynamie

Duurzame ontwikkeling wordt hier tot in het extreme toegepast. De 70 hectaren wijngaard worden volgens de biodynamische werkwijze gecultiveerd. Door dit respect voor de wijngronden komen de nobele druivensoorten optimaal tot hun recht: chardonnay, viognier en sauvignon voor de witte wijn, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, grenache, carignan, caladoc voor de rode. Gekenmerkt door een mediterraanse identiteit, met als resultaat uitzonderlijke wijnen met een uniek karakter. Zoals Gilles De Baudus, expert en fervent aanhanger van de biodynamie zo graag benadrukt, biedt het domein Cigalus verrassend frisse wijnen, haast «vibrerend», steeds ontwikkeld volgens de specifieke regels van deze cultiveringsmethode en dit al sinds 2002.

Clefs de Terre Dieu, IGP d'Oc

Er bestaat een terroir nabij Carcassonne die als het ware gecreëerd werd voor de wijnteelt: de wijngaard van Terre Dieu. Slechts enkele bevestigde wijnbouwers werken samen aan het succes van een uitzonderlijke cuvée: Les Clefs de Terre Dieu.

Clos de May, Haut-Médoc

Dit kleine wijngoed van 2 ha is gelegen in Macau, naast Giscours en Cantemerle. Deze wijn bevat alleen merlot. In 1932 werd hij als cru bourgeois geklasseerd, maar omwille van de te kleine oppervlakte verloor hij zijn klassering in 2003. Sinds 2009 is de reglementering van de cru bourgeois weer veranderd door o.m. het minimum van 8 ha productieoppervlakte te schorsen. Hierdoor verdiende Clos de May zijn klassering terug. De duiventil gelegen in het midden van het domein is zeer herkenbaar en staat tevens op het etiket.

Clos d'Ora, Minervois La Livinière, Biodynamie

Het avontuur Clos d’Ora begon met een visie van Gérard Bertrand toen hij in 1997 op deze plek wandelde. De gevoelens deze dag van vrede, volkomenheid en harmonie met de natuur spoorden hem aan om met vastberadenheid een uitzonderlijke wijn te creëren die dit prachtige terroir ten volle tot zijn recht laat komen. De 9 hectare wijngaard ligt op de gemeente van La Livinière in de Minervois, op een hoogte van 220 meter, en wordt omringd door droge stenen muren. Het is gelegen op een geologische splitsing waar twee specifieke terroirs elkaar ontmoeten, "bartoniens" en "luteciens", samengesteld uit kalksteen, zandsteen en mergel. Op deze bodem, rijk aan geschiedenis, zijn naast de oude carignan en grenache, syrah en mourvèdre aangeplant, om de vier karakteristieke, perfect complementaire druivensoorten van de Languedoc-Roussillon samen te brengen. Op Clos d’Ora nodigt de natuur uit tot nederigheid en staat de tijd stil. De wijngaard wordt gecultiveerd volgens de regels van de biodynamie, het paard en de muilezel worden gebruikt om de verbinding tussen de mineralen, de plant, het dier en de mens tot stand te brengen. Dankzij een gesofisticeerd vinificatie- en rijpingsproces is Clos d’Ora ongekend evenwichtig en heeft de wijn een opmerkelijk lange afdronk. Clos d’Ora is een uitzonderlijke wijn met een krachtig en elegant karakter, waarvan de tannines ongelooflijk gesmolten en subtiel zijn.

Clos Floridène, Graves, Denis Dubourdieu

Clos Floridène is een wijngaard van 42 ha, in de appellatie graves, dicht bij Barsac. Zijn naam komt van de voornamen van de oprichters: Denis en Florence Dubourdieu. De grond wordt onderhouden door ploegen en handmatige arbeid, men gebruikt geen enkel verdelgingsmiddel. Bovendien stapt men steeds meer af van het gebruik van pesticiden. Denis Dubourdieu, in juli 2016 gestorven, was professor oenologie aan de faculteit van Bordeaux. Zijn kinderen zullen het domein overnemen.

Clos Vigneau, Saint-Nicolas de Bourgueil

De Clos du Vigneau is één van de mooiste herenhuizen van het dorpje Saint-Nicolas de Bourgueil. Vandaag is het aan Antoine en François Jamet om het domein te beheren dat al sinds 1820 familiebezit is. En, zoals ze zelf zeggen: "het karakter van de wijnen lijkt vaak op de wijnbouwers : aangenaam, toegankelijk, joviaal en met karakter.

Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

Het domein Collin-Bourisset, dat in 1821 werd opgericht, is een van de oudste wijnhuizen van de Beaujolais. Het is gelegen in de nabijheid van de belangrijkste spoorweglijn Parijs-Lyon-Marseille, langs de Saône. Haar bevoorrechte ligging, op de grens met de Beaujolais en de Mâconnais, zorgde ervoor dat men ten huize Collin-Bourisset steeds kon profiteren van de meest zeldzame wijnen afkomstig van de beste wijngaarden. Collin-Bourisset is ook eigenaar van een 5 hectare groot domein in Moulin à Vent en hij is sinds 1926 exclusieve distributeur van het beroemde Moulin à Vent des Hospices. Na 193 mooie jaren in de gebouwen van Crêches-sur-Saône, werd er in 2014 een nieuwe start gemaakt. Grégory Barbet, momenteel hoofd van het huis Collin-Bourisset, verhuisde naar Château de la Terrière in Cercié, aan de voet van de Mont Brouilly, dichter bij de wijngaarden van Moulin à Vent des Hospices.

Comtes de Champagne (Taittinger)

Deze uitzonderlijke champagne ter ere van Thibaud IV, graaf van Champagne en koning van Navarra, trekt de volledige aandacht van oenologen en ziet enkel het daglicht wanneer aan alle voorwaarden tot succes wordt voldaan. Comtes de Champagne Blanc de Blancs, gemaakt van 100% chardonnay, de karakteristieke witte druif in Taittinger-stijl, is uitsluitend afkomstig uit de "grand cru" geklasseerde dorpen van de prestigieuze Côte des Blancs (Avize, Cramant, Chouilly, Oger en Le Mesnil sur Oger). Hij wordt enkel geproduceerd in oogstjaren van uitzonderlijke kwaliteit en dus millésimé waardig. 5% van de wijn die gebruikt wordt voor de assemblage, heeft gedurende 4 maanden in eiken vaten gerijpt (jaarlijks voor 1/3e vernieuwd), wat bijdraagt tot de verbetering van de uiteindelijke kwaliteit van de finale assemblage. Vervolgens rijpt deze legendarische cuvée minstens 10 jaar in de kelders van de voormalige abdij Saint-Nicaise (geklasseerd als werelderfgoed bij de UNESCO). Het is een pure wijn, expressief maar ook rijk en zijdeachtig. Deze uitzonderlijke champagne verdient het om geproefd te worden, al is het slechts één keer in uw leven. De rosé wordt samengesteld uit 70% pinot noir afkomstig van de «grands crus» van Montagne de Reims (waarvan 12% als rode wijn gevinifieerd wordt) en 30% chardonnay van de Côte des Blancs. Al deze criteria dragen bij tot het uitzonderlijke karakter van deze prestigieuze cuvée. De Comtes de Champagnes behoren tot de meest prestigieuze en gezochte champagnes ter wereld.

Domaine Auvigue - Mâconnais

Het domein Auvigue kijkt uit op de majestueuze Roche de Solutré in het hart van de Mâconnais in het zuiden van Bourgogne. De geschiedenis van dit wijnhuis begon in 1946, gedreven door de charismatische Francis Auvigue. Na hem volgen de generaties elkaar op, steeds met een aanhoudende passie voor het vak en met de juiste expertise die van jaar tot jaar voor de nodige groei zorgt. In de wijngaard zijn de interventies minimaal, terwijl er wel een permanente controle is teneinde alles zo nauwkeurig en natuurlijk mogelijk te laten verlopen. De oogst gebeurt handmatig en de wijn wordt gemaakt deels in Franse eiken vaten. De eerste vinificatie van aparte percelen gebeurde in de jaren '50 door Francis (de grootvader) om in het bijzonder de typicitiet van het terroir van de wijngaarden tot uiting te laten komen. Domein Auvigue was eigenlijk een voorloper van de gefragmenteerde vinificatie. Bijna 60 jaar later, wordt deze werkwijze meer dan ooit toegepast, en kent mooie resultaten. De wijnen van de broers Jean Pierre en Michel Auvigue, zijn steeds puur, delicaat, geconcentreerd, met een mooie mineraliteit en een uiting van florale aroma's zoals bijvoorbeeld de Saint-Veran lieu-dit "Les Chênes".

Domaine Buisse, Touraine

Paul Buisse is een honderdjarige familiale onderneming die thans wordt geleid door de familie Chainier. Zij zijn reeds sinds 1749 wijnmakers en handelaars en delen dezelfde waarden als Paul Buisse: passie, liefde voor de Loire streek, kennis van de druivensoorten, selectie, blenden en opvoeden. Het is het samen brengen van authenticiteit, moderniteit en traditie die de wijnen van Paul Buisse definiëren.

Domaine de la Pirolette, Saint-Amour (since 1600)

Het mooie gebouw dat dateert uit 1600, ligt tegenover de romantische kerk van Saint-Amour en ontleent zijn naam aan een witte bloem, met name "pirole". Dit domein wordt momenteel uitgebaat en bewoond door Gregory Barbet en zijn familie. Ze investeren, werken en studeren om de belangrijkste referentie van Saint-Amour te worden. Ze beschikken over een volledig vernieuwde wijnmakerij met opslagruimte, uitgerust met houten vaten en inox tanks. Het domein van 15 ha (een van de grootste van St-Amour) heeft prachtige percelen, gericht naar het zuiden en zuidoosten en zijn gegroepeerd rond het domein zelf op verschillende cru’s zoals "La Pirolette", "Vers l’Église", "Les Poulettes", "Le Bourg" of "La Creuse Périlleuse". De vinificatie wordt op traditionele wijze uitgevoerd d.w.z. een vergisting van 15 tot 20 dagen in kuipen terwijl de “hoed” door middel van een raster zacht wordt ondergedompeld om zo een betere extractie van kleur en tannines te bekomen.

Domaine de l'Aigle, Limoux

Domaine de l’Aigle dichtbij het dorp Roquetaillade, kijkt uit op de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Pyreneeën. Zijn naam is afkomstig van de roofvogels die op majestueuze wijze over het gebied vliegen. Het samenspel tussen mediterrane, bergachtige en maritieme invloeden, draagt bij tot een uniek klimaat binnen de Languedoc-Roussillon. Het klimaat in combinatie met de kalkachtige bodem is ideaal voor de chardonnay en pinot noir druif. De percelen voor de "Aigle Royal", die tot wel 500 meter boven de zeespiegel liggen, produceren de meest bijzondere wijnen van dit domein.

Domaine de L'Ile, Côtes de Provence de l'Ile de Porquerolles

Dit domein behoort vandaag tot het huis Chanel. Domaine de l'Île, gelegen in een natuurpark, produceert op deze zonovergoten en winderige eilandvlakte heerlijke wijnen. Porquerolles, een eiland. Ver weg van het alledaagse. Steeds in de nabijheid van de zee, waar de frisheid van de zeebries zich vermengt met de geur van het dennenbos. De historische wijngaard, die overspoeld wordt door licht, ontleent zijn signatuur aan het glinsterende oppervlak van duizend jaar oude schist, en aan de zachtheid van de nachtelijke dauwdruppels.

Domaine de Villemajou, Corbières Boutenac

Het Domaine de Villemajou, in het achterland van de wijngaard van Boutenac in de Corbières, is het familiehuis waar vader en zoon meer dan vijftien jaar hun passie voor wijn deelden. Dit eigendom, dat 130 ha groot is, vormde de bakermat van de beschermde oorsprongsbenaming Boutenac, de eerste officieel erkende cru in de Corbières. Dit landgoed onderscheidt zich door de zeer oude carignan-wijnstokken. De «Grand Vin» is de ultieme expressie van dit uitzonderlijke terroir.

Domaine des Genaudières, Muscadet

Dit familiedomein, dat sinds 1635 actief is, drukt haar stempel op het ecologische behoud door biodiversiteit toe te passen. De bosjes, hagen en braakland met de Loire als achtergrond, maken het rustieke decor helemaal af. De ligging van de wijngaarden, ten noorden van de Loire, op heuvels naar het zuiden gericht en de natuurlijke ontwikkeling, dragen bij tot een perfect uitgebalanceerde wijn die langer, zachter en fruitiger is dan zijn broer van Sèvre & Maine. De appellatie Coteaux de la Loire staat hiervoor gekend, terwijl de wijnbouwer zelf alle eer toekomt op agrarisch gebied.

Domaine du Val Brun, Saumur Champigny (Since 1726)

Domein de Val Brun is sinds 1722 in goede handen van de familie Charruau en bevindt zich in de appellatie Saumur Champigny. De familie waakt over de biodiversiteit en het respect voor de natuur met een terroir dat rijk is aan klei en kalk, en waarvan de onderbodem vooral tufkrijt bevat. Het geeft hun cabernet franc, ook gekend als 'breton', een soepel en fruitig karakter.

Domaine Jourdan

Onze wijn symboliseert de 4 elementen: de aarde geeft de wijn zijn diepte, het water zijn drinkbaarheid, de lucht zijn elegantie en finesse, en het vuur verwijst naar het alcoholgehalte in de wijn. Deze elementen brengen emoties tot stand. Liefde voor wijn is in de eerste plaats liefde voor de wijngaard volgens de principes van de biodynamische landbouw, de interventies worden uitgevoerd naargelang de maanstanden. We gebruiken alleen mechanische grondbewerking. De snoeischeuten worden ter plaatse verwerkt, waardoor de grond verrijkt wordt met natuurlijke humus. Tussen de ranken onderhouden we een plantenbedekking die ons in staat stelt om een ecosysteem te creëren, de toevoer van stikstof door klaver en luzerne te bekomen en om een natuurlijk evenwicht te behouden door de aanwezigheid van insecten (bijen, lieveheersbeestjes...) en regenwormen, die voor het luchten van de bodem zorgen. De manueel geoogste druiven worden voorzichtig getransporteerd en vervolgens volledig ontsteeld en gefermenteerd met autochtone gisten.

Domaine la Marche, Mercurey

Domein la Marche, eigendom van het wijnhuis Louis Max, is een juweel van een wijngaard. Het is een van de grootste biologische wijndomeinen in Bourgogne. Stelt u zich eens voor: 20 hectare, gedeeltelijk beploegd door het trekpaard Baronne, om een lichte, luchtige en vooral levendige grond te bekomen, die de karakteristieken van de bodem weergeeft en de wijnstok gunstig beïnvloedt. De opbrengsten worden perfect gecontroleerd om een uitstekende concentratie van de druiven te verkrijgen. De oogst die 100% manueel gebeurt, wordt in kratten getransporteerd om te voorkomen dat de druiven onderweg worden geplet of geoxideerd. Na een zorgvuldige traditionele vinificatie, door zwaartekracht en onder toeziend oog van technisch directeur David Duban, worden de wijnen in de eeuwenoude kelders gerijpt op Franse eiken vaten, waarvan een derde op nieuwe eik. Tot ons grote plezier is dit prachtdomein, dat op de meest prestigieuze tafels van New York tot Moskou en Tokio prijkt, eindelijk verkrijgbaar in België.

Domaine Laporte, Loire

De 21 hectaren eigen wijngaarden in Sancerre van Maison Laporte worden op biologische wijze gecultiveerd, gecertificeerd sinds de jaargang 2013. De aparte vinificatie per perceel geeft wijnen met karakter, zoals bijvoorbeeld de sancerre « Le Rochoy », waarvan de minerale ondergrond vooral bestaat uit vuursteen. De wijnen van Domaine Laporte staan op de kaart bij de beste restaurants en zijn enkel verkrijgbaar bij kwalitatieve wijnwinkels in zowel Frankrijk als daarbuiten. Dat ze met regelmaat worden bejubeld in diverse gidsen en wedstrijden is dan ook niet te verwonderen.

Domaine Taluau-Foltzenlogel, Bourgueil

Dit familiaal domein dat reeds sinds enkele generaties bestaat wordt met passie, enthousiasme en in alle eenvoud beheerd door Véronique Taluau en Thierry Foltzenlogel. Aan plezier, samen delen en respect voor de lokale natuur wordt hier veel belang gehecht. De naar het zuiden georiënteerde jongere en oude wijngaarden worden op natuurlijke wijze bewerkt met een minimum aan hulpstoffen. Deze combinatie zorgt voor een fruitige, gestructureerde en elegante wijn.

Douceur des Terroirs, Gérard Bertrand

In het zuiden van Frankrijk liggen een groot aantal zonnige landerijen die zeer geschikt zijn voor vergevorderde rijpingsprocessen en hogere suikergehaltes. Dit zijn gunstige omstandigheden voor de productie van goede wijnen met een zoete, natuurlijke smaak. De wijngaarden van Rivesaltes bevinden zich op kleine terrassen. Rivesaltes betekent hoge oever in het Catalaans. Er wordt witte wijn op basis van de muscaatdruif geproduceerd die heel goed past bij nagerechten. Verderop, in het Catalaanse achterland, vindt men Maury, de lievelingsplek van het druivenras de grenache noir, die hier heer en meester is. Perfect bij ganzenlever, blauwe kaas en desserts gemaakt met pure chocolade.

Estandon

Estandon is het oudste en belangrijkste merk van de Provence, dat reeds vanaf het prille begin haar persoonlijkheid drukt op de wijnen van AOC Côtes de Provence. De wijnmakers van Estandon streven ernaar om van elke jaargang een waar plezier en genot te maken. Dit merk vertegenwoordigt vandaag de dag maar liefst 10% van de totale productie van de wijnen uit de Provence. De wijngaarden zijn verdeeld over 2.000 ha rond Flayosc, Le Thoronet en Le Cannet in een landelijke omgeving waar de wijnstokken omringt worden door eiken en olijfbomen. Dit neemt ons mee naar een authentiek en heerlijk universum. Het vlaggenschip van het gamma is afkomstig van wijnstokken die zijn aangeplant aan de voet van de berg Sainte Victoire, ten oosten van Aix-en-Provence, een natuurgebied dat profiteert van een continentaal microklimaat en een arme bodem die royale wijnen oplevert. "Les vignes de l'Insolence" IGP Méditerranée, liggen in het noorden van het natuurpark Sainte Baume in Seillons-Source-d'Argens op bijna 400 meter hoogte, waar ze het dorp omringen. Om praktische redenen wordt de vinificatie uitgevoerd in de nabijgelegen kelder van Les Vignerons de Provence in Brignoles.

Extra blanc, Gérard Bertrand

De harmonieuze en genereuze ziel van Extra Blanc is het resultaat van contrasterende factoren. De grenache, rijk aan aroma's, harmonieus gecombineerd met de verfrissende karakter van de vermentino. Het milde mediterrane klimaat wordt perfect aangevuld door de maritieme invloed in deze regio van de Languedoc. Extra Blanc onderscheidt zich door haar smaakvolle aroma's van citrus, witte bloemen, haar frisse karakter met een enigszins ziltige toets en haar mineraliteit. Deze wijn is puur plezier op elk moment onder vrienden.

Ferraton Père & Fils

Ferraton Père & Fils is een historisch landgoed dat gelegen is in Tain-l’Hermitage, in het hart van de wijngaarden van de noordelijke Rhônevallei, binnen de appellaties crozes-hermitage, hermitage en saint joseph. In 1998 steunt Michel Chapoutier, een goede vriend, de familie Ferraton na een tragische gebeurtenis. De geschiedenis van Ferraton Père & Fils is er ook een van een veeleisende keuze. Al in 1988 stapt men over op biologische wijnbouw om vervolgens te worden gecertificeerd. Sindsdien wordt de biodynamica toegepast op geselecteerde, uitzonderlijke percelen. De druiven worden er volgens dit beginsel gecultiveerd door de œnoloog Damien Brisset, dit in nauwe samenwerking met Michel Chapoutier.. Het domein Ferraton behoudt haar volledige autonomie met eigen productiefaciliteiten, eigen wijngaarden en een eigen onthaalgelegenheid. De gebruikte druivensoorten zijn karakteristiek voor de noordelijke Rhônevallei: de marsanne voor de witte wijnen en de syrah voor de rode. De wijnen zijn zeer elegant, vol fruitige finesse. Fris en soepel met een minutieus gedoseerde rijping.

Grandin, Méthode Traditionnelle en Crémant de Loire (Since 1886)

Deze elegante mousserende wijn werd in 1886 gelanceerd en draagt nog steeds zijn zelfde naam. Een notaris die verliefd was op wijn trouwde met een jonge vrouw wiens familie wijngaarden en kelders bezat in Ingrandes-sur-Loire. Hij kende al vrij snel succes rondom Parijs en ook in het buitenland. Vandaag is het landgoed van Grandin nog steeds gevestigd rond het kasteel van Ingrandes-sur-Loire. De oude kelders van Bouvraie zorgen voor een consistente kwaliteit en hebben optimale voorwaarden waarin de Crémant de Loire Henri Grandin perfect kan rijpen.

Grands Terroirs, Gérard Bertrand

Gérard Bertrand heeft zichzelf als doel gesteld om de terroirs, karakteristiek en uniek voor hun appellaties, optimaal tot hun recht te laten komen. Montpeyroux, dat tussen de zee en de bergen ligt, staat bekend om zijn prachtige, wilde landschappen en zijn kalkrijke grond die de basis vormde voor deze plaatsnaam : «Mont-Pierreux». Deze volle en geconcentreerde 'cru' van de Montepeyroux onderscheidt zich door zijn aroma's van rijpe, zwarte bessen. Pic Saint-Loup is een heuvelachtig dorp omgeven door kalkrijke kliffen, dat bekend staat om zijn zonnige wijngaarden die profiteren van een frisse zeebries. Al deze elementen samen zorgen voor een volle, geconcentreerde wijn met aroma's van rijp fruit, tijm en kruiden. Beide wijnen vertegenwoordigen de ultieme uitdrukking van hun terroir met grote biodiversiteit.

Gris Blanc, Gérard Bertrand

Zuiver, mineraal en kristalhelder, Gris Blanc verleidt onmiddellijk, streelt de zintuigen en verenigt alle smaakpapillen. Gemaakt van de grenache druif (voor het grootste deel grenache gris), kentekenend voor het zuiden van Frankrijk, is dit een rosé wijn voor elke gelegenheid en voor in elke periode van het jaar. De wijngaarden van Gris Blanc, gelegen in de Roussillon tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën, bieden een uitermate geschikte bodem voor de grenache om er edele wijnen vol mineraliteit van te maken. De kristalheldere kleur, frisse aroma’s en levendigheid in de mond, maken van Gris Blanc de ideale partner voor gezellige momenten tussen vrienden. Een glas ervan begeleidt perfect gegrilde vis, schelpdieren en schaaldieren.

Jean-Marc Brocard, Chablis

Het familiedomein Brocard ligt in het hart van de wijngaarden van Chablis en werd in 1973 opgericht door Jean-Marc Brocard, die intussen vergezeld wordt door zoon Julien. Het beslaat bijna 144 ha waarvan er zo’n 66 biologisch gecertificeerd zijn. Precisie, kracht en frisheid vormen de signatuur Brocard, een unieke stijl die te vinden is in elke wijn van de appellatie petit chablis, chablis, chablis premier cru en chablis grand cru en die inmiddels geëxporteerd worden naar zo’n 50 landen. Precisie : de ware expressie van het terroir, de herinnering aan de bodem die door de wijnstok naar de wijn werd overgebracht en de pure typiciteit van de ondergrond met alluviale sedimenten uit het juratijdperk. Kracht : er gaat niets boven een wijn met structuur, kracht en lengte in de mond, om de complexiteit afkomstig van het terroir te kunnen appreciëren. Frisheid: een natuurlijke aciditeit, geboren uit de mineraliteit van het terroir, geeft de wijn een bepaalde spanning die bijdraagt tot de signatuur van dit wijnhuis.

Kuehn, Grands Vins d'Alsace, Ammerschwihr (sinds 1675)

Het domein werd in 1675 opgericht door de familie Kuehn en ligt in het hart van het prachtige wijngebied Ammerschwihr, op zo’n 9 kilometer van Colmar - Frankrijk. Onze 46 hectare grote wijngaard, die we met passie en respect cultiveren, strekt zicht uit over de mooiste heuvels van deze wijnstad en profiteert van een uitzonderlijk klimaat en een aanzienlijke geologische rijkdom. Ware troeven die de ervaring en expertise van onze wijnmaker bevorderen en die ons in staat stellen om een breed scala aan wijnen en crémants d'Alsace (méthode traditionelle) te produceren. Het vlaggenschip van Domaine Kuehn is altijd de grand cru Kaefferkopf geweest. Deze grand cru waarvan de druiven hoofdzakelijk van granietachtige gronden komen, is een van de weinige grands crus d’Alsace op basis van minstens 60% gewürztraminer, riesling en pinot gris. Eeuwenlang hebben de generaties zich opgevolgd en de traditie van de Grands Vins d’Alsace Kuehn wordt vandaag de dag bestendigd door onze oenoloog Francis Klee die instaat voor de kwaliteit en het unieke karakter van de Grands Vins d’Alsace Keuhn. Het grootste gedeelte van onze wijnen wordt nog steeds op traditionele eiken vaten gerijpt, een traditie die doorheen de eeuwen bewaard is gebleven. De wijnen van Kuehn worden exclusief verdeeld in de horeca en zijn erg gewaardeerd door gastronomische restaurants. Ze vallen regelmatig in de prijzen op nationale en internationale wijnwedstrijden en worden vaak geciteerd door de pers, zowel in Frankrijk als daar buiten.

Les Croisières, IGP d'Oc

Hier zijn de cépagewijnen uit de Pays d’Oc, gemaakt volgens zeer strikte, vastgelegde normen, die zomerse levendigheid en lekkernijen verenigen en die je doen denken aan oude strandhutten. Luieren en aperitieven, zo was het toch, niet ?

Mas la Chevalière, Laroche

Mas la Chevalière, is veel meer dan 20 jaar geschiedenis. De oorsprong van Mas la Chevalière in de Languedoc is monsieur Chevalier, banketbakker en parfumeur... een schepper van aroma’s, die in 1819 de eerste wijnstokken op het domein plantte. Laroche is sinds 1996 eigenaar van Mas La Chevalière, met twee unieke terroirs van in totaal meer dan 40 ha: de wijngaard Roqua Blanca is gewijd aan de rode druivensoorten en op Peyroli is de chardonnay heer en meester. De filosofie van Laroche is bijzondere aandacht en zorg te schenken aan de identiteit van elk terroir, zodat deze steeds herkenbaar zijn in het glas. De belangrijke plaats die wordt gegeven aan het ecologisch evenwicht is een fundamenteel punt om de duurzaamheid van dit erfgoed met zijn wijngaarden te bevorderen. Laroche heeft zichzelf geëngageerd om het land, de wijnbouwers en het milieu te respecteren.

Plaimont

Wijn wordt niet in de kelder gemaakt, maar in de eerste plaats in de wijngaard. "Het terroir is het enige dat men niet van ons kan kopiëren", zegt de directeur van Cave de Plaimont met een sterk Gers accent. De drie iconische dorpen; Plaisance, Aignan en Saint Mont vormen samen Plaimont en kennen al vanaf de vroege middeleeuwen een wijnbouwtraditie. Bijna 50% van de appellatie Gascogne wordt hier geproduceerd, maar ook enkele andere appellaties zoals Madiran, Pacherenc du Vic-Bilh en Saint Mont, evenals de IGP’s Condomois, Gers en Comté Tolosan. Verkozen tot "wijnmakerij van het jaar" en daarop is men hier bijzonder trots!

Pouilly-Fuissé, Château La Vernalle

Château La Vernalle wordt gerund door Claude en Anne Boivin en ligt aan de voet van de beroemde Roche de Solutré. Het domein is verspreid over 3 percelen: "Le Clos", "Les Vignerais" en "Les Pommard". De wijnstokken van meer dan 40 jaar oud worden op traditionele wijze bewerkt, zonder gebruik van insecticide. Het typerende karakter van de appellatie is aanwezig. De druiven worden handmatig geoogst en de vinificatie gebeurt traditioneel: mechanische persing, bezinking, gisting van een deel van de oogst in vaten (gedurende acht maanden) en het andere deel op inox. De uitvoering gebeurt op zo’n 20°C om de typische kenmerken van het terroir en de aroma's van chardonnay te behouden.

Prima Nature, Gérard Bertrand

De wijnen Prima Nature zijn biologische wijnen zonder spoor van toegevoegde zwavel/sulfieten en reflecteren met precisie de aard van de druiven en de bodems van het zuiden van Frankrijk. Het is de inlossing van de belofte van pure wijnen, natuurlijk met gulle aroma’s, sappig en vol fruit. Zeldzaam en gecompliceerd, wijnbereiding zonder toevoeging van sulfiet vereist veel expertise en geduld van de wijnmaker. Dit veeleisende en nauwgezette proces laat toe het natuurlijke karakter van de vrucht ten volle tot zijn recht te laten komen en wijnen met een intense smaak aan te bieden, pure wijnen, puur voor het plezier.

Remoissenet Père & Fils

Het huis Remoissenet Père & Fils, gevestigd in het historische centrum van Beaune, is van oudsher een aanhanger van verantwoorde wijnbouw en beperkte opbrengsten. Roland Remoissenet besluit in 2004 om zijn levenswerk over te dragen aan de voormalig directeur van het huis Jadot, Bernard Repolt. Bijzonder gehecht aan het «terroir», evenals zijn œnoloog, Claudie Jobart, dochter van Laurence Jobart, die 30 jaar de œnoloog was bij Drouhin. Het huis Remoissenet beheert 40 ha wijngaarden in de Côte de Beaune, Côte de Nuits en de Côte chalonnaise en bezit 13 ha wijngaarden waaronder gereputeerde percelen in de Beaune Premier Cru. De wijnen geproduceerd door het tandem Bernard - Claudie getuigen van grote precisie, vertegenwoordigen het terroir en worden met uiterste zorg voor kwaliteit gebotteld door het huis. Bernard Repolt houdt ervan om het weer als zijn bijzondere partner te beschouwen ...

Réserve Spéciale, Gérard Bertrand

In de Réserve Spéciale zit een elegante expressie verborgen. Het is een fruitige volle wijn van de beste druivensoorten in de regio. Deze wijnen van uitstekende kwaliteit, deels gerijpt in eikenhouten vaten, dragen de handtekening en het embleem van Gérard Bertrand : het Wisigotisch kruis dat later, in de loop der eeuwen, het kruis van de Languedoc is geworden.

Terre Dieu, IGP d'Oc

Deze wijn is afkomstig van de wijngaarden van de pays d’Oc. U zult vast en zeker, voor de rode uitvoering, de mooie samenhorigheid ontdekken tussen de merlot-, de cabernet sauvignon- en de syrahdruif (intense kleur en stevig fruit, verfijnd met kruidige toetsen), alsook bij wit, het elegante en verfijnde karakter ontdekken van de sauvignon (fris fruitig met een bijzonder geslaagde finale). Bij de rosé ervaren wij een uitermate goede balans tussen de syrah- en de grenachedruif (een echte zomerse rosé). Ontstaan naar een aloude traditie waarbij een middeleeuwse paus ooit de goddelijke zegen ontving om de vrijgevigheid en de kwaliteit van zijn teelgronden te vrijwaren.

Vignerons Ardéchois

De Ardèche, omgeven door natuurlijke grenzen tussen de Rhône en de Cevennen, bestaat uit landschappen waar grotten, rivieren, bergen en pittoreske dorpjes elkaar ontmoeten. De wijnstokken groeien op gemiddelde hoogte tussen een mediterrane hemel en een zeer gevarieerde bodem op het punt van het geologische leven. Zo zijn de terroirs Gravettes, Grès de Trias en Buis d'Aps in symbiose met hun eigen druivenrassen; chardonnay, viognier, pinot noir … Elk druivenras heeft zo zijn eigen terroir. De productie beperkt zich tot 45 hl/ha en meer bepaald voor de viognierdruif tot 35 hl/ha. Daarnaast draagt de lang bestudeerde vinificatie bij tot de kwaliteit van deze wijn en staan de wijnboeren in de Ardèche hiermee bovenaan de lijst van wijnproducenten van dit druivenras.