Wijndienst in een restaurant:

In een normaal restaurant moet de wijnkelner als volgt te werk gaan: na bestelling van de wijn, toont hij de nog gesloten fles om zich ervan te vergewissen dat het wel degelijk om de juiste wijn gaat.. Hij herhaalt appellatie, wijnbouwer en jaargang en wacht op een bevestigend teken vanwege de klant. Vervolgens snijdt de wijnkelner de capsule af en verwijdert eventueel schimmels of andere parasieten met een servetje. Hij ontkurkt de fles met een "sommelier"-kurketrekker, inspecteert de kurk op grove gebreken en schenkt dan een eerste proefglaasje voor de gast die de wijn besteld heeft. Vervolgens bedient hij, na een goedkeurend teken van zijn klant, de overige genodigdheden en vergeet niet als laatste de proever bij te schenken. De glazen moeten ruim, maar niet te vol geschonken worden. De klanten moeten de wijn in hun glas nog kunnen laten walsen om met veel plezier een intensief boeket te kunnen ruiken. Aarzel niet om te vragen gereduceerde wijnen te decanteren. In een "brasserie" zullen de kelners het zelden of nooit vragen, aarzel dan niet en vraag het uitdrukkelijk, dit is geen show.