Ripasso "Catullo", Valpolicella Classico Superiore DOC, Bertani

Deze wijn is een eerbetoon aan een van de grootste romantische dichters uit de oudheid, Catullo. De wijn is afkomstig van terrasvormige wijngaarden en wordt gevinifieerd op de Tenuta Novare van Bertani. De smaak komt van een tweede gisting die in maart plaatsvindt, de zogenaamde ripasso. Hierbij wordt de jonge Valpolicella opnieuw gegist op de nog licht zoete schillen van de Amarone Classico. De wijn rijpt vervolgens 12 maanden in kersenvaten.

Prijs vanaf €29,45

Bekijk wijnfiche

Kleur Rood
Druif70% corvina veronese, 20% corvinone, 10% rondinella
DegustatieHij heeft delicate kruidige tonen van vanille en chocolade, evenals typische nuances van kersen, morellen en witte peper
Ideale serveertemperatuur10-12 °C
Suggesties gerechtenIdeaal bij kaas, gegrild vlees, gebraad en wild.

Over het domein:

Cantine Bertani (Since 1854)

Bertani "De expressie van een unieke stijl". Bertani behoort tot de top van de Veronese wijnbouw. Deze producent heeft sinds 1857 zonder onderbreking geijverd voor innovatie, met respect voor authenticiteit en traditie. De oprichter en tevens vrijheidsstrijder, zocht zijn toevlucht in Bourgogne onder de bescherming van Dr. Jules Guyot (bekend om zijn wetenschappelijk werk in de wijnbouw en oenologie). Na de Italiaanse eenmaking, keerde hij met een vernieuwende know-how terug naar zijn vaderland, meer bepaald naar Grezanna in de Valpantena vallei ten noorden van Verona. Vervolgens verwierf Bertani een prestigieus domein in Valpolicella Classico: Tenuta Novara. Het is hier dat men de beroemde Amarone wijnen produceert van zorgvuldig geselecteerde corvina druiven die op terrassen geteeld worden. Vanaf het prille begin kennen deze wijnen reeds een zeer groot succes! Naast respect voor traditie en authenticiteit, neemt Bertani vooral de tijd om bepaalde zaken te verbeteren, zoals bijvoorbeeld het traditioneel drogen op houten rekken. Het indrogen van de druiven gedurende 4 maanden in de historische zolders van het domein levert meer concentratie op en zorgt voor een rijkere Amarone stijl. Een lange veroudering van minimum 6 jaar in houten vaten en een rijping op fles van 2 jaar is vereist voordat hij op de markt gebracht wordt en tot iconische wijn evolueert. Een van hun specialiteiten is de mythische 'secco Bertani', die gerijpt wordt in vaten van kastanje- en kersenhout. Deze wijnen van hoge authenticiteit, waren vroeger enkel voor de monarchie bestemd en behoren vandaag nog steeds tot de beste wijnen van de appellaties rond de stad Verona.