HOTLINE : 02 / 583 57 51 van maandag tot vrijdag van 8:30 tot 12:30 en van 13:30 tot 16:45

Sapere

Met deze paar tips proberen wij je te helpen wijn beter te begrijpen, te waarderen en vervolgens zal je er beter over spreken. Wijnkennis van wijn bestaat grotendeels uit geschiedenis en cultuur. Met cultuur bedoelen we kennis van de kastelen en domeinen, de “winestars” en pers-goeroes. Maar wijnkennis wordt ook opgebouwd uit de verschillende proefervaringen die je dankzij een zekere methode gemakkelijker en beter zult onthouden. Dat staat hieronder omschreven bij “Proeven – maar hoe werkt dat eigenlijk”. Je mag daarvoor simpelweg onze proefset opladen.
Wij behandelen hier afzonderlijke thema's op een eenvoudige manier, zonder te veel naar het wetenschappelijke te gaan en zorgen er altijd voor dat het verstaanbaar blijft.
Het doel is om onderwerpen zoals het juiste wijnglas, wat is zwavel, wat is het onderscheid tussen bio en biodynamisch… uit te leggen.
Het zijn interessante onderwerpen die elders op deze site bijna nergens te plaatsen zijn. Het zijn geen lessen oenologie, een term die vaak misbruikt wordt als je eens kijkt naar de werelddefinitie van wat de rol is van een oenoloog, (Engelse versie) door de OIV in 2013.

Welke glazen te gebruiken?

Een wijn zal altijd beter zijn als deze in een geschikt glas wordt geserveerd. Een klant die uitroept "wat een mooi glas" zal geconditioneerd worden om een positief oordeel te geven over de wijn die hij zal proeven.
Dus, waarop moeten we letten bij het kiezen van een glas?
De eenvoud: het glas moeten helder, glad en zonder versiering zijn.
De finesse van het glas draagt bij aan het plezier van het proeven.
Het glas moet sterk genoeg zijn voor professioneel gebruik in de vaatwasser. Halfkristal is zeker minder elegant, maar is steviger dan hoog loodkristal.

De vorm: Het ideale glas heeft een naar boven gebogen wand om zijn geur te behouden.
Er wordt voor een groter en rond glas gekozen voor rode wijn en meer u-vormig voor witte wijn. Het standaard "INAO" proefglas is een vertikaal halfellipsvormig glas, dat door AFNOR (Association Française de Normalisation) officieel erkend werd.
De rand van het glas moet aan de mond worden geplaats en de neus insluiten zonder deze aan te raken.
De steel moet lang genoeg zijn om te voorkomen dat de hand de temperatuur van de wijn verhoogt of zijn kleur verbergt.

De capaciteit: het glas moet de wijn tot een derde hoogte kunnen vullen, terwijl de resterende capaciteit moet bijdragen aan de ontwikkeling van het bouquet.

Zorg ervoor dat het een klassiek glas is en geen tijdelijke collectie: in het restaurantwezen is aanvulling essentieel.

Enkele luxe merken: Spiegelau, Riedel, Zalto, Schott Zwiesel …
Voor op het strand: Schott Zwiesel in onbreekbaar tritan
Wij bieden u volgende klassieke en elegante glazen aan met een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding:
- Vitus van Lehmann, in 25,5 cl, 36 cl of 50 cl aan de prijs bij ons van 1,40 tot 1,60 € /stuk afhankelijk van het formaat.