Spanje


Dit land vormt met zijn 975.000 hectare de grootste wijngaard ter wereld maar eindigt als wijnproducent toch slechts 3de op wereldschaal. De vaak lagere opbrengsten en een grote productie aan tafelwijn verklaren deze schijnbare paradox. De Cava (een schuimwijn gemaakt volgens de traditionale methode), de Jerez (ook Sherry of Xerez genoemd) en de Rioja (voornamelijk afkomstig van de populairste druif van dit land, tempranillo) zijn zonder twijfel de meest gekende Spaanse wijnen in het buitenland.
Maar Spanje brengt ook andere wijnen op de markt die heel interessant zijn en die meer en meer bekendheid verwerven in België. Dit is het geval bijvoorbeeld voor wijnen van de D.O.’s (voor "denominacion de origen") Somantano, Rueda, Toro en Ribera del Duero.

Sol del Mediterráneo, Moscatel de Valencia

Sol del Mediterráneo, Moscatel de Valencia Sol del Mediterráneo, Valenciana

Het wijnhuis ligt in Cheste, 20 km ten westen van Valence. Muscat d'Alexandrie wordt hier al sinds mensenheugenis verbouwd. De coöperanten brengen de geselecteerde trossen gezonde, rijpe druiven van de perceelselectie. Ze ondergaan dan een koude maceratie om de aroma's uit de druivenschillen te halen. Dit wordt gevolgd door gisting op lage temperatuur en zelfs een kleine mutage met wijnalcohol om de gisting te stoppen en het jeugdige karakter te behouden dat zo gewaardeerd wordt.

Prijs vanaf € 5,55

Paniza Blanco, Viura, DO Cariñena Bodegas Paniza, DO Cariñena

De viura is de lokale naam van de druivensoort macabeu. In Paniza, dorpje gelegen tussen Madrid en Barcelona, cultiveert men al meer dan 2000 jaar wijngaarden. De kelder heeft alle moderniteit om deze frisse, jonge wijn te maken, gekenmerkt door een zeer aangename neus van appel, tropisch fruit en citrusvruchten.

Prijs vanaf € 5,60

Paniza Rosado, Granacha, DO Cariñena Bodegas Paniza, DO Cariñena

Een ware rosé, mooi van kleur, afkomstig van Paniza, naam van het kleine dorp in de regio Cariñena ten noordoosten van Madrid.

Prijs vanaf € 5,60

Paniza Tinto, Granache-Tempranillo, DO Cariñena Bodegas Paniza, DO Cariñena

Paniza is een klein dorp dat 280 zielen telt en waar wijn wordt gemaakt sinds het Romeinse tijdperk. Alle dorpelingen werken er in de wijnbouw. De wijn wordt gemaakt van 60% tempranillo en 40% grenache.

Prijs vanaf € 5,60

Pink Elephant, Navarra Pink Elephant - España

Een wijn gemaakt van Grenache druiven uit de Navarra streek. Sinds 2006 doneert elke fles Pink Elephant aan de non-profitorganisatie "Elephant Family", die zich inzet voor de bescherming van Aziatische olifanten.

Prijs vanaf € 7,60

La trainera, Verdejo, Rueda Rueda, Palacio Bornos

Een deel van de druivenstokken komt uit het dorp Rueda, ten zuidwesten van Valladolid. De wijn wordt gevinifieerd in een zeer oude kelder, die kan worden beschouwd als de grondlegger van de Rueda-appellation. De typischboot van de Cantabrische kust, met zijn slanke lijnen en verhoogde boeg, werd gebruikt voor de traditionele visvangst. Het vertegenwoordigt de waarden van inspanning, opoffering en toewijding van de zeelieden, waarden die vandaag de dag ook worden toegepast door de wijnboeren die deze wijn produceren. De wijn is zeer typisch verdejo, met frisheid en lichtheid als belangrijkste kwaliteiten.

Prijs vanaf € 7,80

Cava La Vuelta La Vuelta, Cava

De Vuelta, wat de omloop betekent, wordt geproduceerd door Codorniu, het oudste bedrijf en dus ook het eerste dat Cava maakte volgens de traditionele methode.

Prijs vanaf € 8,35

Rioja Blanco, Real Agrado Viñedos de Alfaro, Rioja

Van pure viura gemaakt. Het druivenras wordt aangeplant op een hoogte van 600 meter om de wijn frisheid te geven. De oogst gebeurt handmatig.

Prijs vanaf € 8,40

Rioja Rosado, Real Agrado Viñedos de Alfaro, Rioja

Gemaakt van grenache-druiven die 18 jaar geleden werden aangeplant. Gevinifieerd volgens "saignée" methode (een maceratie van ongeveer vier uur), op lage temperatuur.

Prijs vanaf € 8,40