Frankrijk

6ème Sens, Gérard Bertrand

De Languedoc-Roussillon geeft het leven aan fruitige wijnen, representatief voor dit uitzonderlijk gevarieerde terroir waar de garrigue het mediterrane blauw omhelst onder een optimale zon, ideaal voor de cultuur van de wijnstokken. Deze vrucht gemaakt uit de alchemie van het klimaat, de aarde en genereuze druivenrassen, bevordert het plezier van de zintuigen: zicht, gevoel, gehoor, geur en smaak en laat daarachter nog uw eigen zesde zintuig meespelen.

Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Gerenommeerd huis dat sinds 1750 wereldwijd bekend staat als ambassadeur van de Bourgognewijnen. De Bourgognes Bouchard Aîné & Fils hebben, door de verfijnde vinificatie van de verschillende cuvées, een unieke stijl en zijn van een onberispelijke kwaliteit. Meermaals werden de wijnen. Bouchard Aîné & Fils bekroond door de Tastevinage en door de Guide Hachette .

Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

Al meer dan 250 jaar maakt Bouchard Aîné & Fils wijnen met een constante zoektocht naar perfectie. Deze kennis past de eigenaar eveneens toe voor eenvoudige wijnen, afkomstig uit Frankrijk, het land van zon, wind en karakter. De familie Boisset, eigenaar van Bouchard Aîné & Fils, heeft geïnvesteerd in een bottelarij in het centrum van Quincié in Beaujolais om zeker te zijn van een perfecte botteling. Om de kwaliteit van de bevoorrading te waarborgen namen ze het huis Skalli & Fortant de France over en daarmee haalden ze meteen ook alle expertise in huis van de uitvinder van de cépage-wijnen in Frankrijk.

Champagne Jean-Noël Haton

Jean-Noël Haton is een familiebedrijf gevestigd in Damery, op 6 km van Epernay, vlak naast Hautvillers. Vandaag de dag vinifieert het huis +/- 60 ha wijngaarden. Vanaf het begin heeft de familie Haton eigen vinificatie- en champagnefaciliteiten aangeschaft om de productie van A tot Z te beheren en te controleren. Zo beschikken zij over bijna een eeuw ervaring met als sleutel tot succes: "Perfectie vereist beheersing van elk detail. Het is de uitdrukking van al deze details die een uitzonderlijke champagne oplevert.” Alle wijngaarden worden beheerd in hoge milieuwaarde (HVE-niveau 3). Een deel van de wijngaard bevindt zich in de Marnevallei, waar de bodem geschikt is voor blauwe druivenrassen, terwijl een ander deel afkomstig is uit de dorpen van de Côte des Blancs, waarvan de ondergrond bestaat uit krijt en beter geschikt is voor chardonnay, die vette en krachtige witte wijnen voortbrengt. Van deze wijnstokken komt de blanc de blancs; geliefd omwille van zijn kwaliteit en de aantrekkelijke transparante fles. Een andere bijzonderheid is dat Haton evenveel speciale cuvées produceert, zoals blanc de blancs en cuvées grands crus, als brut champagnes.

Champagne Taittinger (sinds 1734)

De voortdurende uitmuntendheid van elke vintage en de wereldwijde reputatie van Taittinger Champagne staan niet langer ter discussie. Opgericht in 1734, kan het er vandaag prat op gaan een van de laatste grote champagnehuizen te zijn die de naam van zijn directeuren en oprichters draagt en die met meer dan 288 ha de tweede grootste wijngaard van de Champagne bezit. De wijngaard is beplant met 37% chardonnay, 48% pinot noir en 15% meunier en is verdeeld over 37 verschillende crus, die tot de beste van de Champagne-appellatie behoren. Chardonnay is de signatuur van alle Taittinger cuvées en toont zijn unieke, flatteuze, rijke en feestelijke stijl. Een Taittinger-moment wordt genoten en gedeeld op het ritme van zijn verschillende cuvées. In 2007 nam Pierre-Emmanuel Taittinger het roer van het huis over, met uitmuntendheid als zijn belangrijkste ambitie: "Het brengt een verantwoordelijkheid en een vereiste met zich mee om op elk moment de naam van onze familie op een fles te laten schrijven. Onze handtekening draagt de knowhow van het verleden en het engagement voor morgen. ”Ook deze visie deelt zijn dochter Vitalie Taittinger, die sinds januari 2020 president van het bedrijf is!

Château Bel Evêque, Corbières, Pierre Richard

Pierre Richard vertelt ons graag dat zijn passie voor wijn is ontstaan uit bewondering voor het landschap van de Corbières. Een landschap bedekt met geërodeerde keien en gevangen tussen twee oververhitte vijvers. Met de neus in dit geurige land, met de neus tussen druiventrossen gevuld met zon, met de neus in fusten vol van houttoetsen en tenslotte met als beloning, een wijnglas gevuld met alles dat er in opgenomen kan worden : de terroir, de wind en de zon. Wat een mooi beroep wijnbouwer!

Château Bellegrave, Médoc Cru Bourgeois

Het chateau ligt bijna aan het einde van de Médoc in de gemeente Valeyrac. Het domein heeft de Hoge Milieuwaarde certificering verkregen en de wijn is geklasseerd als Cru Bourgeois, wat een kwalitatieve specificatie inhoudt. Deze specificaties impliceren verplichtingen in de wijngaard, in de kelder en wat betreft de rijping in vaten tot aan de botteling. De vierde generatie van dit familiebedrijf wordt verzekerd door Michel die net zijn diploma oenoloog heeft behaald en momenteel werkzaam is in een adviserend laboratorium in Pauillac.

Château Bouscaut, Pessac-Léognan, Grand Cru Classé

Chateau Lamothe-Bouscaut, vesting daterend uit de XIIe eeuw, ligt in Cadaujac op 200 m van Chateau Bouscaut, is vandaag eigendom van Sophie Lurton. Vroeger stond het domein op de kaart van Belleym onder de naam Lamothe, waaraan in 1881 de naam Bouscaut werd toegevoegd. In de XIXe eeuw bereikt de reputatie van de wijnen van Lamothe een hoogtepunt. Het domein bestaat uit een doorlopend geheel van 12 ha. Daarvan is 9 ha beplant met voornamelijk cabernet sauvignon, een druivensoort die zich uitstekend thuis voelt op de zanderige bodem, vermengd met diepliggende kiezels.

Chateau Canon, Premier Grand Cru Classé Saint-Emilion

In 1996 besloot het modelhuis CHANEL te investeren zodat de wijnen van Château Canon hun volledige reikwijdte terugkrijgen als 1er Grand Cru Classé. Tegenwoordig is het een prachtige 18e-eeuwse residentie geworden.In de winter knettert het vuur in de verschillende open haarden van het pand. In de zomer lunchen we rond het zwembad van de tuin van de priester, in de schaduw van steeneiken. Als het om wijn gaat, hebben we het over allure, de manier om je te gedragen, en jezelf te presenteren en houding, (elegant, gedistingeerd, uiterlijk). Dit is hoe ze de jaargangen en hun bijzonderheden omschrijven: elegant, evenwichtig of extreem: allemaal verschillend en toch drukken ze hetzelfde terroir uit. De tweede wijn, Croix Canon, wordt gevinifieerd in een 12e-eeuwse kapel, omringd door 11 ha wijnstokken.

Château Carbonnieux, Pessac-Léognon, Grand Cru Classé

Het kasteel Carbonnieux is een van de oudste in de regio Bordeaux en werd door de Benedictijnen van de Abdij van Sainte-Croix in de 12de eeuw gesticht. In 1956 kwam het kasteel in bezit van Marc Perrin, dat in 1959 een "Cru Classé" werd, zowel in rood als wit. Vandaag de dag zetten Eric en Philibert, de kleinkinderen, het harde werk voort. Het domein Carbonnieux telt momenteel zo’n 170 hectare grond waarvan 92 ha wijngaarden met een gelijke verdeling tussen rode en witte variëteiten.

Château Chasse Spleen, Moulis, Cru Bourgeois Exceptionnel

Chasse-Spleen is een wijngaard van 80 ha gelegen op de hoogste heuvel van Grand Poujeaux. Dit wijngoed werd steeds door vrouwen beheerd. Weduwe Castaing richtte het kasteel op na een nalatenschap. Ruime tijd na het klassement van 1855 suggereerde de bevriende dichter Baudelaire de naam van het kasteel. Heden wordt het eigendom beheerd door Céline Villars, eveneens eigenaar van Camensac. Een onafhankelijk perceel van 30 ha wordt apart gevinifieerd als Château Gressier Grand Poujeaux en 2 ha worden voorbehouden voor de productie van de witte wijn van Chasse-Spleen. De tweede wijn: L’Oratoire de Chasse-Spleen is een lichtere moulis die vlugger op dronk is.

Château de l'Orangerie

De familie Icard, eigenaars van Château de l'Orangerie, woont al eeuwenlang in Saint-Félix-de Foncaude, een klein dorpje in de regio Entre-Deux-Mers. Dankzij de ambitie van de familie is het landgoed gegroeid tot 250 ha wijngaard. Le "Chat" van Ph. Geluck bestaat al sinds 1983. Toen Jean-Christophe Icard de Kat ontdekte, nam hij onmiddellijk contact op met de artiest met het voorstel om een cuvée "A la gloire du Chat" te ontwikkelen. Philippe Geluck, die altijd meer over wijn dan over bier heeft getekend, liet zich verleiden door het project. De wijn is bovendien zeer smaakvol. Het avontuur en de vriendschap duurt nu al meer dan 21 jaar.

Château de la Roulerie

Château de la Roulerie domineert de Saint-Aubin vallei en is eigendom van Philippe en Marie Germain. De gebouwen dateren uit het einde van de 19e eeuw, maar de "winery" werd in 2009 gerenoveerd. Het grootste deel van de wijngaard ligt op een schisthelling die een kleine inham vormt, met 30 hectare chenin en 12 hectare cabernet franc. De wijnen dragen de appellations Anjou en Coteaux du Layon. Om deze 'klassiekers' af te stoffen en te vernieuwen, noemen ze de Anjou Blanc p'tit chenin en de Coteaux du Layon p'tit layon. Het doel is om een goede, sympathieke, droge, makkelijk drinkbare, biologische, democratische wijn te maken met weinig suiker voor de p'tit Layon en een knapperige frisheid voor de chenin.

Château de la Terrière (Sinds 1535)

Château de la Terrière dateert uit de XIVe eeuw en bevindt zich in Cercié in de AOP brouilly: het behoort vandaag tot een van de oudste domeinen in de regio. De 14ha wijngaarden liggen op 1 plot naast het kasteel en zijn gemiddeld 50 jaar oud. De wijngaarden strekken zich volledig uit naar het zuiden over een heuvel van droge, diep roze graniet, in de appellatie brouilly. In de wijngaard worden gecontroleerde en aangepaste groeitechnieken toegepast en de bodem wordt mechanisch bewerkt met minimale interventies. Kortom, alles wordt precies en nauwkeurig uitgevoerd om een optimale expressie van het terroir te bekomen en de wijngaard te respecteren. Grégory Barbet behoort tot de 9de generatie wijnmakers en runt vandaag de dag het kasteel. Hij is eveneens eigenaar van Domaine de la Pirolette, samen met zijn vrouw Virginie.

Château des Eyssards, Bergerac

Château des Eyssards, een prachtig wijndomein met 55 hectare wijngaarden, wordt geëxploiteerd door Pascal Cuisset, één van de meest getalenteerde wijnmakers in de regio. Hoewel Pascal de meest moderne vinificatie technieken gebruikt, blijft zijn diepe overtuiging: «goede druiven maken goede wijn, en het werk gebeurt voornamelijk in de wijngaard ». Dat deze overtuiging in de praktijk wordt toegepast is duidelijk herkenbaar in zijn wijnen, gul en goed gemaakt: « steeds een glas vol druiven ». Flavie Cuisset staat tegenwoordig haar vader met raad en daad bij op de exploitatie.

Château Desmirail, derde grand cru classé, Margaux

Domaine Château Desmirail, 3e Grand Cru Classé Margaux, is een prachtig kartuizerklooster uit de achttiende eeuw en is tevens kenmerkend voor het architectonische erfgoed van die tijd. Het huisvest een van de eerste vaten die gebruik maken van de zwaartekrachttechnologie. Dit vermijdt het wervelen en dus ook het veranderen van de wijn door te pompen, zoals bij het overhevelen en vullen van vaten. De 40 ha wijngaarden, beplant met 60% cabernet sauvignon, 29% merlot en 1% petit verdot, liggen allemaal op grindbodems verspreid over Cantenac, Arsac en Soussans. De eigenaar, Denis Lurton, hecht veel belang aan de verzorging van zijn wijnstokken, die al meer dan 10 jaar op een duurzame manier worden bewerkt. Na de manuele oogst en een grondige sortering, worden de druiven in kleine vaten gefermenteerd voor een betere controle van de percelen. De veroudering gebeurt op eiken vaten gedurende 12 maanden. "L’Origine de Desmirail", hun tweede wijn, krijgt dezelfde zorg als zijn grote broer.

Château Domeyne, Saint-Estèphe, Cru Bourgeois

Château Domeyne, dat op een prachtig grind-perceel ligt, niet ver van de grands crus classés van Saint-Estèphe (Château Calon-Ségur), bevestigde in 2003 zijn classificatie daterend van 1932 als cru bourgeois en valt elk jaar opnieuw in de prijzen. Met behulp van de meest geavanceerde faciliteiten wordt er een cru geproduceerd boordevol nuances en persoonlijkheid. In 2006 werd het kasteel gekocht door Claire Villars-Lurton, tevens eigenaar van Château Haut-Bages Libéral, grand cru classé in Pauillac, en haar man Gonzague Lurton, eigenaar van de 2e grand cru classé in Margaux, Château Durfort-Vivens. Ze wendden al hun kennis aan om een van de beste cru’s te produceren van deze appellatie. Terroir : de wijngaard is geplant op stroken en plateaus van grind met een zeer goede drainage, wat typerend is voor de beste terroirs van Saint-Estèphe. De bodem wordt eveneens gekenmerkt door een ondergrond van klei en kalksteen die de wijn een bijzonder karakter geeft. Dit is een wijn met ronde, vlezige tannines en een mooie donkerrode kleur, een krachtige structuur met grote aromatische finesse. Het is een bewaarwijn die kan verouderen en na een paar jaar nog meer aromatische complexiteit en karakter vertoont. Eenmaal de tannines verzacht, krijgen we een zeer harmonieuze wijn.

Château Durfort-Vivens, Margaux, 2ème Grand Cru Classé

Château Durfort-Vivens is vernoemd naar Durfort de Duras, een machtige familie uit het zuidwesten. In 1824, voegde de burggraaf de Vivens zijn naam toe aan die van Durfort. De classificatie van 1855 kende aan Château Durfort-Vivens de rang toe van tweede cru classé. In 1937 werd de cru overgenomen door de vennootschap Château Margaux, waarvan de familie Lurton de belangrijkste aandeelhouder was. In 1961 verwierf en restaureerde Lucien Lurton, een groot aanhanger van terroir-wijnen, deze uitzonderlijke wijngaard. En in 1992, erfde zijn zoon Gonzague dit domein en moderniseerde het om de unieke kwaliteiten van dit terroir optimaal te benutten. De wijngaarden van Durfort-Vivens werden aangeplant op een diepe en arme ondergrond van grind, in de gemeenten Margaux, Cantenac en Soussans, op de rivierbedding van de Garonne in het kwartaire tijdperk. Dit terroir van grote kwaliteit, zorgt voor een vroege en optimale rijpheid van de cabernet sauvignon druif, waardoor zijn finesse en zijdezachte tannines volledig tot uiting komen, typerend voor het frisse en elegante karakter van de grote Margaux wijnen. De constante zoektocht naar een natuurlijk evenwicht tussen wijnstok en terroir, wordt vertaald in traditionele wijnbouw praktijken.

Château Fleur Lartigue, Saint-Émilion Grand Cru

Het Château Fleur Lartigue is sinds meer dan 40 jaar eigendom van de familie Freyneau. De inspanningen in de wijngaard gedurende de afgelopen jaren werpen nu hun vruchten af. De wijngaarden liggen in het verlengde van die van het beroemde Château Monbousquet.

Château Franc-Maillet, Pomerol

Na zijn terugkeer uit de Eerste Wereldoorlog, kocht Jean-Baptiste Arpin als lijfrente een hectare in Pomerol. Dit was meteen het begin van een prachtige familiegeschiedenis die reeds vier generaties lang duurt. Door hard te werken heeft hij het domein kunnen uitbouwen tot 5 hectare. Vandaag de dag is het zijn kleinzoon, Gérard, die aan het roer staat. Hij besliste om zich te concentreren op de kwaliteit van de productie en investeerde in ultramoderne apparatuur: thermo-gereguleerde wijnkelders, pneumatische pers, microbullage..... Sinds 1999 heeft zijn zoon Gaël hem vervoegd en dankzij hun complementariteit kunnen ze zich samen volledig toeleggen op de wijngaard en kelder. Ze sturen voortdurend bij om topkwaliteit na te streven en om van elk oogstjaar een succes te maken. Het is zo dat hun gemeenschappelijke passie gewaarborgd blijft. Het domein ligt op twee kilometer van het dorp Pomerol, in de lieu-dit "Maillet" (op minder dan 400 meter van het gerenommeerde wijnhuis Pétrus).

Château Grand Bouquey, Saint-Émilion

Deze wijngaarden, 7,5 ha groot, met wijnstokken die minstens 45 jaar oud zijn (85% merlot wijnstokken en 15% cabernet sauvignon), zijn gelegen op een warme bodem bedekt met keien en zand. Deze wijn rijpt op eiken fusten, die jaarlijks voor één derde worden vernieuwd. Aldus bekomt men hier een mooie wijn, elegant en vol finesse.

Château Graves de Pez, Saint-Estèphe

Deze kleine eigendom van 3,5 ha in St Estèphe, is gelegen in de herkomstbenaming "Pez", in de buurt van de kastelen Montrose en Cos d'Estournel. Het is zeldzaam geworden om een betaalbare Saint Estèphe te vinden te midden van de grands crus. Zijn jonge eigenaar, Maxime St-Martin, kleinzoon van de regiseur van Château Lafon Rochet, streeft ernaar om de reputatie van zijn kasteel te verhogen, met de hulp van Eric Boissenot (consultant-oenoloog van o.a. Château Latour, Lafite, Margaux en Léoville Las Cases). De wijn is zeer elegant en goed uitgebalanceerd dankzij een perfect gecontroleerde vatrijping. Hij kan reeds vrij jong gedronken worden.

Château Gruaud Larose, Saint-Julien, 2ème Gd Cru Classé

L’abbé Gruaud, waardig vertegenwoordiger van de "noblesse de robe" die het prerevolutionaire Ancien Régime van Frankrijk symboliseerde, heeft in 1725 de geschiedenis geschreven van dit kasteel. Met dank aan de familie van Joseph Sebastian Larose, zoon en erfgenaam van abbé Gruaud, heeft de wijn niet alleen zijn reputatie verworven, maar eveneens zijn naam: Gruaud Larose. In 1997, nam de familie Merlaut de teugels van deze cru over, momenteel in handen van Jean Merlaut. Château Gruaud Larose, dat steeds zijn oorspronkelijke grootte heeft behouden, maakt deel uit van de weinige historische cru’s van de Médoc en is meer dan ooit zijn rang van tweede cru classé in 1855 waard. Jaar na jaar bevestigt elke vintage weer opnieuw dat Gruaud de bodem, de tannines en het terroir onthult en dat Larose de ultieme expressie is van aroma’s en boeket. De terroir van Gruaud Larose is echt opmerkelijk en uniek, de locatie van de wijngaarden (80 ha) is nagenoeg onveranderd sinds 1725. De bodem is gevormd door grind uit de Gironde, op sommige plaatsen is deze grindlaag meer dan 5 meter dik. Deze arme en zanderige grond laat een opmerkelijk goede drainage toe, een factor die zeer belangrijk is voor Gruaud Larose die reeds vanaf het begin van de 19de eeuw performante technieken introduceerde.

Château Haut Mayne, Vignobles Boyer

Catherine Boyer verwierf Château Haut-Mayne in Cérons ten zuiden van Bordeaux, omwille van zijn uitzonderlijke bodem bestaande uit grind en door de Garonne gepolijste stenen. Hun wijn «Réserve de Famille» is een samenstelling van verschillende cuvées die voldoen aan de specifieke eisen van de gastronomie.

Château Haut-Bages Libéral, Pauillac, 5ème Gd Cru Classé

De familie Libéral beheerde het domein aan het begin van de XVIIIe eeuw. Ze verkochten het grootste deel van de oogst in België en Nederland. Deze kenners verzamelden 30 ha van de beste terroirs van Pauillac. De helft van deze vijfde cru classé in 1855 grenst aan Château Latour en de andere helft ligt achter Château Pichon Baron, gelegen op de hoogten van de veldnaam «Bages», groot plateau in het zuiden van Pauillac. De percelen van het domein bevinden zich op twee bodemsoorten, een bestaande uit diepgelegen kiezel en de andere op kalkhoudende klei- en krijtbodem, liggend op een fundament van kalksteen, een gunstige factor voor de natuurlijke afwatering. De uitzonderlijke terroir in Pauillac, zo gul aangeboden door de natuur, laat toe zulke mooie wijnen te maken. Met de komst van de familie Villars in 1983 hervond Château Haut-Bages Libéral haar glans van weleer. Ze herzag volledig de installaties voor de vinificatie en adopteerde een nieuwe, natuurlijke benadering van de wijnbouw. Sinds 2009 worden op het domein biologische en biodynamische ervaringen opgedaan. Volgens Claire Villars wordt niet minder dan 90% van het werk gedaan in de wijngaard. Het idee is om het voortreffelijke terroir van Château Haut-Bages Libéral tot zijn recht te laten komen in haar wijnen. Aldus, produceert ze genereuze wijnen, zowel krachtig als elegant.

Château Haut-Moulin, Bordeaux

Een goede uitvoering van een constante organische oogst, is een kunst die veel inspanning vergt. Maar de kwalitatieve erkenning geeft betekenis aan het werk van Christophe Chapron. Dit 13,5 ha groot landgoed ten noorden van Blaye bestaat voor 98% uit merlot, diep geworteld in goed gedraineerde gronden die voornamelijk uit grind en zand zijn samengesteld. De oogst wordt gesorteerd, ontrist, gekneusd en koud gemacereerd gedurende twee dagen voor de fermentatie. De jonge wijn wordt vervolgens gedurende 18 maanden in ondergrondse tanks geplaatst waar hij regelmatig wordt gerekt.

Château l'Évangile, Pomerol

In 1990 koopt Lafite Rothschild het beroemde Chateau L’Evangile over van de familie Ducasse. De wijngaard ligt op een uitzonderlijke bodem in Pomerol, namelijk een heuvel van kiezelsteen waarvan drie domeinen genieten: Petrus, Cheval Blanc en l’Evangile. Het overgrote deel merlot ontbolstert een rijkdom aan fruit en een gulle vrijgevigheid in het algemeen. De cabernet franc (ook bouchet genoemd in deze regio) onderlijnt de finesse, structuur en het soepele karakter van deze legendarische wijn.

Château L'Hospitalet, Languedoc "La Clape"

Gevestigd op een oud eiland tussen Narbonne en de Middellandse Zee, bestrijkt het Château l’Hospitalet, maatschappelijke zetel van de vennootschap Gérard Bertrand, 1000 ha mediterraan gebied en 82 ha wijngaarden op een bijzonder stuk grond in het hart van La Clape in Coteaux du Languedoc. De situatie van l’Hospitalet verschaft de natuurlijke omstandigheden die de perfecte voedingsbodem vormen voor de productie van uitstekende wijnen. Le Château de l’Hospitalet is een bekend wijnbouwgebied, maar ook een plaats met veel wijntoerisme en een kelder voor wijnproeverijen. Het is een uniek hotelconcept bestaande uit 38 luxe kamers met uitzicht op de wijngaarden. Er is een restaurant met een eenvoudige doch verfijnde keuken met een groot assortiment wijnen in een moderne bistrotomgeving. In de zomer is er een jazzfestival met bekende artiesten, worden er artiesten- en ambachtsliedenateliers georganiseerd met afwisselende optredens en een schildersgalerie. Daarnaast worden er het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd om alle bezoekers kennis te laten maken met de mediterrane levenskunst.

Château La Forêt, Lalande-de-Pomerol

De vinificatie van Château La Forêt staat onder de deskundige leiding van Stéphane Derenoncourt. Zo geniet deze wijn van zijn vakkennis en ervaring opgedaan bij verscheidene Grands Crus Classés van Bordeaux. Dankzij de toepassing van nauwkeurige vinificatiemethodes verkrijgt men hier een fijn evenwicht tussen het hout en het fruit. Een vaste waarde!

Château La Grolet, Côtes de Bordeaux, Bourg, Biodynamisch

Onze familie, die sinds 1895 bordeaux wijnen produceert, beschouwt de geschiedenis, het leven van de wijngaard, en het domein in zijn geheel, als essentiële onderdelen van de wijn. La Grolet, gevestigd op de rechteroever van de Gironde, in het hart van de appellatie Côtes de Bourg, tussen Blaye in het noorden en Fronsac in het zuiden, recht tegenover Margaux op de linkeroever, produceert een uitstekende rode wijn onder de appellatie Côtes de Bourg. Château La Grolet is genesteld in een landschap dat men ook wel «Klein Zwitserland van de Gironde» noemt. Het landhuis wordt omringd door 35 hectare wijngaarden, aangeplant op steile hellingen, soms in terrasvorm naar het zuiden gericht voor een optimale rijping. Om in harmonie te zijn met de omgeving, hebben we ons als doel gesteld om de biodiversiteit te behouden door enkel met natuurlijke producten te werken, om zo de vruchtbaarheid van de bodem te verhogen en om de wijngaard te beschermen. Het resultaat is een zijdezachte wijn, de perfecte uitdrukking van onze terroir mede dankzij de biodynamische werkwijze die sinds 2000 wordt toegepast. Het is een subtiele en elegante wijn met een mooie, evenwichtige structuur, rijk met complexe aroma’s.

Château La Gurgue, Margaux

Het domein bestaat uit 5 ha wijngaarden van de vroegere priorij van de gemeente en uit 5 ha gelegen op een uitstekend plateau of lieu-dit ‘Curton’, omringd door de wijngaarden van Château Margaux. De aanplanting op een enorm tapijt van grind, geeft de wijnen van Margaux hun typerende smaak, zoals de proevers en wijnexperts kunnen ondervinden tijdens de degustatie " l’essai sur le style de Margaux". Dit domein is echt het niveau van een cru classé waardig. Claire Villard, ook eigenares van Château Haut-Bages Libéral, is in de uitdaging geslaagd om wijnen te produceren met zowel finesse, delicatesse als een vrouwelijk, elegant karakter, waarvoor Margaux-wijnen nu eenmaal bekend staan. De wijn bestaat uit 60% cabernet sauvignon, 35% merlot en 5% petit verdot. Een klassieke vinificatie met een lange gisting, wat typerend is voor Médoc-wijnen, gaat een veroudering van 12 md op eik vooraf, waarvan 25% nieuwe eiken vaten.

Château la Soujeole, Malpère, Biodynamie

Sinds zijn overname heeft Gérard Bertrand het landgoed omgebouwd tot een biologisch-dynamisch wijndomein, introduceerde hij opnieuw paard en ploeg om de grond te bewerken en investeerde hij in wijngaarden en kelders om de kwintessens van dit terroir te onthullen. La Soujeole, de toegangspoort tot twee werelden, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, is ideaal gelegen in de Malepère-appellatie. Het landgoed ontleent het beste van beide klimatologische invloeden en de wijnstokken zijn samengesteld uit cabernet franc, aangevuld met merlot en malbec. De wijnen van La Soujeole uit de Languedoc, delen het Occitaanse accent van zuidwestelijke wijnen, waarvan ze de diepe kleur en rijke tannine hebben.

Château Lagrange, Saint-Julien, 3ième Grand Cru Classé

Een van de mooiste eigendommen in Saint-Julien en sinds 1983 (reeds meer dan 30 jaar) in handen van Japanse eigenaars. De wijngaard is uitgestrekt over twee grindstroken van het type «gunziennes» aangevuld met zand en ijzerhoudende klei. Met een hoogte van 24 meter ligt het centrum van het domein op het hoogste punt van Saint-Julien. De totale oppervlakte van het domein telt 157 hectare waarvan 115 hectare beplant zijn met wijnstokken die voor het grootste gedeelte worden gedraineerd. De druivensoorten bestaan uit 65% cabernet sauvignon voor de structuur, 28% merlot voor de rondheid en 7% petit verdot voor het fruit en de complexiteit.

Château Laville Bertrou, Minervois La Livinière

Dit domein van 70 ha bevindt zich in het dorp La Livinière, een dorp waar sinds 1988 de AOP Minervois La Livinière ontstaan is. Deze wijnen zijn gekend voor hun aroma’s van zwarte vruchten met hun fluweel zachte smaak. Le Viala is het meest kwalitatieve perceel van de wijngaard.

Château les Aublines, Côtes de Bordeaux, Blaye

De oude gemeente Sainte-Luce, verbonden aan Blaye, wordt in verschillende wijn gerelateerde werken daterend van begin negentiende eeuw vermeld als een van de gemeenten van de Blayais waar de beste wijnen geproduceerd werden. Château Les Aublines is gevestigd op een gedeelte van het plateau en op de hellingen van dit oude dorp. Het domein beslaat een oppervlakte van 18 ha met rode wijnstokken. De bodem van de wijngaard bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen rustend op een ondergrond van steenachtige mergel en is aangeplant met cabernet sauvignon (25%) en merlot noir (75%). Dit levert een robuuste en zeer fruitige wijn op die tijdens zijn veroudering aan finesse wint en een mooi boeket ontwikkelt. De familie Raynaud is reeds sinds 50 jaar eigenaar van Château Les Aublines.

Château Lescalle, Macau - Margaux

De Tessandier familie vind je door de eeuwen heen terug. Zij hadden een bijzondere band met Château Lescalle waarvan de wijngaarden altijd met passie en respect werden onderhouden. Het kasteel huisvestte veel feesten en bijeenkomsten in de late XIXe eeuw en verwelkomde veel persoonlijkheden alsook de mooiste vrouwen uit de streek. Vandaag strekt de 34 ha wijngaard zich gedeeltelijk uit over de gemeente Macau-en-Médoc (Margaux). Het is een klassieke wijn die nooit afweek van de Bordelese traditie van merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon en petit verdot, 12 maanden gerijpt in eiken vaten.

Château Maucamps, Haut-Médoc Cru Bourgeois

In 1932 werd Château Maucamps als Cru Bourgeois Supérieur geclassificeerd. Het perceel bestaat uit één stuk van 20 Ha gelegen in Macau op heuvels bestaand uit kiezels. De wijngaard is zeer karakteristiek voor de Médoc : 60 % cabernet sauvignon, 35 % merlot en 5 % petit verdot. Deze wijn ondergaat een klassieke vinificatie met een langdurige weking gaande van 3 tot 4 weken, gevolgd door een lagering van 16 maanden in eiken vaten waarvan 40 % nieuw.

Château Montgrand Milon, Pauillac

Château Montgrand Milon ligt op een uitzonderlijk terroir, met meerdere percelen die tegen de Grands Crus van Pauillac aanliggen: Latour, Mouton, Lynch-Bages en Pichon-Baron... wat een belangrijke rol speelt in de complexiteit van de wijn. Château Montgrand Milon behoort toe aan de familie Peyronie (Château Fonbadet) die zich sinds 1950 met de exploitatie van de wijngaard bezighoudt. Pascale is de huidige manager sinds zij na een DESS in de rechten haar studies heeft voortgezet met een DNO in de oenologie.

Château Petit Bocq et Château Bellevue, Saint-Estèphe

Petit Bocq en Chateau Bellevue behoren aan de familie Lagneaux, Belgen van oorsprong. Château Bellevue wordt geteeld volgens traditionele methoden met respect voor het milieu en gecertifieerd Terra Vitis. De grond wordt mechanisch bewerkt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, de bladeren worden handmatig uitgedund...

Château Poujeaux, Moulis-en-Médoc

Philippe Cuvelier en zijn zoon Matthew hebben veel energie en ambitie en laten een frisse wind waaien door dit domein dat juist 100 ha groot is. De wijngaard strekt zich uit over het noordoosten van Moulis, op de heuvels van Grand Poujeaux. De wijnstokken bestaan uit 50% cabernet sauvignon, 40% merlot en 5% petit verdot en cabernet franc en zijn geplant aan 10.000 stokken/ha, wat zeer dicht op elkaar is. Dit wordt gedaan om minder, maar meer geconcentreerde druiven te produceren. Sinds de overname laten de eigenaars zich omringen door de beste professionals en de modernste technologie. Deze investeringen worden vandaag beloond met harmonieuze en krachtige wijnen die u ongetwijfeld zullen bekoren.

Château Rauzan-Ségla Margaux, 2ième grand Cru Classé

Dit prachtige landgoed van 66 ha, gelegen te Margaux, werd in 1855 geclassificeerd als Tweede Grand Cru Classé, onmiddellijk na Mouton Rothschild. In 1994 werd het kasteel aangekocht door de familie Wertheimer (huis van Chanel) die er omvangrijke investeringen deed. De wijngaarden zijn verspreid over Margaux op fijne en diepe grindbodems. De koelere terroires produceren Ségla, de tweede wijn van het pand, hij lijkt op de eerste wijn en heeft bijna evenveel verouderingspotentieel.

Château Rieussec, Sauternes, 1er Grand Cru Classé

De wijngaarden van Château Rieussec, 1er grand cru classé, strekken zich uit tot het kruispunt van Fargues en van Sauternes, het domein grenst aan Château d’Yquem. Rieussec is één van de grootste domeinen van Sauternes en Barsac, de wijngaarden strekken zich uit over 93 ha kiezelbodem gemengd met zacht veen. De karakteristieke druivensoort van de Sauternes, de sémillon domineert (90%), aangevuld met sauvignon (7%) en muscadelle (3%). De gebruikte technieken zijn traditioneel voor de Sauternes, oogst in verschillende etappes, afhankelijk van de toestand van de rijping van de druiven en de evolutie van de botrytis cinerea (edele rotting). Ze variëren van 6 tot 8 weken, van september tot november. Elke jaargang rijpt in eiken vaten voornamelijk afkomstig van de eigen tonnellerie van domaines Barons de Rothschild (Lafite) die jaarlijks voor de helft worden vervangen. De lengte van het rijpingsproces op vat varieert van 16 tot 26 maanden, afhankelijk van de jaargang. De wijnen van Château Rieussec behoren tot de elegantste liquoreuze wijnen. Steeds met een elegante goudgele kleur, rijke aroma’s met een frisse toets van citrusvruchten en een uniek voluptueus karakter.

Château Sociando-Mallet, Haut Médoc

We kunnen niet spreken over dit kasteel van 85 ha in Saint-Seurin de Cadourne, ten noorden van Saint-Estèphe, zonder eerst de oprichter ervan te vermelden : Jean Gautreau. Een opmerkelijk man met wie we intensief samengewerkt hebben in het verleden. In 1969 verwierf hij dit domein waarvan de wijngaarden op vrij arme, kalkhoudende kleigrond liggen en aangeplant zijn met 55% cabernet sauvignon, 40% merlot en 5% cabernet franc. Het kasteel produceert een tweede wijn, de Demoiselle de Sociando-Mallet. Jean is in 2019 gestorven en het zit nu in de handen van zijn dochter Sylvie.

Château Talbot, Saint-Julien, 4ième Grand Cru Classé

Een indrukwekkend domein van106 ha en een van de beroemdste cru’s van de Médoc. Het eigendom is al meer dan een eeuw in handen van de familie Cordier en dankt zijn naam aan de rijkswachter Talbot, de man van de Engelse oorlog die de slag van Castillon verloor. Het kasteel ligt aan de rand van de riviermonding van de Gironde, omringd door zanderige grindstroken waarop de wijnstokken (66% cabernet sauvignon, 31% merlot en 3% petit verdot van gemiddeld zo’n 45 jaar oud) zijn geplant. Talbot staat voor de alliantie van mens en natuur en de sinds generaties verworven kennis van het uitzonderlijk terroir dat elk jaar geboorte geeft aan een andere wijn, maar steeds harmonieus en complex.

Château Teynac, Saint-Julien

Een kwalitatief hoogstaand wijngoed van 11,50 ha, juist naast Château Lagrange, Camensac en Gruaud-Larose.De samenstelling, bestaande uit 78% cabernet sauvignon, 20% merlot en tenslotte 2 % petit verdot, geeft u een wijn met een mooie diepgang, vol finesse.

Château Tourbadon, Saint-Emilion Grand Cru

François Ouzoulias en zijn familie werken al generaties lang met passie en toewijding in de wijngaard, maar hij was het die besloot om zich te specialiseren in de biologische landbouw. Deze pionier is een ambassadeur en erkend expert in de regio. De percelen van het kasteel bevinden zich aan de voet van de heuvel, op een grond van oude klei en zand in de gemeente Saint-Hippolyte op de grens van Saint-Emilion, ten oosten van Figeac.

Château Vieux Moulin, Listrac, Cru Bourgeois

Listrac is de jongste appellatie van de Médoc en geniet van een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding met karaktervolle, volle, fruitige en moderne wijnen. Hun reputatie als rustieke wijn behoort tot het verleden. Wij nodigen u uit om dit landgoed van 10 hectare gelegen op de mooiste terroirs van de Graves te ontdekken. Het domein profiteert van het advies van Eric Boissenot, een getalenteerde en discrete oenoloog uit de Médoc, die betrokken is bij de wijnbouw en de vinificatie. Dit weerspiegelt zich in de nauwkeurigheid en kwaliteit van de wijnen. Perfect beheerste kracht en concentratie in elegante, goed te bewaren wijnen. Een juweeltje!

Château Yon-Figeac, Saint-Émilion Grand Cru Classé

In 2005 besloot de industrieel Alain Château een bladzijde om te slaan en een nieuwe uitdaging aan te gaan met een activiteit die dichter bij zijn passies staat. Vervolgens kocht hij het prestigieuze Château Yon-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru Classé. Een domein van 24 ha in een stuk beplant met 80% merlot en 20% cabernet franc. De ligging is ideaal, in het beste terroir van Saint-Emilion (dat van Figeac en Cheval Blanc). Een extra bewijs van kwaliteit : de tweede wijn is geclassificeerd als saint-émilion grand cru. Cécile Pitois' werk heet "(++-)" omdat het assembleren van wijnen voor haar een compositie van evenwicht is tussen het optellen en aftrekken van componenten. De kunstenaar geeft hier vorm aan door middel van twee silhouetten : Madame soleil en Monsieur pluie, die de complementariteit van de ingrediënten van de wijnproductie symboliseren.

Cigalus, Gérard Bertrand, Biodynamie

Duurzame ontwikkeling wordt hier tot in het extreme toegepast. De 70 hectaren wijngaard worden volgens de biodynamische werkwijze gecultiveerd. Door dit respect voor de wijngronden komen de nobele druivensoorten optimaal tot hun recht: chardonnay, viognier en sauvignon voor de witte wijn, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, grenache, carignan, caladoc voor de rode. Gekenmerkt door een mediterraanse identiteit, met als resultaat uitzonderlijke wijnen met een uniek karakter. Zoals Gilles De Baudus, expert en fervent aanhanger van de biodynamie zo graag benadrukt, biedt het domein Cigalus verrassend frisse wijnen, haast «vibrerend», steeds ontwikkeld volgens de specifieke regels van deze cultiveringsmethode en dit al sinds 2002.

Clefs de Terre Dieu, IGP d'Oc

Er bestaat een terroir nabij Carcassonne die als het ware gecreëerd werd voor de wijnteelt: de wijngaard van Terre Dieu. Slechts enkele bevestigde wijnbouwers werken samen aan het succes van een uitzonderlijke cuvée: Les Clefs de Terre Dieu.

Clos Bel-Air, Montagne Saint-Emilion.

Dit kleine domein van 3 hectare maakt deel uit van Château Moulin Noir. De wijngaard is eigendom van de familie Tessandier, die ook eigenaar is van Château Lescalle, Château Maucamps en Clos de May. De wijngaarden worden beheerd volgens duurzame wijnbouw, waardoor ze sinds 2016 gecertificeerd zijn als High Environmental Value (niveau 3/3). Hagen langs de percelen bevorderen de biodiversiteit, de bodem wordt op verantwoorde wijze bewerkt met gedeeltelijke begroeiing en plantbedekking (rogge, wikke, klaver). Er wordt grote aandacht besteed aan heel de productie om de impact op het milieu te beperken. Clos Bel-Air, genoemd naar de locatie, ligt op een klei-kalkachtige heuvel, grenzend aan het dorp Lussac. De wijngaard, bestaande uit 60% Merlot en 40% Cabernet Franc, wordt gedeeltelijk met de hand geoogst. De wijn rijpt 18 maanden in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen vaten.

Clos d'Ora, Minervois La Livinière, Biodynamie

Het avontuur Clos d’Ora begon met een visie van Gérard Bertrand toen hij in 1997 op deze plek wandelde. De gevoelens deze dag van vrede, volkomenheid en harmonie met de natuur spoorden hem aan om met vastberadenheid een uitzonderlijke wijn te creëren die dit prachtige terroir ten volle tot zijn recht laat komen. De 9 hectare wijngaard ligt op de gemeente van La Livinière in de Minervois, op een hoogte van 220 meter, en wordt omringd door droge stenen muren. Het is gelegen op een geologische splitsing waar twee specifieke terroirs elkaar ontmoeten, "bartoniens" en "luteciens", samengesteld uit kalksteen, zandsteen en mergel. Op deze bodem, rijk aan geschiedenis, zijn naast de oude carignan en grenache, syrah en mourvèdre aangeplant, om de vier karakteristieke, perfect complementaire druivensoorten van de Languedoc-Roussillon samen te brengen. Op Clos d’Ora nodigt de natuur uit tot nederigheid en staat de tijd stil. De wijngaard wordt gecultiveerd volgens de regels van de biodynamie, het paard en de muilezel worden gebruikt om de verbinding tussen de mineralen, de plant, het dier en de mens tot stand te brengen. Dankzij een gesofisticeerd vinificatie- en rijpingsproces is Clos d’Ora ongekend evenwichtig en heeft de wijn een opmerkelijk lange afdronk. Clos d’Ora is een uitzonderlijke wijn met een krachtig en elegant karakter, waarvan de tannines ongelooflijk gesmolten en subtiel zijn.

Clos de May, Haut-Médoc

Dit kleine wijngoed van 2 ha is gelegen in Macau, naast Giscours en Cantemerle. Deze wijn bevat alleen merlot. In 1932 werd hij als cru bourgeois geklasseerd, maar omwille van de te kleine oppervlakte verloor hij zijn klassering in 2003. Sinds 2009 is de reglementering van de cru bourgeois weer veranderd door o.m. het minimum van 8 ha productieoppervlakte te schorsen. Hierdoor verdiende Clos de May zijn klassering terug. De duiventil gelegen in het midden van het domein is zeer herkenbaar en staat tevens op het etiket.

Clos du Temple, Cabrières

Cabrières is een kleine, bijna onbekende appellatie, maar heeft toch al lang een buitengewone reputatie, met name door de Zonnekoning die de kwaliteit van de Cabrière Rosé prees. Hij liet deze wijn op zijn verfijnde banketten serveren en bezorgde de rosé de briljante "koninklijk gecontroleerde" benaming.Was het Lodewijk XIV of was het de charme van de wilde natuur, de geur van de garrigue en het gezang van de blauwe rotslijster in een idyllische baai, niet ver van de terrassen van Larzac, die de ondernemer Gérard Bertrand op het spoor van de Clos du Temple zette? Voor het succes van een dergelijk project heb je flair, durf en creativiteit nodig in combinatie met het harde werk van het team van Gérard Bertrand. Het ontwerp van de Clos du Temple is een verzameling van duizenden details, maar over het geheel genomen zou men kunnen zeggen dat het uitzonderlijke terroir en de ongeëvenaarde knowhow in combinatie met de natuur er veel mee te maken heeft. De "Clos", waar alleen mannen, paarden en muilezels de wijngaarden bewerken met behulp van biodynamische methoden, beslaat 8 hectare verdeeld over 7 percelen. Elk van hen wordt apart behandeld, geoogst en gevinifieerd in de "Tempel". In de "Tempel" die de vaten en kuipen herbergt, voelt men een spirituele kant, deze wordt gekleurd door de filosofie van Gérard Bertrand die hij in zijn boek "Le vin à la belle étoile" uiteenzet en door die van de filosoof Rudolf Steiner, vader van de biodynamica. De rosé, het centrale element van de Clos du Temple, verdient het om te verblijven in een perfect uitgebalanceerde fles. Net als de wijn, het centrale element, vormt de exclusieve fles een verbinding tussen aardse en hemelse krachten en ontdekken we hopen symbolen die beheerst worden door de gulden snede.

Clos Floridène, Graves, Denis Dubourdieu

Clos Floridène is een wijngaard van 42 ha, in de appellatie graves, dicht bij Barsac. Zijn naam komt van de voornamen van de oprichters: Denis en Florence Dubourdieu. De grond wordt onderhouden door ploegen en handmatige arbeid, men gebruikt geen enkel verdelgingsmiddel. Bovendien stapt men steeds meer af van het gebruik van pesticiden. Denis Dubourdieu, in juli 2016 gestorven, was professor oenologie aan de faculteit van Bordeaux. Zijn kinderen zullen het domein overnemen.

Clos Vigneau, Saint-Nicolas de Bourgueil

De Clos du Vigneau is één van de mooiste herenhuizen van het dorpje Saint-Nicolas de Bourgueil. Vandaag is het aan Antoine en François Jamet om het domein te beheren dat al sinds 1820 familiebezit is. En, zoals ze zelf zeggen: "het karakter van de wijnen lijkt vaak op de wijnbouwers : aangenaam, toegankelijk, joviaal en met karakter.

Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

Het domein Collin-Bourisset, dat in 1821 werd opgericht, is een van de oudste wijnhuizen van de Beaujolais. Het is gelegen in de nabijheid van de belangrijkste spoorweglijn Parijs-Lyon-Marseille, langs de Saône. Haar bevoorrechte ligging, op de grens met de Beaujolais en de Mâconnais, zorgde ervoor dat men ten huize Collin-Bourisset steeds kon profiteren van de meest zeldzame wijnen afkomstig van de beste wijngaarden. Collin-Bourisset is ook eigenaar van een 5 hectare groot domein in Moulin à Vent en hij is sinds 1926 exclusieve distributeur van het beroemde Moulin à Vent des Hospices. Na 193 mooie jaren in de gebouwen van Crêches-sur-Saône, werd er in 2014 een nieuwe start gemaakt. Grégory Barbet, momenteel hoofd van het huis Collin-Bourisset, verhuisde naar Château de la Terrière in Cercié, aan de voet van de Mont Brouilly, dichter bij de wijngaarden van Moulin à Vent des Hospices.

Comtes de Champagne (Taittinger)

Deze uitzonderlijke champagne ter ere van Thibaud IV, graaf van Champagne en koning van Navarra, trekt de volledige aandacht van oenologen en ziet enkel het daglicht wanneer aan alle voorwaarden tot succes wordt voldaan. Comtes de Champagne Blanc de Blancs, gemaakt van 100% chardonnay, de karakteristieke witte druif in Taittinger-stijl, is uitsluitend afkomstig uit de "grand cru" geklasseerde dorpen van de prestigieuze Côte des Blancs (Avize, Cramant, Chouilly, Oger en Le Mesnil sur Oger). Hij wordt enkel geproduceerd in oogstjaren van uitzonderlijke kwaliteit en dus millésimé waardig. 5% van de wijn die gebruikt wordt voor de assemblage, heeft gedurende 4 maanden in eiken vaten gerijpt (jaarlijks voor 1/3e vernieuwd), wat bijdraagt tot de verbetering van de uiteindelijke kwaliteit van de finale assemblage. Vervolgens rijpt deze legendarische cuvée minstens 10 jaar in de kelders van de voormalige abdij Saint-Nicaise (geklasseerd als werelderfgoed bij de UNESCO). Het is een pure wijn, expressief maar ook rijk en zijdeachtig. Deze uitzonderlijke champagne verdient het om geproefd te worden, al is het slechts één keer in uw leven. De rosé wordt samengesteld uit 70% pinot noir afkomstig van de «grands crus» van Montagne de Reims (waarvan 12% als rode wijn gevinifieerd wordt) en 30% chardonnay van de Côte des Blancs. Al deze criteria dragen bij tot het uitzonderlijke karakter van deze prestigieuze cuvée. De Comtes de Champagnes behoren tot de meest prestigieuze en gezochte champagnes ter wereld.

Domaine Auvigue - Mâconnais

Het domein Auvigue kijkt uit op de majestueuze Roche de Solutré in het hart van de Mâconnais in het zuiden van Bourgogne. De geschiedenis van dit wijnhuis begon in 1946, gedreven door de charismatische Francis Auvigue. Na hem volgen de generaties elkaar op, steeds met een aanhoudende passie voor het vak en met de juiste expertise die van jaar tot jaar voor de nodige groei zorgt. In de wijngaard zijn de interventies minimaal, terwijl er wel een permanente controle is teneinde alles zo nauwkeurig en natuurlijk mogelijk te laten verlopen. De oogst gebeurt handmatig en de wijn wordt gemaakt deels in Franse eiken vaten. De eerste vinificatie van aparte percelen gebeurde in de jaren '50 door Francis (de grootvader) om in het bijzonder de typicitiet van het terroir van de wijngaarden tot uiting te laten komen. Domein Auvigue was eigenlijk een voorloper van de gefragmenteerde vinificatie. Bijna 60 jaar later, wordt deze werkwijze meer dan ooit toegepast, en kent mooie resultaten. De wijnen van de broers Jean Pierre en Michel Auvigue, zijn steeds puur, delicaat, geconcentreerd, met een mooie mineraliteit en een uiting van florale aroma's zoals bijvoorbeeld de Saint-Veran lieu-dit "Les Chênes".

Domaine Buisse, Touraine

Paul Buisse is een honderdjarige familiale onderneming die thans wordt geleid door de familie Chainier. Zij zijn reeds sinds 1749 wijnmakers en handelaars en delen dezelfde waarden als Paul Buisse: passie, liefde voor de Loire streek, kennis van de druivensoorten, selectie, blenden en opvoeden. Het is het samen brengen van authenticiteit, moderniteit en traditie die de wijnen van Paul Buisse definiëren.

Domaine Combe Blanche

In 1981 verliet Guy Vanlancker als jonge Belgische leraar de nevelen van de Ardennen voor de zonnige wijngaarden van La Livinière. Hij bewerkte nederig zijn land terwijl hij als wijngaardarbeider op een ander landgoed werkte. Later werd hij manager en wijnmaker van Château Laville Bertrou (La Livinière). In 2000 besloot hij zich voor 100% te wijden aan zijn eigen wijngaarden en de productie van zijn eigen wijnen. In 2021 kreeg het domein een nieuwe impuls met de opvolging door Ambroise, een van de kinderen van Guy, die na enkele jaren in de houtindustrie besloot terug te keren naar zijn roots. Deze overname ging tevens gepaard met de certificering van de 12 hectare van het domein als biologisch en de installatie van een nieuwe kelder in het hart van La Livinière.

Domaine de l'Aigle, Limoux

Domaine de l’Aigle dichtbij het dorp Roquetaillade, kijkt uit op de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Pyreneeën. Zijn naam is afkomstig van de roofvogels die op majestueuze wijze over het gebied vliegen. Het samenspel tussen mediterrane, bergachtige en maritieme invloeden, draagt bij tot een uniek klimaat binnen de Languedoc-Roussillon. Het klimaat in combinatie met de kalkachtige bodem is ideaal voor de chardonnay en pinot noir druif. De percelen voor de "Aigle Royal", die tot wel 500 meter boven de zeespiegel liggen, produceren de meest bijzondere wijnen van dit domein.

Domaine de L'Ile, Côtes de Provence de l'Ile de Porquerolles

Dit domein behoort vandaag tot het huis Chanel. Domaine de l'Île, gelegen in een natuurpark, produceert op deze zonovergoten en winderige eilandvlakte heerlijke wijnen. Porquerolles, een eiland. Ver weg van het alledaagse. Steeds in de nabijheid van de zee, waar de frisheid van de zeebries zich vermengt met de geur van het dennenbos. De historische wijngaard, die overspoeld wordt door licht, ontleent zijn signatuur aan het glinsterende oppervlak van duizend jaar oude schist, en aan de zachtheid van de nachtelijke dauwdruppels.

Domaine de la Pirolette, Saint-Amour (since 1600)

Het mooie gebouw dat dateert uit 1600, ligt tegenover de romantische kerk van Saint-Amour en ontleent zijn naam aan een witte bloem, met name "pirole". Dit domein wordt momenteel uitgebaat en bewoond door Gregory Barbet en zijn familie. Ze investeren, werken en studeren om de belangrijkste referentie van Saint-Amour te worden. Ze beschikken over een volledig vernieuwde wijnmakerij met opslagruimte, uitgerust met houten vaten en inox tanks. Het domein van 15 ha (een van de grootste van St-Amour) heeft prachtige percelen, gericht naar het zuiden en zuidoosten en zijn gegroepeerd rond het domein zelf op verschillende cru’s zoals "La Pirolette", "Vers l’Église", "Les Poulettes", "Le Bourg" of "La Creuse Périlleuse". De vinificatie wordt op traditionele wijze uitgevoerd d.w.z. een vergisting van 15 tot 20 dagen in kuipen terwijl de “hoed” door middel van een raster zacht wordt ondergedompeld om zo een betere extractie van kleur en tannines te bekomen.

Domaine de Villemajou, Corbières Boutenac

Het Domaine de Villemajou, in het achterland van de wijngaard van Boutenac in de Corbières, is het familiehuis waar vader en zoon meer dan vijftien jaar hun passie voor wijn deelden. Dit eigendom, dat 130 ha groot is, vormde de bakermat van de beschermde oorsprongsbenaming Boutenac, de eerste officieel erkende cru in de Corbières. Dit landgoed onderscheidt zich door de zeer oude carignan-wijnstokken. De «Grand Vin» is de ultieme expressie van dit uitzonderlijke terroir.

Domaine des Genaudières, Muscadet

Dit familiedomein, dat sinds 1635 actief is, drukt haar stempel op het ecologische behoud door biodiversiteit toe te passen. De bosjes, hagen en braakland met de Loire als achtergrond, maken het rustieke decor helemaal af. De ligging van de wijngaarden, ten noorden van de Loire, op heuvels naar het zuiden gericht en de natuurlijke ontwikkeling, dragen bij tot een perfect uitgebalanceerde wijn die langer, zachter en fruitiger is dan zijn broer van Sèvre & Maine. De appellatie Coteaux de la Loire staat hiervoor gekend, terwijl de wijnbouwer zelf alle eer toekomt op agrarisch gebied.

Domaine du Val Brun, Saumur Champigny (Since 1726)

Domein de Val Brun is sinds 1722 in goede handen van de familie Charruau en bevindt zich in de appellatie Saumur Champigny. De familie waakt over de biodiversiteit en het respect voor de natuur met een terroir dat rijk is aan klei en kalk, en waarvan de onderbodem vooral tufkrijt bevat. Het geeft hun cabernet franc, ook gekend als 'breton', een soepel en fruitig karakter.

Domaine Jourdan

Hun wijn symboliseert de 4 elementen: de aarde geeft de wijn zijn diepte, het water zijn drinkbaarheid, de lucht zijn elegantie en finesse, en het vuur verwijst naar het alcoholgehalte in de wijn. Deze elementen brengen emoties tot stand. Liefde voor wijn is in de eerste plaats liefde voor de wijngaard volgens de principes van de biodynamische landbouw, de interventies worden uitgevoerd naargelang de maanstanden. Ze gebruiken alleen mechanische grondbewerking. De snoeischeuten worden ter plaatse verwerkt, waardoor de grond verrijkt wordt met natuurlijke humus. Tussen de ranken onderhouden we een plantenbedekking die hen in staat stelt om een ecosysteem te creëren, de toevoer van stikstof door klaver en luzerne te bekomen en om een natuurlijk evenwicht te behouden door de aanwezigheid van insecten (bijen, lieveheersbeestjes...) en regenwormen, die voor het luchten van de bodem zorgen. De manueel geoogste druiven worden voorzichtig getransporteerd en vervolgens volledig ontsteeld en gefermenteerd met autochtone gisten.

Domaine Laporte, Loire

De 21 hectare wijngaarden van Maison Laporte in Sancerre zijn omgeschakeld naar biologische landbouw. De wijnen zijn biologisch gecertificeerd sinds het oogstjaar 2013. Het vinificatieproces per perceel levert karaktervolle wijnen op, zoals de witte Sancerre "Le Rochoy", gemaakt van een exclusief perceel vuursteen, met een subtiele mineraliteit. De wijnen van Domaine Laporte zijn te vinden op de menukaarten van de beste restaurants en wijnhandelaren, zowel in Frankrijk als daarbuiten. Ze winnen regelmatig prijzen in tal van gidsen en wedstrijden.

Domaine MIA, voormalig la Marche, Mercurey

Domaine de la Marche verandert zijn naam in Domaine Mia. De wijngaard is al lange tijd biologisch gecertificeerd en streeft naar biodynamiek. Het landgoed maakt zijn eigen compost, op basis van wijnstokscheuten en koemest, die wordt gebruikt als meststof voor de aanplant. Het gebruik van kruiden- en bloementhee en honing uit hun bijenkorven zorgt voor de immuniteit van de wijnstokken. De bijenkorven op het domein helpen ook om de biodiversiteit te bevorderen. Het is een deugdzaam ecosysteem. De kwaliteit van de wijn hangt van de goede omgangsvormen tussen het land en de mensen af. Een veeleisende zorg, van details en van elk moment, van de wijngaard tot de kelder, gebracht door Mia, en de hele team; Alain, Romain, Cédric, Joëlle, Jean-Michel, David, Amélie, Théo en Baronne, de trekpaard die het domein ploegt.

Domaine Taluau-Foltzenlogel, Bourgueil

Dit familiaal domein dat reeds sinds enkele generaties bestaat wordt met passie, enthousiasme en in alle eenvoud beheerd door Véronique Taluau en Thierry Foltzenlogel. Aan plezier, samen delen en respect voor de lokale natuur wordt hier veel belang gehecht. De naar het zuiden georiënteerde jongere en oude wijngaarden worden op natuurlijke wijze bewerkt met een minimum aan hulpstoffen. Deze combinatie zorgt voor een fruitige, gestructureerde en elegante wijn.

Domaine Terra di Nostri, Vignerons d'Aghione

Het jonge wijnhuis werd in 1975 opgericht door een twaalftal wijnfamilies die hun kennis en apparatuur wilden delen. Later investeerden ze zwaar en besloten ze een deel van hun productie te bottelen en op de markt te brengen. Deze Corsicaanse families blijven gehecht aan hun tradities en hun land. Vandaag de dag produceren ze heerlijke kwaliteitswijnen met een sterke identiteit op basis van traditionele druivenrassen zoals sciaccarellu en niellucciu. Deze producten zijn de trots en het succes van het wijnhuis. Denis Gigault, de kersverse directeur, heeft al een project in gedachten om een nieuwe kelder te creëren. Een "chais" waar leden hun eigen batch wijn kunnen maken.

Douceur des Terroirs, Gérard Bertrand

In het zuiden van Frankrijk liggen een groot aantal zonnige landerijen die zeer geschikt zijn voor vergevorderde rijpingsprocessen en hogere suikergehaltes. Dit zijn gunstige omstandigheden voor de productie van goede wijnen met een zoete, natuurlijke smaak. De wijngaarden van Rivesaltes bevinden zich op kleine terrassen. Rivesaltes betekent hoge oever in het Catalaans. Er wordt witte wijn op basis van de muscaatdruif geproduceerd die heel goed past bij nagerechten. Verderop, in het Catalaanse achterland, vindt men Maury, de lievelingsplek van het druivenras de grenache noir, die hier heer en meester is. Perfect bij ganzenlever, blauwe kaas en desserts gemaakt met pure chocolade.

Estandon

Estandon is het oudste en belangrijkste merk van de Provence, dat reeds vanaf het prille begin haar persoonlijkheid drukt op de wijnen van AOC Côtes de Provence. De wijnmakers van Estandon streven ernaar om van elke jaargang een waar plezier en genot te maken. Dit merk vertegenwoordigt vandaag de dag maar liefst 10% van de totale productie van de wijnen uit de Provence. De wijngaarden zijn verdeeld over 2.000 ha rond Flayosc, Le Thoronet en Le Cannet in een landelijke omgeving waar de wijnstokken omringt worden door eiken en olijfbomen. Dit neemt ons mee naar een authentiek en heerlijk universum. Het vlaggenschip van het gamma is afkomstig van wijnstokken die zijn aangeplant aan de voet van de berg Sainte Victoire, ten oosten van Aix-en-Provence, een natuurgebied dat profiteert van een continentaal microklimaat en een arme bodem die royale wijnen oplevert. "Les vignes de l'Insolence" IGP Méditerranée, liggen in het noorden van het natuurpark Sainte Baume in Seillons-Source-d'Argens op bijna 400 meter hoogte, waar ze het dorp omringen. Om praktische redenen wordt de vinificatie uitgevoerd in de nabijgelegen kelder van Les Vignerons de Provence in Brignoles.

Ferraton Père & Fils

Ferraton Père & Fils is een historisch landgoed dat gelegen is in Tain-l’Hermitage, in het hart van de wijngaarden van de noordelijke Rhônevallei, binnen de appellaties crozes-hermitage, hermitage en saint joseph. In 1998 steunt Michel Chapoutier, een goede vriend, de familie Ferraton na een tragische gebeurtenis. De geschiedenis van Ferraton Père & Fils is er ook een van een veeleisende keuze. Al in 1988 stapt men over op biologische wijnbouw om vervolgens te worden gecertificeerd. Sindsdien wordt de biodynamica toegepast op geselecteerde, uitzonderlijke percelen. De druiven worden er volgens dit beginsel gecultiveerd door de œnoloog Damien Brisset, dit in nauwe samenwerking met Michel Chapoutier.. Het domein Ferraton behoudt haar volledige autonomie met eigen productiefaciliteiten, eigen wijngaarden en een eigen onthaalgelegenheid. De gebruikte druivensoorten zijn karakteristiek voor de noordelijke Rhônevallei: de marsanne voor de witte wijnen en de syrah voor de rode. De wijnen zijn zeer elegant, vol fruitige finesse. Fris en soepel met een minutieus gedoseerde rijping.

Grandin, Méthode Traditionnelle (Since 1886)

In 1886 lanceerde Henri Grandin de elegante mousserende wijn die nog steeds zijn naam draagt. Hij was een wijnminnende notaris die trouwde met een jonge vrouw van wie de familie wijnkelders en een landgoed in Ingrandes-sur-Loire bezat. Hij werd snel succesvol, zowel in Parijs als in het buitenland. Vandaag wordt Grandin geproduceerd in Nuits-St Georges door Boisset. Marcel Combes, de technisch directeur, heeft bijna niets veranderd aan de samenstelling van deze cuvée. Hij rijpt nog steeds 9 maanden op lat, maar deze keer in de Bourgogne. Op een steenworp van de afrit van de snelweg kunt u het "Imaginarium" bezoeken, een uitzonderlijk levend museum waar u bijna alles over bubbels leert.

Gris Blanc, Gérard Bertrand

Zuiver, mineraal en kristalhelder, Gris Blanc verleidt onmiddellijk, streelt de zintuigen en verenigt alle smaakpapillen. Gemaakt van de grenache druif (voor het grootste deel grenache gris), kentekenend voor het zuiden van Frankrijk, is dit een rosé wijn voor elke gelegenheid en voor in elke periode van het jaar. De wijngaarden van Gris Blanc, gelegen in de Roussillon tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën, bieden een uitermate geschikte bodem voor de grenache om er edele wijnen vol mineraliteit van te maken. De kristalheldere kleur, frisse aroma’s en levendigheid in de mond, maken van Gris Blanc de ideale partner voor gezellige momenten tussen vrienden. Een glas ervan begeleidt perfect gegrilde vis, schelpdieren en schaaldieren.

Hampton Water, Gérard Bertrand et Jon Bon Jovi & Jesse Bongiovi

Hampton Water is het resultaat van een samenwerking tussen singer-songwriter van (hard)rockmuziek; Jon Bon Jovi, geboren als Bongiovi, zijn zoon Jesse Bongiovi en Gérard Bertrand. Hampton Water weerspiegelt de levendigheid en de gezelligheid van de Hamptons en Zuid-Frankrijk. The Hamptons, ten oosten van New York, verwijst ook naar een levensstijl die geliefd is bij feestvierders.

Héritage, Gérard Bertrand

Gérard Bertrand heeft zichzelf als doel gesteld om de terroirs, karakteristiek en uniek voor hun appellaties, optimaal tot hun recht te laten komen. Hij vertelde ons ‘les Grands terroirs’ onder de noemer « Héritage » het resultaat zijn van de zoektocht naar absolute perfectie en finesse, steeds trouw aan het unieke terroir waaruit de wijn is ontsproten. We moeten de wijnen uit de zo diverse Languedoc-terroirs erkennen, hun unieke karakter en hun genereuze smaak spreken voor zich. Elke wijn in deze "Heritage" reeks is gemarkeerd met een datum die verband houdt met de geschiedenis van het dorp, de appellation of de Languedoc streek. Dit is te ontdekken!

Jean-Marc Brocard, Chablis

Het familiedomein Brocard ligt in het hart van de wijngaarden van Chablis en werd in 1973 opgericht door Jean-Marc Brocard, die intussen vergezeld wordt door zoon Julien. Het beslaat bijna 144 ha waarvan er zo’n 66 biologisch gecertificeerd zijn. Precisie, kracht en frisheid vormen de signatuur Brocard, een unieke stijl die te vinden is in elke wijn van de appellatie petit chablis, chablis, chablis premier cru en chablis grand cru en die inmiddels geëxporteerd worden naar zo’n 50 landen. Precisie : de ware expressie van het terroir, de herinnering aan de bodem die door de wijnstok naar de wijn werd overgebracht en de pure typiciteit van de ondergrond met alluviale sedimenten uit het juratijdperk. Kracht : er gaat niets boven een wijn met structuur, kracht en lengte in de mond, om de complexiteit afkomstig van het terroir te kunnen appreciëren. Frisheid: een natuurlijke aciditeit, geboren uit de mineraliteit van het terroir, geeft de wijn een bepaalde spanning die bijdraagt tot de signatuur van dit wijnhuis.

Kuehn, Ammerschwihr (sinds 1675)

In het hart van de wijngaarden van de Elzas, in Ammerschwihr, op 9 kilometer van Colmar, ligt Maison Kuehn. Het werd opgericht in 1675 en bevat de "Caves de l'Enfer", die oorspronkelijk 7 meter onder de grond werden uitgegraven door Baron de Schielé en later hun naam gaven aan de voormalige herberg van de familie Kuehn. Deze "Caves de l'Enfer", die zowel groot als diep zijn, dienden ook als schuilplaats voor de inwoners van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met hun lange en rijke geschiedenis zijn ze een teken van hoop en optimisme. Naast de historische betekenis van de muren bezit Maison Kuehn een wijngaard van 95 hectare die zich uitstrekt over de mooiste hellingen in en rond de wijnstad. Een kwart van de wijngaarden van Maison Kuehn is HVE 3 (High Environmental Value) gecertificeerd en wordt biologisch bewerkt. Dit zijn echte troeven die, samen met de ervaring van Francis Klée, al 40 jaar onze oenoloog, garant staan voor de kwaliteit en het unieke karakter van de Kuehn-wijnen en Crémants.

La Tournée, Ferraton Père & Fils

La Tournée is een eerbetoon aan de bistro's die in de 20e eeuw in Frankrijk bloeiden in de steden en op het platteland. Deze plaatsen van leven en gezelligheid, die een centrale rol hebben gespeeld en nog steeds spelen in het sociale leven van onze streken. Dit zijn wijnen voor een onmiddellijk plezier, die in hun aroma's de grote druivenrassen van de Rhône onthullen: Grenache, Syrah, Viognier. Eenvoudig en authentiek, zoals de momenten van delen of de keuken waarmee ze gepaard gaan.

Le Cellier des Demoiselles

Het is het verhaal van een enthousiast kelder dat we al sinds 1914 beheren. Onze naam, Cellier des Demoiselles, is een eerbetoon aan de jonge vrouwen van het dorp die tijdens de Eerste Wereldoorlog niet alleen hun mannen vervingen die naar het front waren gegaan, maar ook een grote invloed hadden op onze geschiedenis. We zijn een coöperatie van wijnbouwers, met een vijftiental gezinnen. Ieder van ons heeft de mogelijkheid om zijn eigen wijn te ontwikkelen, individueel of collectief, onder het label "Cellier des Demoiselles". We ontwikkelen ons gevoel van onafhankelijkheid, we zijn klein tussen de groten en daar zijn we trots op. We zetten ons in voor een ecologisch verantwoorde aanpak, met de geleidelijke invoering van de labels BIO, HVE en duurzame ontwikkeling (ISO 26000). We maken niet alleen wijnen, we maken wijnen met waarden. Kortom, onze medewerkers en wijnmakers werken hard en serieus, zonder ooit de gastvrijheid uit het oog te verliezen. Het draait allemaal om passie, de kunst van het tafelen en epicuristische gezelligheid, zeggen ze met een glas in de hand.

Le Chouchou, Gérard Bertrand

Gérard Bertrand, altijd vol innovatieve ideeën, heeft weer een nieuwe conceptwijn bedacht. Deze eigentijdse wijnen zijn vaak commerciële successen. We hebben de creatie gezien van Gris Blanc, Extra Blanc, Trouble, Glouglou, Orange Gold... en ze zijn allemaal geboren uit een marktbehoefte die de regels een beetje doorbreekt. Als antwoord op nieuwe drinkgewoonten, vooral rond het aperitief van jongeren, rechtstaand, wanneer het warm is, bedacht hij Le Chouchou. Deze wijn is zacht, licht en fris, met een lichtrode kleur en slechts 11° alcohol. Le Chouchou is vooral gericht op de HoReCa-markt en gespecialiseerde wijnhandelaren.

Le souffle du Géant

De wijngaarden liggen in een biosfeerreservaat op de Mont Ventoux. De hele streek heeft hard gewerkt om dit Unesco-werelderfgoed te verkrijgen, door overredingskracht, technische investeringen in de kelders en inspanningen in de wijngaarden. De naam "Souffle du Géant" verwijst naar de frisse luchtstromen die neerdalen vanaf de top van de Monts Ventoux, deze wind creëert een microklimaat en staat uiteindelijk garant voor frisheid in de mond.

Les Croisières, IGP d'Oc

Hier zijn de cépagewijnen uit de Pays d’Oc, gemaakt volgens zeer strikte, vastgelegde normen, die zomerse levendigheid en lekkernijen verenigen en die je doen denken aan oude strandhutten. Luieren en aperitieven, zo was het toch, niet ?

Mas la Chevalière, Laroche

Mas la Chevalière, is veel meer dan 20 jaar geschiedenis. De oorsprong van Mas la Chevalière in de Languedoc is monsieur Chevalier, banketbakker en parfumeur... een schepper van aroma’s, die in 1819 de eerste wijnstokken op het domein plantte. Laroche is sinds 1996 eigenaar van Mas La Chevalière, met twee unieke terroirs van in totaal meer dan 40 ha: de wijngaard Roqua Blanca is gewijd aan de rode druivensoorten en op Peyroli is de chardonnay heer en meester. De filosofie van Laroche is bijzondere aandacht en zorg te schenken aan de identiteit van elk terroir, zodat deze steeds herkenbaar zijn in het glas. De belangrijke plaats die wordt gegeven aan het ecologisch evenwicht is een fundamenteel punt om de duurzaamheid van dit erfgoed met zijn wijngaarden te bevorderen. Laroche heeft zichzelf geëngageerd om het land, de wijnbouwers en het milieu te respecteren.

NU.VO.TE, Organic

Wat denk je van nieuwe druivensoorten? Het NU.VO.TÉ-assortiment is gemaakt van druiven van nieuwe variëteiten die in 2018 zijn gecreëerd. Ze zijn het resultaat van interspecifieke kruisingen van variëteiten die resistent zijn tegen de 3 belangrijkste wijnstokziekten: meeldauw, oïdium en zwartrot. Deze planten hebben 80% minder behandelingen nodig en zijn beter bestand tegen klimaatverandering, droogte en hittestress.... Dit uitgebreide onderzoek door Inrae (Institut national de recherche agronomique), waaraan nu de 'e' voor milieu is toegevoegd, heeft geresulteerd in proeven op een paar hectare wijnstokken in Ensérune. De resultaten van deze nieuwe druivenrassen - floreal, voltis, vidoc en artaban - zijn zeer overtuigend.

Ogier, Châteauneuf-du-Pape (sinds 1859)

Ogier is een beroemd wijnhuis in de Rhônevallei, dat sinds 1859 gevestigd is in Châteauneuf-du-Pape. Dit wijndomein heeft een breed scala aan appellatiewijnen, van een eenvoudige Côtes du Rhône, tot de meest prestigieuze wijn van de zuidelijke Rhônevallei, een Châteauneuf-du-Pape. Elk van deze wijnen wordt gekenmerkt door een stijl en een onberispelijke typiciteit. De ervaring en de verdieping van kennis van de druivenrassen, de bodem en het terroir, bepalen de stijl van vinificatie en rijping die geschikt is voor elke wijn. Deze metamorfose vindt plaats in zijn eeuwenoude kelders waar houten vaten, kuipen, kleine, conische en betonnen vaten door elkaar liggen... een bezoek aan het dorp Châteauneuf-du-Pape is verrassend.

Orange Gold, Gérard Bertrand

Orange Gold is afkomstig van een voorouderlijke wijnbereidingstechniek die opnieuw wordt gebruikt door Gérard Bertrand. De biologisch geteelde witte druiven worden gevinifieerd en gisten in volledige trossen, zoals bij sommige rode wijnen. Deze maceratie met stelen, schil en pitten zorgt voor een opmerkelijke oranje kleur met gouden reflecties. Het is een uitzonderlijke mix van zeven druivensoorten, voornamelijk uit het Middellandse Zeegebied: grenache blanc, viognier en chardonnay maken er een volle wijn van, clairette voegt zuurtegraad en structuur toe en tenslotte verrijken marsanne, mauzac en muscat de aromatische complexiteit van deze wijn. Orange Gold weerspiegelt de vibratie, dynamiek, mineraliteit en frisheid van Zuid-Frankrijk.

Plaimont

Wijn wordt niet in de kelder gemaakt, maar in de eerste plaats in de wijngaard. "Het terroir is het enige dat men niet van ons kan kopiëren", zegt de directeur van Cave de Plaimont met een sterk Gers accent. De drie iconische dorpen; Plaisance, Aignan en Saint Mont vormen samen Plaimont en kennen al vanaf de vroege middeleeuwen een wijnbouwtraditie. Bijna 50% van de appellatie Gascogne wordt hier geproduceerd, maar ook enkele andere appellaties zoals Madiran, Pacherenc du Vic-Bilh en Saint Mont, evenals de IGP’s Condomois, Gers en Comté Tolosan. Verkozen tot "wijnmakerij van het jaar" en daarop is men hier bijzonder trots!

Pouilly-Fuissé, Château La Vernalle

Château La Vernalle wordt gerund door Claude en Anne Boivin en ligt aan de voet van de beroemde Roche de Solutré. Het domein is verspreid over 3 percelen: "Le Clos", "Les Vignerais" en "Les Pommard". De wijnstokken van meer dan 40 jaar oud worden op traditionele wijze bewerkt, zonder gebruik van insecticide. Het typerende karakter van de appellatie is aanwezig. De druiven worden handmatig geoogst en de vinificatie gebeurt traditioneel: mechanische persing, bezinking, gisting van een deel van de oogst in vaten (gedurende acht maanden) en het andere deel op inox. De uitvoering gebeurt op zo’n 20°C om de typische kenmerken van het terroir en de aroma's van chardonnay te behouden.

Remoissenet Père & Fils

Het huis Remoissenet Père & Fils, gevestigd in het historische centrum van Beaune, is van oudsher een aanhanger van verantwoorde wijnbouw en beperkte opbrengsten. Roland Remoissenet besluit in 2004 om zijn levenswerk over te dragen aan de voormalig directeur van het huis Jadot, Bernard Repolt. Bijzonder gehecht aan het «terroir», evenals zijn œnoloog, Claudie Jobart, dochter van Laurence Jobart, die 30 jaar de œnoloog was bij Drouhin. Het huis Remoissenet beheert 40 ha wijngaarden in de Côte de Beaune, Côte de Nuits en de Côte chalonnaise en bezit 13 ha wijngaarden waaronder gereputeerde percelen in de Beaune Premier Cru. De wijnen geproduceerd door het tandem Bernard - Claudie getuigen van grote precisie, vertegenwoordigen het terroir en worden met uiterste zorg voor kwaliteit gebotteld door het huis. Bernard Repolt houdt ervan om het weer als zijn bijzondere partner te beschouwen ...

Terre Dieu, IGP d'Oc

Deze wijn is afkomstig van de wijngaarden van de pays d’Oc. U zult vast en zeker, voor de rode uitvoering, de mooie samenhorigheid ontdekken tussen de merlot-, de cabernet sauvignon- en de syrahdruif (intense kleur en stevig fruit, verfijnd met kruidige toetsen), alsook bij wit, het elegante en verfijnde karakter ontdekken van de sauvignon (fris fruitig met een bijzonder geslaagde finale). Bij de rosé ervaren wij een uitermate goede balans tussen de syrah- en de grenachedruif (een echte zomerse rosé). Ontstaan naar een aloude traditie waarbij een middeleeuwse paus ooit de goddelijke zegen ontving om de vrijgevigheid en de kwaliteit van zijn teelgronden te vrijwaren.

Vignerons Ardéchois

De Ardèche, omgeven door natuurlijke grenzen tussen de Rhône en de Cevennen, bestaat uit landschappen waar grotten, rivieren, bergen en pittoreske dorpjes elkaar ontmoeten. De wijnstokken groeien op gemiddelde hoogte tussen een mediterrane hemel en een zeer gevarieerde bodem op het punt van het geologische leven. Zo zijn de terroirs Gravettes, Grès de Trias en Buis d'Aps in symbiose met hun eigen druivenrassen; chardonnay, viognier, pinot noir … Elk druivenras heeft zo zijn eigen terroir. De productie beperkt zich tot 45 hl/ha en meer bepaald voor de viognierdruif tot 35 hl/ha. Daarnaast draagt de lang bestudeerde vinificatie bij tot de kwaliteit van deze wijn en staan de wijnboeren in de Ardèche hiermee bovenaan de lijst van wijnproducenten van dit druivenras.

Vouvray, Domaine de la Rouletière, Jean-Marc Gilet

La Rouletière ligt op een stenige heuvel in de gemeente Parçay-Meslay, in de buurt van Tours, op de rechteroever van de Loire. De kelder is uitzonderlijk: 800 m lang op 2 niveaus, ingegraven in de tufeau, een soort kalksteenrots, en het is hier dat de allereerste Vouvray brut van het dorp werd gemaakt. Vandaag beheren Jean-Marc en zijn vrouw Théodora het domein met passie. Zij hebben dezelfde wens, namelijk een schonere landbouw, waardoor zij bijdragen tot de bescherming van het milieu en het behoud van de planeet. 27 hectare op de wereldschaal is niet veel, maar het is belangrijk! Biologische landbouw is veel werk, meer dan vroeger, maar ze zijn er trots op meer natuurlijke wijnen van hoge kwaliteit te kunnen aanbieden.